Symptomen hersenvliesontsteking

Symptomen hersenvliesontsteking Het is erg belangrijk om de symptomen van hersenvliesontsteking vroegtijdig te herkennen. Vanwege de nabijheid van de hersenen kan de ziekte levensbedreigend zijn. Hoe eerder met de behandeling begonnen wordt, des te gunstiger valt de prognose uit. Anders moet met ernstige gevolgen worden gerekend zoals doofheid, epilepsie of waarnemingsstoornissen.

Wat is hersenvliesontsteking

Onder meningitis of hersenvliesontsteking verstaat men een ontsteking van de beschermende laag van de hersenen, maar ook van het ruggenmerg. Onbehandeld geeft meningitis een hoog sterftecijfer en de ziekte wordt dus altijd als een medische noodsituatie beschouwd.

Hersenvliesontsteking bij kinderen

Hersenvliesontsteking is in de meeste gevallen op een infectie met virussen, bacteriën of schimmels terug te voeren. Dat toont aan dat de meningitis niet besmettelijk is, maar dat waarschijnlijk wel de ziekteverwekkende organismen (pathogenen) kunnen worden overgedragen.

Bij zuigelingen vindt de infectie vaak via bacteriën plaats die zich in het genitale gebied van vrouwen nestelen. Hersenvliesontsteking bij kinderen heeft vaak andere symptomen dan een meningitis bij volwassenen. Vaak vallen lichamelijke zwakte en prikkelbaarheid op.

Symptomen van hersenvliesontsteking bij kinderen

De symptomen van hersenvliesontsteking bij kinderen verschillen per leeftijd. Tekenen van een meningitis bij kinderen jonger dan 6 maanden kunnen zijn:
 • een bolling van de fontanellen;
 • de benen van het kind doen pijn;
 • armen en benen voelen koud aan;
 • de ledematen zijn bleek;
 • baby's drinken “lui” en apathisch.

Met het toenemen van de leeftijd lijken de symptomen steeds meer op die van een meningitis bij volwassenen. Men kan het als een alarmerend signaal beschouwen als een kind met de voet niet meer de kin kan aanraken. In verband met de mogelijk ernstige gevolgen moet terstond een arts worden geraadpleegd.

Symptomen van hersenvliesontsteking bij volwassenen

Bij volwassenen manifesteert zich meningitis door een combinatie van typische symptomen. Omdat het virus of de bacterie die hersenvliesontsteking veroorzaakt overdraagbaar is, moet na contact met besmette personen vooral op de volgende tekenen worden gelet:
 • een stijve nek, hoge koorts en verlies van bewustzijn vormen een klassiek trio;
 • er treedt een overgevoeligheid voor licht en geluid op;
 • een krachtig signaal: Het is niet meer mogelijk om de kniëen volledig te strekken;
 • bij het voorover buigen van het hoofd, worden de benen onwillekeurig opgetrokken;
 • hoofdpijn, die bij horizontaal schudden van het hoofd toeneemt;
 • sommige vormen van meningitis gaan gepaard met uitslag.

Behandeling van meningitis

Omdat de kans op genezing met het verstrijken van de tijd steeds meer daalt, grijpt de dokter bij de eerste tekenen van meningitis vaak terug op een breed spectrum aan antibiotica. Vaak is de keuze van het juiste medicijn gebaseerd op aannames, omdat het vinden van de ziekteverwekker te veel tijd in beslag zou nemen.

De ernstige en veelvormige gevolgen van meningitis, alsook de levensbedreigende bijwerkingen maken een zeer frequente controle door de arts noodzakelijk. De verschillende symptomen worden, naar gelang hun optreden, door verschillende medicamenten, zo goed mogelijk verlicht.

Kansen op genezing van hersenvliesontsteking

Een door bacteriën veroorzaakte meningitis is onbehandeld meestal dodelijk. Daarentegen kan een virale hersenvliesontsteking ook spontaan genezen.

Het risico op overlijden is het grootst bij pasgeborenen: tussen de twintig en dertig procent. Bij oudere kinderen is dat risicico daarentegen slechts 2%. Daarna stijgt het risico weer met het toenemen van de leeftijd.

Bij volwassenen ligt het overlijdensrisico tussen 19 en 37%. Tweederde van de volwassenen overleeft hersenvliesontsteking zonder noemenswaardige gevolgen.

Meer weten over hersenvliesontsteking en de symptomen ervan?

Wilt u meer weten over hersenvliesontsteking of meningitis dan is de website van Gezondheidsplein.nl de meest aangewezen plek. De website van Gezondheidsplein heeft zich inmiddels al jaren gemanifesteerd als een serieuze en betrouwbare aanbieder van medische informatie die voor ieder van ons te begrijpen is.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bacteriële meningitis (hersenvliesontsteking)Bacteriële meningitis, in de volksmond ook bacteriële hersenvliesontsteking, is een aandoening waarbij de hersenvliezen…
HersenvliesontstekingEen hersenvliesontsteking is een ontsteking aan het membraan rondom de hersenen en de ruggemerg. Dit kan veroorzaakt wor…
Hersenvliesontsteking of meningitis: symptomen, behandelingHersenvliesontsteking of meningitis: symptomen, behandelingHersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de vliezen die de hersenen en het ruggenmerg omgeven; de herse…
Een hersenvliesontstekingEen hersenvliesontstekingIeder jaar sterven er in Nederland zo'n 60 mensen aan hersenvliesontsteking. Er is gelukkig een medicijn op de markt geb…

Verschillende vormen van dementieDementie is onder te verdelen in verschillende vormen. De bekendste vormen zijn Alzheimer, Vasculaire dementie, Lewy Bod…
Mesothelioom; oorzaken, klachten en behandelingMesothelioom; oorzaken, klachten en behandelingMesothelioom of borstvlieskanker wordt jaarlijks in Nederland bij bijna 500 mensen vastgesteld en wel voornamelijk bij m…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Vlynn, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 06-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.