Verschillende vormen van dementie

Dementie is onder te verdelen in verschillende vormen. De bekendste vormen zijn Alzheimer, Vasculaire dementie, Lewy Body Dementie en het korsakov-syndroom. Wat zijn de risico factoren en kun je dementie eigenlijk tegengaan? De bekendste vormen van dementie:
 • Ziekte van alzheimer
 • Lewy Body Dementie (LBD)
 • Vasculaire dementie
 • Karsakov-syndroom

Ziekte van alzheimer

Hoe de ziekte van alzheimer ontstaat word hierboven uitgelegd. Het proces dat voor ophopingen in de hersenen zorgen ontstaat bij deze variant van dementie vaak al ongeveer tien jaar voordat de eerste symptomen van zichtbaar worden. Meer dan de helft van alle dementie patiënten leid aan deze vorm van dementie.

Risicofactoren:

 • Hoe ouder je word hoe groter de kans op alzheimer.
 • Wanneer het al in de familie zit neemt de kans op alzheimer vergeleken met iemand waarvan het niet in de familie zit met twee tot drie keer toe.
 • Bij vrouwen boven de 70 is de kans op alzheimer ook twee tot drie keer dan bij mannen rond deze leeftijd.
 • Kinderen met het downsyndroom hebben ook een verhoogde kans.
 • Moeders die een kind hebben gekregen met het downsyndroom hebben ook een verhoogde kans op alzheimer. Een ouderen vrouw heeft sneller kans op een kind met het downsyndroom. Wanneer een jong iemand een kind met het downsyndoom krijgt kan dit wijzen op snellere veroudering van haar cellen.
 • Iemand die een flinke klap op het hoofd heeft gehad kan hierdoor een hersenbeschadiging oplopen. Bij een klap die zorgt voor zichtbare hersenbeschadiging spreekt men van vasculaire dementie, maar wanneer de klap kleine hersenbeschadigingen die niet zichtbaar zijn is er een verhoogde kans op alzheimer.
 • Dus ook roken en overgewicht zorgt voor slechte doorbloeding. Niet alleen in het lichaam maar ook in de hersenen. De kans kan wel twee tot zes keer hoger worden!!!
 • Depressie op oudere leeftijd.
 • Bij een goed sociaal leven word het risico op alzheimer kleiner
 • Onderzoek wijst uit dat beweging de cognitieve functies reactiveert bij alzheimerpatienten. Dit zou betekenen dat beweging het risico ook verlaagt.
 • Slechte voeding
 • Alcoholgebruik.

Hoe kun het risico op alzheimer verkleinen?

 • Het intensief gebruiken van de hersenen schijnt veroudering van de hersencellen tegen te gaan.
 • veel bewegen zoals hierboven al genoemd werd verkleint het risico ook.
 • Vrouwen die bij de overgang het hormoon oestrogeen slikken zorgt ook voor een kleiner risico op alzheimer.

Lewy Body Dementie (LBD)

Bij deze vorm van dementie is de oorzaak gelijk aan die van alzheimer alleen vinden deze ophopingen zich plaats in andere delen van de hersenen. Kenmerken van deze vorm zijn in de beginfase vooral hallucinaties en waanbeelden. Deze vorm van dementie is pas eind vorige eeuw ontdenkt.

Het gevaar van dit syndroom is dat de beginfase erg lijkt op de ziekte van Parkison. Namelijk stoornissen tijdens het lopen, traagheid in de bewegingen. Hiertegen krijgen deze mensen een medicijn die de hallucinaties en de waanbeelden juist weer verergeren. Soms worden hiertegen dan ook weer medicijnen gegeven die ervoor zorgen dat er of nog meer onrust ontstaat of dat er extreme sufheid ontstaat.

Vasculaire dementie

Deze vorm van dementie komt ongeveer voor bij 10% tot 15% bij alle dementerenden voor. Vasculaire dementie ontstaat door een slechte doorbloeding in de hersenen. In tegenstelling to andere vormen van dementie is het verloop van vasculaire dementie van het ene op het andere moment. Bijvoorbeeld door een hersenbeschadiging. De gevolgen van deze hersenbeschadiging ontstaan niet geleidelijk aan, maar wanneer je eenmaal de hersenbeschadiging hebt merk je alle gevolgen direct. Bij andere vormen van dementie volgt eerst nog een proces die onder te verdelen zijn in verschillende fasen over enkele jaren. Wat wel mogelijk is, is dat door verschillende hersenbloedingen geleidelijk aan alles slechter word. Dit verschijnsel kan veroorzaakt worden door verschillende aandoeningen.

Vasculaire dementie kan ontstaan doordat de slechte doorbloeding herseninfarcten, beroertes of hersenbloedingen veroorzaakt heeft. De oorzaak van een slechte doorbloeding kan weer te maken hebben met het roken, het gewicht, te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol gehalte of een stofwisselingsziekte.

Ook bij vasculaire dementie zijn er risicofactoren:

 • Suikerziekte patiënten.
 • Mensen met een verhoogde cholesterol gehalte.
 • TIA’s ( kleine hersenbloedingen) in de familie.
 • Aandoeningen bij/in de slagaderen.
 • Hartritmestoornissen.

Korsakov-syndroom

Het korsacov-syndroom word ook wel alcoholdementie genoemd. Deze benaming is te danken aan het feit dat deze vorm van dementie vaak voorkomt bij alcoholisten. Alcoholisten hebben vaak slechte eetgewoonten en hierdoor ontstaat een tekort aan een aantal vitaminen die voor de hersenen van groot belang zijn. Het gaat hier om de vitamine B1. In tegenstelling tot de andere vormen van dementie kun je het afbraakproces van de hersencellen stoppen door het eten van vitamine B1. De schade blijft dan mischien wel, maar het word niet erger.

Vooral het geheugen word bij deze vorm van dementie aangetast. Dingen die pas zijn gebeurt worden zo weer vergeten. Dingen die vroeger gebeurt zijn worden verteld alsof het gisteren gebeurt is. De volgorde klopt alleen niet altijd. De gaten in zijn geheugen die nog open zijn worden opgevult met fantasieverhalen. Degene met het korsakov-syndroom denkt zelf dat wat hij allemaal verteld ook echt waar is. Eigenlijk is het dus eerlijk liegen.
© 2011 - 2024 Donker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dementie, wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?Dementie, wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?Dementie, een verzamelnaam voor verschillende niet-aangeboren hersenaandoeningen. Deze aandoening komt voor naarmate men…
Alzheimer: verschil met andere vormen van dementieHet is belangrijk voor artsen om het verschil tussen de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie te kunnen zie…
Vasculaire dementie of multi-infarct dementie: symptomenVasculaire dementie of multi-infarct dementie: symptomenBij vasculaire dementie, ook wel multi-infarct dementie genoemd, is er sprake van verstoring van de intellectuele vermog…
Verschillende dementievormen zoals Alzheimer en ParkinsonVerschillende dementievormen zoals Alzheimer en ParkinsonVerschillende vormen van dementie kunnen soms voor verwarring zorgen. Er is immers geen groot verschil tussen Alzheimer…

De fases van dementieBij iedereen is de term dementie redelijk bekend en ook iedereen weet dementie te wel koppelen aanvergeetachtigheid, maa…
Symptomen hersenvliesontstekingSymptomen hersenvliesontstekingHet is erg belangrijk om de symptomen van hersenvliesontsteking vroegtijdig te herkennen. Vanwege de nabijheid van de he…
Donker (34 artikelen)
Gepubliceerd: 11-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.