Dementie, wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?
Dementie, een verzamelnaam voor verschillende niet-aangeboren hersenaandoeningen. Deze aandoening komt voor naarmate men ouder wordt. Dementie wordt gekenmerkt door het geleidelijk achteruitgaan van ons geheugen, gedrag en stemming. Mensen die aan dementie lijden verliezen steeds meer de grip op het leven. De meest bekende vormen van dementie zijn; de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, Lewy body dementie, Ziekte van Creutzfeldt-Jakob, Korsakov-syndroom en frontaaldementie.
Wat houd dementie in?
Dementie betekent in het Latijn ont-geesting, ontdaan van geest. Hierbij gaat het om een blijvend verlies van functies van het verstand. Mensen die aan dementie lijden staan bekend om hun enorme geheugenverlies. Dit zal naarmate de ziekte vordert verergeren. Uiteindelijk zal men zich alleen nog gebeurtenissen van heel vroeger kunnen herinneren. Tevens zal niet alleen het geheugen maar ook het gedrag en de stemming veranderen. Wat als gevolg heeft dat het een negatief invloed heeft op het dagelijks functioneren.
De verschillende problemen die dementie met zich mee kunnen brengen zijn;
- Problemen met spreken of het begrijpen ervan.
- Verstoring van handelingen, bijvoorbeeld zichzelf niet meer kunnen wassen.
- Verkeerd waarnemen of interpreteren.
- Moeite om vooruit te denken.
- Beoordelingsvermogen verslechtert.
De risicogroepen
De ziekte komt vooral voor bij ouderen, de kans op dementie neemt toe met de leeftijd. 40% van de 85 plussers heeft een vorm van dementie. Helaas slaat de ziekte soms ook bij jongere mensen toe. Naar schatting hebben in Nederland 12.000 mensen die jonger zijn dan 65 dementie.
De oorzaken
Er zijn meer dan 60 verschillende oorzaken van dementie bekend. De meest bekende zijn;
- Frontotemporale dementie
- Lewy body dementie
- Ziekte van Parkinson
- Schildersziekte
- Korsakov syndroom
- Aids
- Ziekte van Creutzfeldt-Jakob
Hierbij gaat het om veroudering van het hersenweefsel. Mogelijk speelt de ophoping van eiwitten in de zenuwcellen van de hersenen een rol. Verdere mogelijke oorzaken zijn; vernauwing van de hersenvaten, hersentumoren, bepaalde vitamine tekorten, bijwerking van bepaalde medicijnen en langdurig alcohol misbruik.
De hersenen van een dementerende
Dementie gaat gepaard met verlies van verbindingen tussen neuronen. Deze kunnen niet meer of moeizaam met elkaar communiceren. Uiteindelijk zal de hele zenuwcel verloren gaan. De zenuwcellen die verloren gaan worden niet vervangen. Hierdoor zullen steeds meer zenuwcellen afsterven wat leidt tot matige tot ernstige vormen van dementie.
Behandelingen
Dementie is niet te genezen maar heeft belang bij de volgende behandelingen;
- Geheugentrainingen
- Medicijnen
- Anti-depressiva
- Zorg en verpleging
Deze behandelingen zullen de symptomen van dementie verlichten, verbeteren van het kwaliteit van leven en de achteruitgang van het geheugen vertragen.