Manisch-depressief, wat houdt dit nu precies in?

Heel vaak wordt het syndroom manisch depressief gebruikt ook wel een bipolaire stoornis genoemd, maar wat houdt dit nu precies in? Wat zijn de symptomen? Hoe weet ik of ik het ook heb of iemand in mijn omgeving? Heel veel mensen hebben last van manisch- depressieve verschijnselen. Alleen wordt het niet altijd zo genoemd, want vaak zijn het gewoon stemmingswisselingen. Iedereen heeft hier wel eens last van. De ene keer zie je alles somber en de andere keer ben je heel vrolijk en opgewekt. Mensen waarbij het syndroom manisch-depressief (MDS) is vastgesteld hebben hier ook last van, alleen zijn de pieken en dalen in vele mate erger. Het kan zijn dat die personen waarbij dit geconstateerd is voor een langere tijd manisch is en dan overslaat op depressief. Dit kan dagen de tijd hebben maar ook weken maanden en zelfs jaren. Iedereen kan last hebben van MDS. Het heeft niets met intelligentie te maken, want er zijn ook veel schrijvers, zakenmensen, acteurs, filosofen, politici en kunstenaars die last hebben van dit ziektebeeld.

Het is vaak zo dat mensen het al in zich hebben en dat het naar buiten komt wanneer iemand heel veel meegemaakt heeft, zoals de dood van een dierbare, problemen op het werk, misbruik of verkrachting. Maar ook om positieve gebeurtenissen zoals een bevalling, verliefdheid of promotie. Ook is het bij sommige mensen ook niet meteen te merken. Het is niet geheel duidelijk of dit ziektebeeld erfelijk is maar het komt wel regelmatig voor dat de kinderen van een ouder/ouders die hier last van hebben het ook hebben. Maar het wil nu niet meteen zeggen dat als een ouder hier last van heeft jij het dan ook meteen hebt. Het heeft vaak met meerdere factoren te maken dat iemand het krijgt, vaak ook met persoonlijke eigenschappen zoals moeite hebben met het oplossen van problemen, de hulp inroepen van mensen die hen kunnen helpen, heel erg onzeker zijn over je zelf.

Maar wat houdt manisch en depressief nu precies in?

Manisch

Mensen die manisch zijn, zijn vaak overdreven vrolijk en opgewekt, ze zijn vaak met van alles bezig en erg druk. Ook zijn ze vaak erg prikkelbaar en heel snel boos. Ze maken vaak veel ruzie en hebben weinig slaap nodig. 's Nachts zijn ze vaak klaar wakker en met van alles bezig. Ze hebben vaak het gevoel dat ze alles aan kunnen en doen hele impulsieve dingen zonder er bij na te denken wat hier de gevolgen van kunnen zijn zoals heel veel geld uitgeven, te hard rijden en andere gevaarlijke dingen. Ook kunnen deze mensen bijna niet stilzitten en als ze ergens mee bezig zijn, zijn ze ook bijna niet te stoppen.

Depressief

Mensen die depressief zijn, zijn vaak erg somber en zien alles erg negatief in. Zijn erg lusteloos en hebben nergens zin in. Ze liggen vaak heel de dag in bed en hebben nergens interesse in. Ze zijn vaak erg moe en willen geen contact met andere mensen. Veel van deze mensen hebben ook neigingen tot zelfmoord. sommige mensen willen ook bijna niets meer eten en andere weer heel veel. Ze hebben vaak geen zin in seks of aanraking van een ander. Ook zeggen ze vaak hun afspraken af.

Het is vaak moeilijk om goed vast te stellen of iemand nu daadwerkelijk last heeft van MDS. Hier gaan vaak jaren overheen. Ook omdat het vaak erg lang duurt voor iemand hulpverlening in roept sommige mensen wachten hier gemiddeld 5 jaar mee. Maar het is ook erg moeilijk om het bij je zelf vast te stellen want wanneer de persoon manisch is voelt hij/zij zich goed en op het moment dat zo'n persoon depressief is roept hij/zij vaak hulp in voor andere dingen zoals bijvoorbeeld geld problemen.

De diagnose wordt vast gesteld door een psychiater en door een bloedonderzoek. Het moet duidelijk zijn dat de symptomen niet komen door drugs of medicijnen gebruik. Vaak moeten de mensen een vragenlijst invullen en daaruit wijst meestal of de persoon er last van heeft en ook door de mensen er om heen zoals familie, vrienden en kennissen. Er wordt ook vaak gekeken of een van de ouders er last van heeft.

Hoe wordt dit nu precies behandeld?

MDS wordt aan de hand van medicijnen behandeld en door die mensen een structuur te geven. De medicijnen helpen de symptomen in de hand te houden maar niet om te genezen. Genezen gaat vaak niet omdat dit een psychische aandoening is. Wel blijven de personen vaak in behandeling van de psychiater of een maatschappelijk werker.

De medicijnen die de persoon krijgt is afhankelijk van de symptomen en of de persoon in een manie zit of een depressie. Bij een manie wordt vaak lithium gebruikt en vaak ook slaapmiddelen of kalmerende middelen. Bij een depressie wordt vaak olanzapine en lithium gebruikt. Valporaat wordt vaak bij allebei aanbevolen maar dit mag in Nederland niet worden voorgeschreven.

Soms worden de mensen die last hebben van MDS opgenomen in het ziekenhuis op een speciale afdeling voor psychiatrische patiënten (PAAZ-afdeling). Hier worden ze erg in de gaten gehouden, bezig gehouden en krijgen ze hun nodige medicijnen.

Als je denkt dat jijzelf of iemand die je kent dit heeft blijf er dan niet mee lopen en ga er mee naar een bemiddelaar zoals bijvoorbeeld maatschappelijk werk. Ook een dokter kan je van dienst zijn en je eventueel door verwijzen. Probeer het nooit helemaal alleen te doen je hebt de steun van familie en vrienden hard nodig. Informeer je zelf altijd goed van wat dit ziektebeeld nu eigenlijk precies inhoud en kijk wat de mogelijkheden zijn en de behandelingen. Voor de personen die met iemand moeten omgaan die last hebben van MDS is het vaak erg moeilijk maar probeer je zelf altijd goed te informeren en eventueel in contact te komen met mensen die het zelfde mee maken. Want het is absoluut niet makkelijk omdat de stemmingen zo snel om slaan. Er is ook een vereniging manisch-depressieven en VMDB die je adviezen kunnen verstrekken.
© 2009 - 2024 Kirstin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Symptomen manisch depressiefSymptomen manisch depressiefManisch depressief, ook wel bipolaire stoornis genoemd komt veel voor in onze samenleving. Het blijkt vooral voor te kom…
Bipolaire stoornis (manisch depressief)Bipolaire stoornis (manisch depressief)Een bipolaire stoornis is een stoornis waarbij je veel stemmingswisselingen hebt. Een ander woord hiervoor is manisch de…
Depressief? Geen schande!Depressief - Het is een woord waar we niet gemakkelijk over spreken en als we verschijnselen vertonen dan willen we het…
Manische depressieManisch depressieve stoornis is een stemmingsstoornis. Tegenwoordig is de naam manisch depressief vervangen door bipolai…

OCD, obsessieve compulsieve stoornisOCD, obsessieve compulsieve stoornisOCD is een obsessieve compulsieve stoornis die bij volwassenen en kinderen voor kan komen. Kenmerken zijn dwanggedachten…
Verkoudheid: de werking en bijwerkingen van Vicks VaporubVerkoudheid: de werking en bijwerkingen van Vicks VaporubBij verkoudheid voelen we ons vervelend en zoeken we verlichting voor onze verkoudheidsklachten. Vicks Vaporub wordt geb…
Bronnen en referenties
  • Trimbos instituut
  • Stichting syntyche
Kirstin (2 artikelen)
Gepubliceerd: 27-01-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.