Verkoudheid: de werking en bijwerkingen van Vicks Vaporub

Verkoudheid: de werking en bijwerkingen van Vicks Vaporub Bij verkoudheid voelen we ons vervelend en zoeken we verlichting voor onze verkoudheidsklachten. Vicks Vaporub wordt gebruikt om te stomen en wordt op de borst gewreven om de luchtwegen weer vrij te maken. Is Vicks Vaporub wel zonder risico?

Verkoudheid

De meeste mensen zijn wel één of twee keer per jaar verkouden. Ze zijn besmet geraakt doordat iemand anders in hun omgeving verkouden was, want verkoudheid ontstaat slechts door een virus en niet door kouvatten of op de tocht hebben gezeten. Bij verkoudheid zoekt men verlichting voor de verstopte luchtwegen. Hiervoor gebruikt men vaak zelfzorgmiddelen zoals Vicks Vaporub.

Vicks Vaporub

Vicks Vaporub is een zalfje wat je kunt gebruiken om mee te stomen. Er wordt een lepel Vicks toegevoegd aan gekookt, stomend water, waarna men met een doek over het hoofd voorovergebogen over de kom met water gaat zitten (kijk uit met kokend heet water, zet de kom op een stabiele ondergrond en zit niet te dicht met het gezicht boven het hete water). De stoffen uit de Vicks zorgen ervoor dat de luchtwegen vrijer worden, zodat men vrijer kan ademen. Ook kan men Vicks Vaporub op de borst of op de rug smeren om (bijvoorbeeld gedurende de nacht) vrijer te ademen. Vicks Vaporub is samengesteld uit de volgende stoffen:
  • kamfer
  • tijm
  • eucalyptus
  • terpentijnolie
  • levomenthol (menthol)

De bijwerkingen van Vicks Vaporub

Vicks Vaporub is al een oud middel. Sinds jaar en dag wordt het product wereldwijd gebruikt. Hierdoor vergeet men wel eens goed de bijsluiter te lezen. Men is zo vertrouwd met het middel dat men geen nare bijwerkingen ervan vermoedt. Echter, er is een aantal punten waar men goed op moet letten bij het gebruik van Vicks Vaporub.
  • Vicks Vaporub is niet geschikt voor kinderen onder de 2 jaar. Vanwege de geringe ontwikkelingen van de longen kan er juist extra ontwikkeling van slijm plaatsvinden, waardoor de luchtwegen geblokkeerd kunnen raken. Hierdoor kan bij zulke kleine kinderen een levensgevaarlijke situatie ontstaan. Doordat de slijmvliezen al aangedaan zijn door een bacterie of een virus kunnen er ernstige ademhalingsproblemen ontstaan. Op de bijsluiter van Vicks Vaporub staat ook vermeld dat het niet geschikt is voor kinderen jonger dan 2 jaar.
  • Vicks Vaporub is niet bedoeld om in de neus te stoppen! De neus kan hier sterk door geïrriteerd raken en men kan bloedneuzen krijgen.
  • Vicks Vaporub is ook helemaal niet bedoeld om te slikken (alhoewel het incidenteel wel wordt gedaan). Het is hier helemaal niet voor geschikt en de bestanddelen uit Vicks zijn niet goed voor de gezondheid bij oraal gebruik.
  • Vicks Vaporub kan huidirritatie veroorzaken. Sommige mensen geven aan allergisch te zijn voor Vicks Vaporub. Na gebruik van Vicks Vaporub ontstaat er dan een jeukende uitslag op borst of rug, deze kan dagen tot wel een week aanhouden. Wanneer je last hebt van uitslag na het gebruik van Vicks Vaporub, gebruik het dan niet meer. Herhaald gebruik kan leiden tot ernstigere reacties tot aan flinke zwellingen van de huid toe.

Wanneer naar de dokter?

Bij een lang aanhoudende verkoudheid van rond de drie weken is het verstandig de huisarts te bezoeken. Ook wanneer er uitgebreide huidirritatie is ontstaan zijn door het gebruik van Vicks Vaporub is het goed de huisarts te raadplegen.
Houd Vicks Vaporub buiten bereik van kleine kinderen, heeft een kind er van gesnoept, raadpleeg ook dan de huisarts.
© 2009 - 2020 Ceetee, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Vicks VapoRub: tegen verkoudheid, kalknagels en muggenbultenVicks VapoRub: tegen verkoudheid, kalknagels en muggenbultenVicks VapoRub is een zalf die tegen de vervelende symptomen van griep of verkoudheid kan worden ingezet. Het wordt gemaa…
Manieren om schimmelnagels weer gezond te makenManieren om schimmelnagels weer gezond te makenEen schimmelnagel (Onychomycose of Tinea Unguium) ontstaat vaak ten tijde van verminderde weerstand of wanneer het immuu…
Hoe kom ik snel van mijn verkoudheid af?Hoe kom ik snel van mijn verkoudheid af?Je kan je erg beroerd voelen door een verkoudheid maar toch wordt het niet echt als ziekte gezien. Je kunt beter een paa…
Decongestiva: Zwelling van slijmvliezen in neus verminderenDecongestiva: Zwelling van slijmvliezen in neus verminderenEen decongestivum, ook gekend als een slijmvliesslinker, is een geneesmiddel dat op korte termijn de zwelling van slijmv…

Manisch-depressief, wat houdt dit nu precies in?Heel vaak wordt het syndroom manisch depressief gebruikt ook wel een bipolaire stoornis genoemd, maar wat houdt dit nu p…
Overgang: symptomen en overzichtOvergang: symptomen en overzichtDe overgang is het afscheid van de vruchtbare levensjaren. Heftige hormoonschommelingen luiden een geleidelijke daling v…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Verkoudheid: de werking en bijwerkingen van Vicks Vaporub"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Bettens Marleen, 15-09-2018 09:17 #2
Is het schadelijk voor een hoogzwangere vrouw?

M. Metten, 13-02-2012 20:42 #1
Eer doet een verhaal de ronde dat een vervelende hoest kan worden "opgelost" door Vics Vapo Rub voor het slapen gaan onder de voetzolen te smeren en er sokken over aan te trekken. Het hoesten zou hiermee binnen een paar minuten ophouden. Is dit bij u bekend en kan het kloppen?

Infoteur: Ceetee
Gepubliceerd: 25-01-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!