Manieren om schimmelnagels weer gezond te maken

Manieren om schimmelnagels weer gezond te maken Een schimmelnagel (Onychomycose of Tinea Unguium) ontstaat vaak ten tijde van verminderde weerstand of wanneer het immuunsysteem flink wordt belast. Bij een gezonde en sterke weerstand zullen schimmelnagels minder snel ontstaan. Behandeling van een schimmelnagel kost altijd veel tijd, zeker zes tot negen maanden, maar een jaar is ook niet uitgesloten. Er zijn veel verschillende soorten zalven en crèmes verkrijgbaar om zelf een schimmelnagel te bestrijden, maar deze kunnen vaak moeilijk of niet in het nagelbed doordringen. Met een aantal andere alternatieve methoden kan echter meer succes worden behaald.

Inhoud


Wat is een schimmelnagel?

Een schimmelnagel is een aandoening als gevolg van een schimmelinfectie, het betreft meestal de schimmels Trichophyton rubrum of Tricophyton interdigitale. De kwaal komt voor bij 6 tot 8 % van de volwassenen. De helft van alle aandoeningen aan de nagels betreft een schimmelnagel. Een schimmelnagel wordt ook wel kalknagel genoemd, dit is echter een onjuiste benaming, een kalknagel betreft namelijk een andere aandoening waarbij de nagel flink verdikt is maar niet aangetast. Een schimmelnagel herstelt in regel in de tijd die nodig is om een hele nieuwe nagel te laten groeien, dat wil zeggen zes tot negen maanden. Vaak wordt door de huisarts terbinafine voorgeschreven om de schimmel te bestrijden, maar er kan ook met een aantal alternatieve middelen een goede poging worden gewaagd om de nagel weer mooi en gezond te maken.

Vaak handen en sokken wassen

Het goed reinigen van handen en voeten, alsmede het goed wassen van sokken is geen geneesmethode, maar meer een manier om besmetting met een schimmel te voorkomen. Voorkomen is nog altijd verstandiger dan genezen, bovendien moet wanneer men eenmaal een schimmelnagel heeft besmetting naar andere nagels worden voorkomen. Dus heeft men een schimmelnagel dan is het raadzaam in elk geval altijd en vaak goed de handen te wassen. Daarnaast moeten sokken binnenstebuiten worden gewassen op een hoge temperatuur, het liefst 60 graden of meer, en maximaal één dag worden gedragen. Tip; door alleen de sok binnenste buiten te wassen die aan de voet wordt gedragen met de schimmelnagel zorgt men ervoor dat telkens dezelfde sok aan dezelfde voet wordt gedragen en wordt kans op besmetting naar de andere voet verkleind.

Naar de huisarts: terbinafine

Daar waar antibiotica gericht zijn tegen bacteriën, zo zijn antimycotica tegen schimmels gericht. Een schimmeldodend antimycoticum onder andere bedoeld om schimmelnagels te bestrijden is Terbinafine. Terbinafine moet worden ingenomen, maar wordt ook wel in crèmes en zalven toegepast. Terbinafine bestrijdt de schimmel via de bloedbaan en kan zo de onder- en binnenkant van de nagel bereiken. Het middel kan alleen via de huisarts worden verkregen. Terbinafine wordt voor langere periode voorgeschreven, de kuur duurt doorgaans vaak 12 weken. Terbinafine kan mogelijk belastend zijn voor de lever en mogelijk zelfs schadelijk, bij tekenen van geelzucht (een gelige huidskleur) en geel oogwit moet dan ook meteen gestopt worden met het medicijn en snel met de behandelend arts worden overlegd. Ook gehoorverlies, smaakverlies en duizeligheid worden gemeld als mogelijke bijwerking van terbinafine. Lees dus altijd goed de bijsluiter van dit medicijn.

Azijn, appelazijn

Door met een watje wat azijn of appelazijn op de nagel te deppen kan een schimmelnagel worden behandeld, het watje kan eventueel met een stukje plakband of pleister op zijn plek worden gehouden, zo kan de azijn een hele nacht op de nagel intrekken. Ook kan meerdere malen per dag even kort met azijn worden gedept zonder een watje op de nagel vast te plakken. Schimmels zijn niet goed bestand tegen het zuur van het azijn en de groei van de schimmel kan zo dus afgeremd worden. Van te voren kan de nagel met een stukje schuurpapier worden afgeschuurd zodat het azijn nog beter in de nagel doordringt. Na het schuren moeten de handen goed worden gewassen net als de afgeschuurde nagel, besmetting naar andere nagels moet immers worden voorkomen. Het stukje schuurpapier moet meteen worden weggegooid.

Knoflooksap

Knoflook is een natuurlijk antibioticum en antimycoticum, behalve als het wordt gebakken of gekookt; dan verdwijnen deze eigenschappen al snel. Het koude knoflooksap is bacterie- en schimmeldodend, het sap van knoflook vormt de natuurlijke afweer van deze plant. Door met knoflookschijfjes de nagel in te wrijven zal het sap in de nagel doordringen en de schimmels bestrijden dan wel afremmen. Men kan ook weer een pleister gebruiken om een schijfje knoflook de hele nacht op de nagel te drukken.

Vicks VapoRub

Vick VapoRub is bij velen vooral bekend als middel om tijdens griep en verkoudheid klachten aan de ademhalingswegen te verzachten. Maar Vicks VapoRub kan ook worden ingezet om schimmelnagels te behandelen. Door elke dag Vicks VapoRub op de wortelriem en de rest van de nagel te smeren zal de groei van de schimmelnagel langzaam worden afgeremd en zelfs worden gestopt. Vervolgens hoeft men alleen maar de nagel volledig opnieuw te laten uitgroeien en zo kan de schimmelnagel verdwijnen. Het is wel zaak om de plek waar de schimmel zich bevindt regelmatig te behandelen. Er kan wederom een stukje schuurpapier worden gebruikt om de plek lichtjes af te schuren, daarna volstaat het om een klein beetje VapoRub op de nagel te smeren, deze behandeling hoeft niet iedere dag te worden gedaan.

De werkzame stoffen in VapoRub

Als naar de werkzame stoffen in Vicks VapoRub wordt gekeken dan vinden we als eerste eucalyptusolie. Eucalyptusolie, welke ook in diverse merken schimmelnagelolie zit, beschikt over antiseptische eigenschappen, dat wil zeggen dat het bacteriën en micro-organismen bestrijdt. In Vicks VapoRub zit ook terpentijnolie, terpentijnolie bevat terpenen welke bacteriën en schimmels doden, precies wat nodig is om een schimmelnagel te bestrijden. Daarnaast bevat VapoRub kamfer, dit is een stof uit de kamferboom, en is verwant aan terpenen en eveneens geschikt om ziekteverwekkers te bestrijden. Thymol afkomstig uit tijm bestrijdt eveneens schimmelsporen. Kortom Vicks VapoRub, bedoeld om verkoudheidsverschijnselen tegen te gaan, bevat veel effectieve stoffen om schimmels te bestrijden.

Teatreeolie

Planten en bomen beschikken vaak over een natuurlijke afweer in hun sappen, oliën en harsen om infecties te bestrijden, een voorbeeld hiervan betreft kwetsbare knoppen die veel hars bevatten om zich te beschermen tegen schimmels. Teatreeolie is zon infectie bestrijdende olie en is afkomstig van de Australische Theeboom (Melaleuca alternifolia). Teatreeolie bevat de effectieve stof terpineen-4-ol. Door iedere dag wat druppels op de nagel te doen zal de schimmelnagel worden bestreden. Teatreeolie versterkt eveneens de werking van andere genoemde zalven dus kan in combinatie worden gebruikt met bijvoorbeeld Vicks VapoRub. Gebruik dan bijvoorbeeld s ochtends wat Vicks VapoRub en s avonds teatreeolie.

Geduld, een voorwaarde voor een goed resultaat

Wanneer wordt gekozen om met natuurlijk middelen een schimmelnagel te behandelen is geduld misschien wel het beste medicijn. Er kunnen met natuurlijke middelen successen worden behaald, maar de schimmelnagel kan heel snel weer terugkomen wanneer de behandeling wordt gestaakt. Het is niet noodzakelijk om de nagel iedere dag te behandelen, het belangrijkste is dat er een soort continuïteit in zit. Met geduld en goede nabehandeling kan een schimmelnagel binnen een jaar zijn verdwenen.
© 2017 - 2023 Blauwevinvis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schimmelnagels (kalknagels), een veelvoorkomend probleemSchimmelnagels (kalknagels), een veelvoorkomend probleemSchimmelnagels (ook wel kalknagels genoemd) zijn een veelvoorkomende aandoening in Nederland. Zo'n 5% van de bevolking l…
Schimmelnagel behandelen met tea tree / Ferula kalknagelolieSchimmelnagel behandelen met tea tree / Ferula kalknagelolieSchimmelnagel behandelen met tea tree, hoe gaat dat in zijn werk? Schimmelnagels of kalknagels zijn vingernagels of teen…
Zo voorkom je ontsierende kalknagels of schimmelnagelsZo voorkom je ontsierende kalknagels of schimmelnagelsHet meest voorkomende probleem met teennagels is de schimmelnagel, ook wel kalknagel genoemd. Deze met schimmel geïnfect…
Hardnekkige schimmelnagels aanpakken met laserSchimmelnagels worden wel vaak kalknagels genoemd. Dat woord klopt niet, maar het euvel zelf is erg moeilijk te bestrijd…

Stiff person syndroom: Ziekte met spierstijfheid en -krampenStiff person syndroom: Ziekte met spierstijfheid en -krampenHet stiff person syndroom is een aangeboren of verworven neurologische aandoening waarbij de patiënt plots aanvallen van…
Galblaaspoliepen: Meestal goedaardige gezwellen in galblaasGalblaaspoliepen: Meestal goedaardige gezwellen in galblaasGalblaaspoliepen zijn kleine gezwellen die in de slijmvliesbekleding van de galblaas ontstaan. Meestal zijn slechts klei…
Bronnen en referenties
  • Bijsluiter Vicks VapoRub
  • http://geneesmiddelenbulletin.com/artikel/gehoorverlies-tijdens-gebruik-van-terbinafine-lamisil/
  • https://kassa.bnnvara.nl/vraag-beantwoord/vraag/voeding-gezondheid/kalknagels-wat-helpt-echt
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Schimmelnagel
Blauwevinvis (114 artikelen)
Gepubliceerd: 09-10-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.