Schimmelnagel behandelen met tea tree / Ferula kalknagelolie

Schimmelnagel behandelen met tea tree / Ferula kalknagelolie Schimmelnagel behandelen met tea tree, hoe gaat dat in zijn werk? Schimmelnagels of kalknagels zijn vingernagels of teennagels die met schimmel geïnfecteerd zijn. Schimmels zijn aanwezig op de huid en onder de nagelranden, maar er ontstaat pas een infectie als de schimmel de huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt. Vocht en warmte zijn ideale omstandigheden voor schimmels om zich in de huid en nagels te nestelen. Daarnaast vormen beschadigingen in de nagels een porte d'entrée voor schimmels. Sommige mensen zijn gevoeliger voor schimmelinfecties, bijvoorbeeld mensen met diabetes. Schimmelnagels kunnen onder meer behandeld worden met tea tree olie of Ferula kalknagelolie.
Schimmelnagel / Bron: Istock.com/BrantLeeMediaSchimmelnagel / Bron: Istock.com/BrantLeeMedia

Schimmelnagel behandelen


Wat zijn schimmelnagels?

Schimmelnagels, ook wel 'kalknagels' genoemd, zijn teen- of vingernagels die met schimmel zijn geïnfecteerd. Schimmelnagels zijn te herkennen als dikke, brokkelige nagels, waarbij de nagelranden witgeel, groen of bruin verkleurd zijn. De nagels kunnen op een gegeven ogenblik loslaten. Schimmelnagels zijn onschuldig en hoeven vanuit medisch oogpunt maar zelden te worden behandeld. Vanwege het ontsierende karakter van schimmelnagels, worden ze wel vaak behandeld.

Melaleuca Alternifolia / Bron: Csubbra, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Melaleuca Alternifolia / Bron: Csubbra, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Melaleuca Alternifolia

Kleine boom of struik

Tea tree olie is afkomstig van de Melaleuca Alternifolia, een kleine boom of struik met bladeren die veel weg hebben van naalden en witte bloemen heeft die enigszins op flessenragers lijken. De boom kan zo'n zeven tot acht meter hoog worden. Deze species wordt het meest gebruikt voor de productie van olie: tea tree olie. Het boompje groeit in tropische en subtropische gebieden en staat bekend om zijn ontsmettende en ontstekingsremmende werking.

Australië

De Melaleuca Alternifolia behoort tot de 'papierbast' (paperbark) bomen die in Australië groeien. De boom is inheems in Australië. De papierbast is waterafstotend en vrij gemakkelijk van de boom te pellen. Daarom werd het door de oorspronkelijke bevolking van Australië, de Aboriginals, gebruikt om kano’s, foedralen en dakbedekking van te maken. De bladeren werden door de Aboriginals in heet water geweekt en toegepast voor kwalen als verkoudheid, hoesten, hoofdpijn.

Antibacteriële, schimmel- en parasietdodende werking

Uit de naalden van deze wonderboom wordt een goudgele olie gewonnen. Deze tea tree olie bevat de ingrediënten terpinen-4-ol, alpha-terpineol en alpha-pinene. Deze stoffen staan bekend om hun antibacteriële, schimmel- en parasietdodende werking. Het kan daarom ook worden toegepast bij de behandeling van een schimmelnagel.

Schimmelnagel behandelen met tea tree olie

Tea tree olie kan ook gebruikt worden tegen schimmelnagels. Het is veel goedkoper dan de meeste andere producten tegen schimmelnagels en bovendien zijn de ervaringen van gebruikers overwegend positief. Iedere dag een paar druppels aanbrengen op de aangedane nagels, inwrijven en na enkele weken zie je het resultaat. Vooraf kun je een vervormde of hinderlijke nagel met een puimsteen of vijl bijwerken zodat de tea tree olie beter inwerkt.

Mogelijke bijwerkingen van tea tree olie

Allergische reactie of huidirritatie

Niet zelden geeft tea tree een allergische reactie of huidirritatie bij de gebruiker. De mate van huidirritatie blijkt sterk af te hangen van de concentratie van de olie alsmede van de verpakking. Volgens dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie, zijn bepaalde ingrediënten in tea tree olie zeer instabiel, wat betekent dat ze razendsnel reageren op zuurstof en licht waardoor er irriterende ingrediënten worden gevormd.¹ Als je een product met tea tree olie gebruikt, moet je daarom goed kijken naar de volgende zaken:
 • de verpakkingsdatum;
 • de verpakking; en
 • de concentratie.

Bruin glazen flesje en koel bewaren

Het beste is 100% tea tree olie die is verpakt in een bruin glazen flesje. Tea tree olie en plastic gaat niet goed samen en een doorzichtig glazen flesje geeft snel oxidatie. Een geopend flesje tea tree olie moet je bij voorkeur koel bewaren en na enkele maanden weggooien. Ongeopend heeft tea tree olie een houdbaarheidsdatum die vermeld staat op de verpakking. Houd dat ook in de gaten.

Schimmelnagels behandelen / Bron: Istock.com/JackFSchimmelnagels behandelen / Bron: Istock.com/JackF

Schimmelnagel behandelen met Ferula kalknagelolie

Meerdere bestanddelen

Er zijn ook middelen tegen schimmelnagels die meerdere actieve bestanddelen met elkaar combineren, waaronder tea tree olie. Een voorbeeld is Ferula kalknagelolie, die de natuurlijke oliën van tea tree, wilde marjolein, lavendel en olijf bevat. De werkzame bestanddelen dringen door in de kalknagel, vooral als je de nagel van te voren vijlt, waarbij ook de dieper gelegen lagen behandeld kunnen worden. Ferula kalknagelolie remt niet alleen de afbraak van de nagel, maar verhoogt ook de weerstand tegen ongunstige bacteriën en schimmels. Bij actieve behandeling zal de aangetaste nagel binnen aan aantal maanden weer glad en gezond uitgroeien.

Gebruik van Ferula kalknagelolie

Gebruik het middel als volgt:
 • Bij een sterke vergroeiing van de aangedane nagel wordt aangeraden de nagel eerst te vijlen;
 • Bestrijk de schimmelnagel twee tot drie keer per dag met Ferula, doe dit zuinig;
 • Vermijd zoveel mogelijk aanraking met de huid;
  De huid rond de nagel beschermen met vaseline / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De huid rond de nagel beschermen met vaseline / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Je kunt de huid rondom de nagel beschermen met vaseline of vitamine E crème;
 • Laat de olie even intrekken alvorens je een sok aantrekt;
 • Nadat de nagel helemaal is uitgegroeid en een gezonde vorm en kleur heeft, niet gelijk stoppen met het gebruik van Ferula, maar het gedurende meerdere weken twee maal per week blijven herhalen.

Noot:
 1. Dr. Jetske Ultee. Tea tree oil. 1 september 2014, http://www.dr-jetskeultee.nl/tea-tree-oil/obj10574761 (geraadpleegd op 23-2-2016)

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schimmelnagels (kalknagels), een veelvoorkomend probleemSchimmelnagels (kalknagels), een veelvoorkomend probleemSchimmelnagels (ook wel kalknagels genoemd) zijn een veelvoorkomende aandoening in Nederland. Zo'n 5% van de bevolking l…
Kalknagel: oorzaak en behandelenKalknagel: oorzaak en behandelenEen kalknagel is een dikke vergeelde nagel. Het ziet er niet altijd even fris uit. Veel mensen hebben last van een kalkn…
Hardnekkige schimmelnagels aanpakken met laserSchimmelnagels worden wel vaak kalknagels genoemd. Dat woord klopt niet, maar het euvel zelf is erg moeilijk te bestrijd…
Schimmelnagels; symptomen, oorzaken, behandeling en tipsSchimmelnagels; symptomen, oorzaken, behandeling en tipsSchimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd, komen bij heel veel mensen voor en zijn ontsierend en kunnen klachten geven…

Voetschimmel behandeling: crème en strooipoeder DaktarinVoetschimmel behandeling: crème en strooipoeder DaktarinVoetschimmel, ook zwemmerseczeem genoemd, is een veel voorkomende klacht die grijs-witte huidschilfertjes en kloofjes tu…
Otrivin Duo neusspray: dosering en gebruiksaanwijzingOtrivin Duo neusspray: dosering en gebruiksaanwijzingOtrivin Duo neusspray is een geneesmiddel dat je kunt gebruiken bij neusverkoudheid. Otrivin Duo spray is een zogenaamd…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/JackF
 • http://www.gielenaroma.nl/index.php?page=melaleuca-alternifolia
 • http://www.dr-jetskeultee.nl/tea-tree-oil/obj10574761
 • http://www.uweigendrogist.nl/Ferula-en-Beluna.pdf
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/BrantLeeMedia
 • Afbeelding bron 2: Csubbra, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/JackF
 • Afbeelding bron 4: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 06-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.