Kalknagel: oorzaak en behandelen

Kalknagel: oorzaak en behandelen Een kalknagel is een dikke vergeelde nagel. Het ziet er niet altijd even fris uit. Veel mensen hebben last van een kalknagel, die ontstaat door verschillende oorzaken. Meestal komt een kalknagel aan een teen voor, soms ook aan de duim of een andere vinger. Het is zelf te behandelen maar men kan hiervoor ook langs een pedicure of de huisarts.

Herkennen van een kalknagel

Een kalknagel ziet er niet mooi uit. De nagelplaat vertoont verkleuringen. Deze kan geel tot bruin van kleur zijn. Vaak zijn er strepen op de nagel te zien. Meestal begint een kalknagel aan de grote teen en vertoont eerst een witte, later een gele tot bruine verkleuring. Wanneer de kalknagel niet behandeld wordt, worden andere teennagels ook aangetast. De kalknagel groeit niet meer echt in de lengte maar wordt wel breder. Soms wordt de nagel ook dikker. De nagel kan afbrokkelen of inscheuren. In enkele gevallen laat de nagel los. Het verliezen van een gedeelte van de nagel kan zeer pijnlijk zijn.

Een kalknagel begint meestal aan de grote teen maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Soms ook begint deze aan een andere teen, bijvoorbeeld de kleinste teen. In combinatie met een kalknagel komt soms ook zwemmerseczeem voor, te herkennen aan kloofjes tussen de tenen. Kalknagels kunnen ook aan de vingernagels voorkomen. Het meest wordt dit gezien aan de duim.

Wat zijn de oorzaken?

Een schimmel kan de veroorzaker voor kalknagels zijn. In dit geval wordt de kalknagel een schimmelnagel genoemd. Een schimmelinfectie van de nagels wordt onychomycose genoemd. Gemiddeld heeft 7 procent van de bevolking last van een schimmelnagel.

Er wordt vaak gedacht dat een kalknagel alleen veroorzaakt wordt door schimmels, en dat een kalknagel automatisch een schimmelnagel is. Dit is echter onjuist. Een kalknagel kan ook ontstaan door voortdurende irritatie, bijvoorbeeld door te krappe schoeisel, waardoor dode huidcellen zich ophopen onder de nagel. Bij een kalknagel is er sprake van verschillende over elkaar heen groeiende hoornlagen, waardoor de nagel dikker wordt. In sommige gevallen is een slechte doorbloeding of een huidziekte de veroorzaker. Een kalknagel is niet besmettelijk: andere nagels kunnen dan ook niet besmet worden. Dit in tegenstelling tot een schimmelnagel die wel besmettelijk is.

Zelf een kalknagel behandelen

Ruim 25 procent van de bevolking heeft wel eens last van een kalknagel die veroorzaakt wordt door een schimmel. Wanneer een schimmel de boosdoener is, da is deze makkelijk te behandelen met een schimmeldodend middel. Dit middel is verkrijgbaar via de huisarts, maar ook zelf aan te schaffen bij apotheek of drogist. Het middel moet meerdere dagen gebruikt worden volgens voorschrift. Beter is om naar de huisarts te gaan en medicijnen te vragen, meestal in tabletvorm voorgeschreven. deze doden de schimmel van binnenuit. De sokken moeten heet gewassen worden (liefst op 90 graden) en de binnenkant van de schoenen moeten behandeld worden met een schimmeldodend middel. Handdoeken mogen niet door medebewoners gebruikt worden om besmetting te voorkomen en moeten ook heet gewassen worden. Het liefst wordt iedere dag gewisseld van schoenen: schoenen moeten kunnen uitwasemen gedurende minimaal 24 uur. Zo worden vochtige schoenen voorkomen.

Vaak wordt gedacht dat een schimmelnagel te behandelen is met azijn. Dit is gedeeltelijk waar. Azijn geeft geen goede voedingsbodem voor schimmels. Een schimmelnagel dagelijks onderdompelen in de azijn voorkomt een verdere uitbreiding van de schimmel. Echter, de schimmel wordt er niet mee gedood. Een schimmeldodend middel is dan ook aan te raden.

Het resultaat vat in het begin aardig tegen: de nagel zal gedurende enkele weken tot maanden lelijk uit blijven zien. Nagels groeien gemiddeld 1 centimeter per maand, teennagels tot slechts enkele millimeters per maand. Toch zal na enkele maanden de nagel duidelijk verbetering laten zien.

Kalknagels die niet worden veroorzaakt door een schimmel, kunnen behandeld worden door een pedicure. Deze zal de kalknagel waar nodig dunner maken, bijvijlen of delen wegknippen. In sommige gevallen wordt de gehele nagel weggehaald, meestal door de huisarts of specialist. Om te voorkomen dat de nagel terugkomt, moet ook het nagelbed verwijderd worden. Daarnaast is het belangrijk dat de oorzaak wordt weggenomen. Te krappe of knellende schoeisel zal vervangen moeten worden.

Wat kan de pedicure doen?

De pedicure bekijkt altijd wat de oorzaak is van een kalknagel. Bij een schimmel als veroorzaker zal de pedicure de nagel behandelen met een schimmeldodend middel. Omdat eenmaal behandelen niet voldoende is, zal de patiënt meestal een middel mee naar huis krijgen. Volg hierbij de aanwijzingen van de pedicure op. Tevens zal de pedicure de patiënt doorverwijzen naar de huisarts voor medicijnen. Bij een andere oorzaak wordt de kalknagel zo goed mogelijk behandeld.

Er is een verschil tussen een pedicure en een medische pedicure. De medische pedicure heeft een gedegen en uitgebreide opleiding genoten, en is daarnaast verplicht om regelmatig bijscholingscursussen te volgen. De medische pedicure is meer gespecialiseerd op de problematische voet. Pedicure is een vrij beroep dat zonder diploma uitgevoerd mag worden. Iedereen kan zich daarom pedicure noemen. Let daarom goed op behaalde diploma's van de pedicure.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kalknagels: oorzaak, behandelingKalknagels: oorzaak, behandelingSchimmelinfecties van de nagels kunnen zorgen voor een kalknagel. Er komen witte of lichtbruine vlekken op de nagel en d…
Kalknagels behandelen/ behandeling van kalknagelsWelke medicijnen hebben hun effectiviteit bewezen? Hoe kunnen kalknagels het beste worden behandeld? Wat zijn de symptom…
Hoe kunt u een kalknagel behandelen?Hoe kunt u een kalknagel behandelen?Wit of geel wordende teennagels duiden in de meeste gevallen op een kalknagel. De oorzaak is gelegen aan een schimmelinf…
Een streep door kalknagels: NailnerJe ziet het dagelijks in de reclame: Een streep door kalknagels met Nailner. Nailner belooft zichtbaar resultaat binnen…

Risicofactoren tandvleesontstekingRisicofactoren tandvleesontstekingTandvleesontsteking komt veel voor in ons land. Het ontstaat doordat bacteriën en voedselresten die cariës veroorzaken e…
Pijn in de benen? Oorzaken van & tips tegen pijnlijke benenPijn in de benen? Oorzaken van & tips tegen pijnlijke benenLast hebben van pijnlijke benen is iets dat iedereen kan overkomen, van jong tot oud. Bij mensen die voor hun beroep vaa…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 09-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.