Risicofactoren tandvleesontsteking

Risicofactoren tandvleesontsteking Tandvleesontsteking komt veel voor in ons land. Het ontstaat doordat bacteriën en voedselresten die cariës veroorzaken en dieper het tandvlees inwerken. Dit kan leiden tot een tandvleesontsteking. Als dit in een lichte vorm is, kun je er nog wat aan doen. Als je er niets aan doet is het niet alleen pijnlijk, maar dit kan ook leiden tot het verlies van je tanden. Als het tandvlees ontstoken is, merk je dat vaak doordat het snel bloedt en het kan pijnlijk aanvoelen.

Tandbederf

Een tandvleesontsteking is een chronische bacteriële infectie van het tandvlees en het gebied tussen tanden en tandvlees. De aandoening komt veel voor. Meer dan drie kwart van de volwassen bevolking lijdt eraan. Het begint doordat bacteriën en voedselresten die cariës veroorzaken zich dieper het tandvlees in werken. Geleidelijk bederf van je gebit wordt cariës genoemd.

Tandvleesontsteking

Als je er niets aan doet, kan dit leiden tot een lichte tandvleesontsteking. Dit kan verergeren en uiteindelijk verder voortwoekeren. De infectie kan doordringen naar de botstructuren die de tanden op hun plek houden. Als dit wordt aangetast, kan het zelfs leiden tot het verlies van je tanden. Tandvleesontsteking begint met tandvlees dat snel bloedt en kan soms pijnlijk zijn.

Stadia tandvleesontsteking

Tandvleesontstekingen worden ingedeeld in twee stadia, al naar gelang de ernst ervan. Het begint met een tandvleesontsteking, dat ook wel gingivitis wordt genoemd. Dit is omkeerbaar. Als je er niets aan doet, kan er parodontitis ontstaan. Parodontitis is de meest voorkomende oorzaak van tandvleesverlies bij volwassenen. Wat houden deze stadia precies in?

Gingivitis

Je tandvlees kan ontstoken raken en rood worden. Meestal bloedt het ook snel dat je merkt bij het poetsen. Meestal doet het geen pijn. Dit stadium is omkeerbaar, als je tenminste zorgt voor een goede behandeling door je tandarts of mondhygiënist en daarnaast begint om thuis goed voor je tanden te zorgen.

Parodontitis

Als je je gingivitis niet behandelt of niet goed genoeg behandelt, kun je te maken krijgen met parodontitis. Dit is een ontsteking die ernstiger is. De ontsteking veroorzaakt de vorming van kleine zakjes rondom je tanden en kiezen, waarin zich nog meer bacteriën en tandplak kunnen ophopen. Daardoor zet het ziekteproces zich door, waarbij soms het botweefsel verdwijnt waarin de tanden zijn verankerd. Het gevolg is dat je tanden verliest.

Risicofactoren

Om tandvleesontsteking te voorkomen, kun je letten op de volgende risicofactoren:

Roken

Sigarettenrook bevat duizenden chemicaliën, waaronder formaldehyde, koolmonoxide, ammoniak, teer en nicotine. Deze stoffen gaan het herstel van het tandvlees tegen doordat de bloedtoevoer naar het weefsel vermindert. Bovendien hebben deze stoffen van zichzelf al een ongunstige uitwerking op ontstekingen.

Droge mond

Een droge mond heeft een verminderde speekselproductie. Speeksel is nodig om voedseldeeltjes en bacteriën weg te spoelen. Hierdoor worden zuren geneutraliseerd en daardoor plakvorming afgeremd.

Hormonale verandering bij vrouwen

Hormoonschommelingen die tot een verhoogd gehalte aan progesteron leiden, verhogen de kans op tandvleesaandoeningen. Zwangerschappen, bepaalde perioden tijdens de menstruatiecyclus of sommige anticonceptiepillen leiden tot een verhoogd progesterongehalte. Progesteron zorgt ervoor dat bloedvaten verwijden en dat er minder collageen wordt aangemaakt. Hierdoor kunnen zwellingen en ontstekingen ontstaan. Tandvleesaandoeningen zijn heel gebruikelijk tijdens de zwangerschap vlak voor de menstruatie.

Diabetes

Onderzoek wijst uit dat mensen met suikerziekte (diabetes), die hun bloedsuiker niet goed onder controle houden, een grotere kans hebben op tandvleesontsteking. Doordat diabetes het immuunsysteem beïnvloedt is de kans op een infectie verhoogd.

Medicijnen

Een aantal medicijnen wordt in verband gebracht met tandvleesproblemen. Orale anticonceptie, antidepressiva en sommige medicijnen tegen een hoge bloeddruk blijken een droge mond te veroorzaken. Andere medicijnen, zoals die tegen epilepsie en sommige medicijnen voor het hart, kunnen zwellingen van het tandvlees veroorzaken, waardoor gemakkelijker ontstekingen ontstaan en plak meer plaats vindt om te blijven plakken.

Erfelijke aanleg

Het is nog niet duidelijk wat het genetisch verband is, maar naar schatting is ongeveer 30% van de bevolking is extra gevoelig voor tandvleesproblemen. Mocht je aanleg hebben voor tandvleesontsteking moet je extra werk maken van preventieve maatregelen en regelmatige gebitsverzorging.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn tandvlees is ontstoken, wat nu?Ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genaamd, is een pijnlijk verschijnsel in de mond. Bij de meeste mensen zorgt ont…
Tandvleesontsteking: Oorzaken, symptomen en gevolgenTandvleesontsteking: Oorzaken, symptomen en gevolgenTandvleesontsteking is een aandoening die ontstaat ten gevolge van tandplak in de overgangslijn tussen de tand en het ta…
Kiespijn: oorzaken & behandelingKiespijn of tandpijn is een van de vervelendste soorten pijn. Er is sprake van een constante, zeurende pijn, onderbroken…
Tandvleesontsteking: Oorzaak en behandelingTandvleesontsteking: Oorzaak en behandelingEen ontsteking die in de rand van het tandvlees zit, heet gingivitis en wordt veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën…

Framboesia – een zeldzame importziekteFramboesia – een zeldzame importziekteIn tropische gebieden komt framboesia veel voor. Met name in West- en Centraal-Afrika. De besmetting vindt veelal plaats…
Kalknagel: oorzaak en behandelenKalknagel: oorzaak en behandelenEen kalknagel is een dikke vergeelde nagel. Het ziet er niet altijd even fris uit. Veel mensen hebben last van een kalkn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kjerstin Michaela, Pixabay
  • - Boek: Gezond ouder worden voor dummies. ISBN: 9789043016513
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 30-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.