Haartong: een gekleurde aanslag op de tong

Haartong: een gekleurde aanslag op de tong Haartong is een verandering van het bovenste laagje van het achterste gedeelte van de tong. De roze kleur wordt geleidelijk wit of bruin/zwart. De structuur van de tong wordt dikker en uiteindelijk lijkt het net alsof er een laagje haren op zit. Meestal is het een onschuldige aandoening. Het kan zijn dat er een onaangenaam ruikende adem ontstaat of dat de tong geïrriteerd raakt. Mensen die roken, veel koffie drinken of antibiotica gebruiken, lijken meer kans op haartong te hebben.

Wat het is

Als er op de tongrug beslag ontstaat, lijkt het op een soort begroeiing en dat wordt haartong genoemd. In het begin zie je een soort beslaglaagje op de het roze van de tong ontstaan. Dit laagje wordt geleidelijk aan dikker en kan verkleuren naar wit, grijs, bruin of zwart. Het wordt ook wel witte of zwarte haartong genoemd. De medische benaming is “lingua villosa”. In sommige gevallen lijkt het alsof er haar op de tong zit, vandaar de naam. Meestal geeft deze aandoening geen klachten, maar het kan leiden tot een vervelende smaak of onaangenaam gevoel. Soms kan er sprake zijn van een tongschimmel.

Oorzaak

De oorzaak is geen ziekte, maar het ontstaat als gevolg van stoffen die regelmatig in het speeksel zitten. Vaak is de oorzaak van haartong niet te achterhalen. Normaal gesproken slijt het bovenste laagje cellen op de tong door het eten van voedsel. Het tongslijmvlies maakt dagelijks nieuwe cellen aan. Er kan een stoornis ontstaan tussen de slijtage en nieuwe aanmaak van tongcellen. Dit kan de smaakpapillen op de tong aantasten waardoor er geleidelijk een harig patroon ontstaat. Het kan ook het gevolg zijn van roken of pigmenten uit het voedsel of drinken dat in de smaakpapillen blijft hangen.

Risicofactoren

Hoewel er niet altijd een duidelijke oorzaak is, lijkt deze aandoening vaker voor te komen als iemand onderstaande doet of ondergaat:

  • Roken
  • Veel koffie of thee drinken
  • Slechte mondverzorging
  • Veel op snoepjes zuigen
  • Antibiotica gebruiken
  • Bestraald wordt in de buurt van de mond
  • Verminderde afweer

Symptomen

Hoe weet je of je haartong hebt? Als het beslag op je tong wit of zwart verkleurd is, is het misschien duidelijk. Ook kan er door bepaalde bacteriën het beslag op de tong een andere kleur krijgen, zoals geel, oranje of groen. Het beslag is er gemakkelijk af te schrapen en je adem kan onaangenaam ruiken. Soms gaat de tong tintelen of voelt het wat branderig aan. Het kan ook voorkomen dat er geen klachten zijn.

Behandeling

Probeer tijdens het tandenpoetsen ook je tong te borstelen. Mocht dit onprettig zijn, dan kun je ook een speciale tongschraper of tongborstel gebruiken. Poets je tanden minimaal twee keer per dag en je kunt ook tandpasta gebruiken op de tong. Je kunt er ook voor kiezen om de tong zonder tandpasta te poetsen. Reinig de tongrug met voorzichtige bewegingen van achteren naar voren. Vaak leidt dit na enige tijd tot verbetering.

Preventie

Om haartong te voorkomen of te voorkomen dat het weer terugkomt, kun je beter stoppen met roken. Daarnaast is het van belang dat je goed je mond verzorgt en je tanden en tong goed blijft poetsen. Probeer nadat de haartong is verdwenen, een maand lang geen koffie of thee te drinken. Mocht je heel graag koffie en thee drinken, doe het dan minimaal.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan de tong? Oorzaken en tips bij tongklachtenPijn aan de tong? Oorzaken en tips bij tongklachtenAls je problemen hebt aan de tong dan kan het moeilijker worden om eten te proeven, te slikken en zelfs te spreken. Dit…
Zwarte haartong: Verandering van bekleding op tongZwarte haartong: Verandering van bekleding op tongSommige mensen hebben een donkerbruine tot zwarte verkleuring van de tong, hetgeen gekend als een ‘zwarte haartong’, ‘zw…
Zwarte haartong (zwarte tong): symptomen en behandelingZwarte haartong (zwarte tong): symptomen en behandelingZwarte haartong is een tong waarop een soort beslag aanwezig is, welke zwart, bruin, zwartbruin of groen van kleur is. Z…
Vergrote papil op de tongVergrote papil op de tongDe tong bestaat uit een ruw oppervlak. Bij ouderen is deze ruwer dan bij jongeren. Het ruwe oppervlak wordt veroorzaakt…
Nierschade: oorzaken, symptomen, behandeling & tipsNierschade: oorzaken, symptomen, behandeling & tipsNiet voor niets worden de nieren een van de meest cruciale organen van het menselijk lichaam genoemd. Ze zorgen voor de…
Bronnen en referenties
  • www.apotheek.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 10-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.