Haartong: een gekleurde aanslag op de tong
Haartong is een verandering van het bovenste laagje van het achterste gedeelte van de tong. De roze kleur wordt geleidelijk wit of bruin/zwart. De structuur van de tong wordt dikker en uiteindelijk lijkt het net alsof er een laagje haren op zit. Meestal is het een onschuldige aandoening. Het kan zijn dat er een onaangenaam ruikende adem ontstaat of dat de tong geïrriteerd raakt. Mensen die roken, veel koffie drinken of antibiotica gebruiken, lijken meer kans op haartong te hebben.
Wat het is
Als er op de tongrug beslag ontstaat, lijkt het op een soort begroeiing en dat wordt haartong genoemd. In het begin zie je een soort beslaglaagje op de het roze van de tong ontstaan. Dit laagje wordt geleidelijk aan dikker en kan verkleuren naar wit, grijs, bruin of zwart. Het wordt ook wel witte of zwarte haartong genoemd. De medische benaming is “
lingua villosa”. In sommige gevallen lijkt het alsof er haar op de tong zit, vandaar de naam. Meestal geeft deze aandoening geen klachten, maar het kan leiden tot een vervelende smaak of onaangenaam gevoel. Soms kan er sprake zijn van een tongschimmel.
Oorzaak
De oorzaak is geen ziekte, maar het ontstaat als gevolg van stoffen die regelmatig in het speeksel zitten. Vaak is de oorzaak van haartong niet te achterhalen. Normaal gesproken slijt het bovenste laagje cellen op de tong door het eten van voedsel. Het tongslijmvlies maakt dagelijks nieuwe cellen aan. Er kan een stoornis ontstaan tussen de slijtage en nieuwe aanmaak van tongcellen. Dit kan de smaakpapillen op de tong aantasten waardoor er geleidelijk een harig patroon ontstaat. Het kan ook het gevolg zijn van roken of pigmenten uit het voedsel of drinken dat in de smaakpapillen blijft hangen.
Risicofactoren
Hoewel er niet altijd een duidelijke oorzaak is, lijkt deze aandoening vaker voor te komen als iemand onderstaande doet of ondergaat:
- Roken
- Veel koffie of thee drinken
- Slechte mondverzorging
- Veel op snoepjes zuigen
- Antibiotica gebruiken
- Bestraald wordt in de buurt van de mond
- Verminderde afweer
Symptomen
Hoe weet je of je haartong hebt? Als het beslag op je tong wit of zwart verkleurd is, is het misschien duidelijk. Ook kan er door bepaalde bacteriën het beslag op de tong een andere kleur krijgen, zoals geel, oranje of groen. Het beslag is er gemakkelijk af te schrapen en je adem kan onaangenaam ruiken. Soms gaat de tong tintelen of voelt het wat branderig aan. Het kan ook voorkomen dat er geen klachten zijn.
Behandeling
Probeer tijdens het tandenpoetsen ook je tong te borstelen. Mocht dit onprettig zijn, dan kun je ook een speciale tongschraper of tongborstel gebruiken. Poets je tanden minimaal twee keer per dag en je kunt ook tandpasta gebruiken op de tong. Je kunt er ook voor kiezen om de tong zonder tandpasta te poetsen. Reinig de tongrug met voorzichtige bewegingen van achteren naar voren. Vaak leidt dit na enige tijd tot verbetering.
Preventie
Om haartong te voorkomen of te voorkomen dat het weer terugkomt, kun je beter stoppen met roken. Daarnaast is het van belang dat je goed je mond verzorgt en je tanden en tong goed blijft poetsen. Probeer nadat de haartong is verdwenen, een maand lang geen koffie of thee te drinken. Mocht je heel graag koffie en thee drinken, doe het dan minimaal.