Goed kauwen voor een betere spijsvertering

Goed kauwen voor een betere spijsvertering Een gezonde spijsvertering begint bij het goed fijnkauwen van het voedsel. Het is belangrijk om niet te snel te eten en goed de tijd te nemen om het eten fijn te malen in je mond. Veel mensen zijn geneigd om te snel te eten, waardoor er grote stukken voedsel in de maag komen. Dit kan leiden tot gasvorming omdat de vertering niet goed op gang komt. Goed kauwen betekent een betere spijsvertering, minder belasting voor je lichaam en het kan bijdragen aan gewichtsverlies als je wilt afvallen.

Het begint in je mond

In je mond begint de spijsvertering al. Tijdens het kauwen wordt het eten vermengd met speeksel. Speeksel beschermt niet alleen je tanden, maar bevat ook enzymen die de spijsvertering doen starten. Hoe meer het eten is fijngekauwd, hoe meer oppervlak er is van het voedsel waardoor enzymen beter hun werk kunnen doen. Het lichaam zal zich voorbereiden dat er voedsel aan komt. Er wordt meer speeksel aangemaakt, meer verteringsenzymen geproduceerd, meer maagsappen aangemaakt en de maagperistaltiek zal toenemen. Goed fijngekauwd eten kan gemakkelijker de slokdarm passeren naar de maag toe, waar de verdere vertering plaatsvindt.

Meer voedingsstoffen

Sommige mensen hebben niet door hoe snel ze eigenlijk eten en schransen de maaltijd naar binnen. Zij nemen er niet de tijd voor om van een maaltijd te genieten en slikken de happen te snel door. Door het voedsel goed fijn te malen in je mond komen er meer voedingsstoffen uit het eten vrij en kan dit beter worden opgenomen door je lichaam. Vooral bij rauwe niet gekookte groente is het kauwen erg belangrijk. Ook zal het voedsel door het kauwen een juiste temperatuur krijgen voordat je het doorslikt wat beter is voor de maag.

Klachten

Wanneer je te snel eet, komen er grote voedselbrokken in je maag terecht. Deze kunnen niet goed verteerd worden en komen via de maag in de darmen terecht. Er kunnen te veel bacteriën ontstaat waardoor er teveel gassen in de darmen ontstaan. Rottingsbacteriën produceren gifstoffen, die via het bloed door het lichaam worden verspreid. Onverteerd voedsel kan leiden tot winderigheid, een slechte stoelgang en pijn in de buik. Ook wanneer je te veel praat tijdens het eten, kun je teveel lucht doorslikken en dat kan leiden tot een opgeblazen gevoel.

Wees voorzichtig met drinken

Let op als je tijdens het eten van de maaltijd drinkt. Sommige mensen zijn geneigd om hun eten weg te spoelen met een slok drinken. Hierdoor worden al snel te grote brokken voedsel doorgeslikt en dat heeft hetzelfde effect als te snel eten. Het is beter om na het eten wat te drinken en als je graag tijdens de maaltijd wat drinkt om eerst je mond leeg te maken.

Sneller een vol gevoel

Op het moment dat je begint met eten produceert je lichaam het hormoon greline. Dit hormoon zorgt ervoor dat er het hormoon leptine vrijkomt dat voor verzadiging zorgt. Het duurt ongeveer twintig minuten na de eerste hap dat dit stofje vrijkomt. Iemand die te snel eet, heeft al te veel gegeten voordat dit hormoon vrijkomt. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die goed kauwen minder van het hongerhormoon greline in hun bloed hebben. Goed kauwen en langzaam eten kunnen overgewicht bestrijden.

Langzamer leren eten

Snel eten is vaak een ingebakken gewoonte en dit afleren kan erg moeilijk zijn. Sta er tijdens het eten bij stil dat je aan het kauwen bent. Tel het aantal keren dat je op je eten kauwt en neem er de tijd voor. Eet niet voor de tv of gauw tussen allerlei bezigheden door, maar ga aan de eettafel zitten. Geniet van elke hap die je neemt en proef de smaak. Varieer in het eten, zodat je veel verschillende smaken proeft, meer smaakbeleving hebt en bewust blijft kauwen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Flatulentie of winderigheid: oorzaken, behandeling & tipsFlatulentie of winderigheid: oorzaken, behandeling & tipsHet laten van scheten of winden is voor sommigen een handeling die met heel wat humor gepaard gaat. Maar voor wie last h…
Winderigheid: oorzaken, behandelingWinderigheid: oorzaken, behandelingWinden laten doet iedereen, ongeveer 15 tot 25 keer per dag en dit is normaal. Vervelend wordt het echter als u veel mee…
Wat doen tegen gas in de buik? Oorzaken, behandeling & tipsWat doen tegen gas in de buik? Oorzaken, behandeling & tipsEen opgezette buik, winderigheid, en een ongemakkelijk gevoel in de maag: het kunnen allemaal symptomen zijn die wijzen…
Afvallen met kauwgom werkt nietAfvallen met kauwgom werkt nietKilo's afvallen door het kauwen van een kauwgom. Volgens sommige het enige juiste middel om slanker te worden. Heel wat…

Lightproducten: past het in een gezond voedingspatroon?Lightproducten: past het in een gezond voedingspatroon?Lightproducten bevatten vaak minder calorieën en vetten. Wanneer je wilt afvallen, past dit goed in een voedingspatroon.…
Hoe fietsen kan helpen bij het afvallen: tipsHoe fietsen kan helpen bij het afvallen: tipsFietsen leent zich uitstekend om af te vallen en heeft veel positieve neveneffecten. De fiets is niet alleen milieuvrien…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.flinndal.nl/blog/waarom-langzaam-eten-en-goed-kauwen
  • http://www.gezondvitaal.eu/goed-kouwen
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 11-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.