Lightproducten: past het in een gezond voedingspatroon?

Lightproducten: past het in een gezond voedingspatroon? Lightproducten bevatten vaak minder calorieën en vetten. Wanneer je wilt afvallen, past dit goed in een voedingspatroon. Maar wanneer je denkt dat je veel kunt eten van lightproducten omdat je er niet dik van wordt, dan heb je het mis. Wanneer je lightproducten gebruikt zoals lightchips, ben je gauw geneigd om er wat extra’s van te nemen omdat het light is. In dat geval krijg je juist meer calorieën binnen dan wanneer je een gewoon product gebruikt. Veel lightproducten bevatten de zoetstof aspartaam, waarover de meningen zijn verdeeld. Kun je lightproducten gebruiken in een gezond voedingspatroon?

Wat zijn lightproducten

Lightproducten worden veel verkocht in supermarkten. Een lightproduct mag zich zo noemen als ze minstens 30 procent minder suiker, vet en/of calorieën bevatten dan het gewone product. Het is wettelijk verplicht dat er op de verpakking vermeld staat welke voedingsstof is aangepast waardoor de totale energetische waarde van het levensmiddel lager is geworden. Lightproducten kunnen ook minder zout (natrium) bevatten. Wanneer je wilt afvallen, passen lightproducten in het dieet. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je lightproducten gebruikt.

Lees goed het etiket

Kijk goed naar de voedingswaardedeclaratie op het etiket. Daarop staat vermeld wat het aantal kilocalorieën per portie is en het totaal aantal calorieën. De samenstelling van het vet staat er vaak op vermeld. Omdat lightproducten nu eenmaal goed verkopen, moet je oppassen dat je jezelf niet laat misleiden door allerlei kreten die door fabrikanten zijn bedacht. Gezondheid verkoopt nu eenmaal en veel fabrikanten spelen daarop in. Sommige lightproducten bevatten bijvoorbeeld wel minder vet, maar er zijn extra koolhydraten in gestopt, zodat ze nog net zoveel calorieën bevatten.

Als je wilt afvallen

Wanneer je wilt afvallen of op je gewicht wilt letten, kun je lightproducten gebruiken. Laat je niet misleiden dat je van een lightproduct meer kunt eten. Wanneer je een zak lightchips koopt en deze helemaal leeg eet, krijg je ook teveel calorieën en vetten binnen, waardoor je juist aankomt. Lightchips bevat misschien wel 33 procent minder vet, maar ze bevatten nog een behoorlijke hoeveelheid koolhydraten. Om af te vallen moet je het totale voedingspatroon aanpassen. Neem aangepaste porties en let goed op de voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Om af te vallen moet je meer energie verbranden dan je binnenkrijgt. Zorg dat je de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt en voldoende beweegt. Een voedingsdeskundige of diëtist kan je hiermee verder helpen.

De voor- en nadelen

De meningen over het gebruik van lightproducten zijn nogal verdeeld. Het is niet voor iedereen altijd even duidelijk wat het precies inhoudt. Het verschil in calorieën of vetten zijn vaak minder groot dan vaak wordt gedacht, maar toch beweren veel mensen die afvallen, dat lightproducten hieraan hebben bijgedragen. Hier volgen de voor-en nadelen van lightproducten:

Voordelen:

 • Het draagt bij aan gewichtsverlies
 • Het etiket geeft uitleg over welke voedingsstoffen zijn aangepast
 • Lightproducten zijn veilig door regelgeving
 • Ongezonde suikers worden vervangen

Nadelen:

 • Lightproducten bevatten vaak nog steeds veel energie
 • Het is duurder
 • Ze bevatten vaak minder gezonde voedingsstoffen
 • De zoetstoffen die suikers vervangen kunnen ongezond zijn

Zoetstof aspartaam

Vele lightproducten bevatten de zoetstof aspartaam (E951) dat suiker vervangt. Inmiddels zijn er zo’n 6.000 producten in Nederland verkrijgbaar waar aspartaam in verwerkt zit. Het komt voor in onder andere frisdrank, vruchtensap, kauwgom, snoep, zoetjes en sportdrankjes. Deze chemische zoetstof bevat dan vrijwel geen calorieën, maar wordt door veel voedingsdeskundigen gezien als een giftige stof. Sommige onderzoekers van voedingsmiddelen zijn van mening dat aspartaam het zenuwstelsel aantast. Wees matig met producten die aspartaam bevatten, drink bijvoorbeeld maximaal twee glazen lightfrisdrank per dag. Over het algemeen zullen er pas klachten ontstaan wanneer iemand erg veel aspartaam binnenkrijgt. Dit kunnen de volgende klachten zijn: hoofdpijn, vermoeidheid, huiduitslag, allergische reacties en libidoverlies.

Andere zoetstoffen naast aspartaam zijn bijvoorbeeld: xylitol (E967), sacharine (E954), acesulfaam-k (E950), isomalt, sucralose en thaumatine. Ze zijn allemaal bekend als E-nummers en worden op de verpakking vermeld.

Lightproducten en gewichtstoename

Het gebruik van lightproducten en met name het gebruik van aspartaam zou volgens veel deskundigen juist de reden zijn dat zoveel mensen last hebben van overgewicht. Zij vinden dat kunstmatige zoetstoffen de stofwisseling in de war brengen, dat het risico op het krijgen van suikerziekte wordt vergroot en dat het honger- en verzadigingsgevoel wordt ontregeld. Door de zoetstoffen wordt het voor het lichaam lastiger om in te schatten hoeveel voedsel er nodig is. Sommige mensen krijgen dan meer behoefte aan eten, waardoor ze meer calorieën binnenkrijgen. Sommige mensen krijgen door zoetstoffen meer opslag van vet.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen door lightproductenAfvallen door lightproductenLightproducten kunnen enorm helpen als je wilt afvallen. Ze bevatten namelijk minder energie (calorieën), suiker of vet…
Is zoetstof gezonder dan suiker?Is zoetstof gezonder dan suiker?Mensen die minder suiker willen eten voor hun gezondheid of omdat je willen afvallen, vervangen de suiker in hun eten en…
Wat doen light frisdranken met je?Wat doen light frisdranken met je?Veel mensen denken dat light frisdranken zo gezond zijn, maar is dit eigenlijk wel zo gezond? Mensen die aan het afvalle…

Lichaamsvet verbrandenIedereen wil er goed uitzien. Vooral in de zomermaanden zijn overtollige kilo’s lichaamsvet een van de grootste ergernis…
Goed kauwen voor een betere spijsverteringGoed kauwen voor een betere spijsverteringEen gezonde spijsvertering begint bij het goed fijnkauwen van het voedsel. Het is belangrijk om niet te snel te eten en…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Makamuki0, Pixabay
 • http://energiekevrouwenacademie.nl/aspartaam-hoe-light-producten-je-zwaar-ziek-en-dik-maken/
 • http://gezondheidenvoeding.nl/voeding/lightproducten-wordt-je-dik-van-zijn-ongezond/
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 17-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.