Lichaamsvet verbranden

Iedereen wil er goed uitzien. Vooral in de zomermaanden zijn overtollige kilo’s lichaamsvet een van de grootste ergernissen van de meeste mensen. Hoe kom je er af? En hoe zorg je ervoor dat ze nooit meer terugkomen? Lees hoe lichaamsvet ontstaat, waaruit het bestaat en hoe je het kunt verbranden. Met een lager percentage lichaamsvet zie je er niet alleen fitter en jonger uit maar belast je je lichaam ook veel minder.

Wat is lichaamsvet en waar bestaat het uit?

Lichaamsvet bestaat uit vetcellen (triglyceriden). Deze zijn nodig om het lichaam van energie te voorzien als er in bepaalde periodes minder energie wordt opgenomen dan er wordt verbruikt. Lichaamsvet is dus eigenlijk de reservebrandstof voor je lichaam. Daarnaast beschermt lichaamsvet het lichaam tegen koude en tegen een impact van buitenaf (bijvoorbeeld bij een valpartij). Lichaamsvet bevindt zich zowel binnenin het lichaam als onder de huid. Lichaamsvet is dus belangrijk om het lichaam te laten functioneren en gezond te houden.

Overgewicht of niet?

Er is sprake van overgewicht als het percentage lichaamsvet te hoog is. Dit lichaamsvetpercentage geeft aan uit hoeveel procent lichaamsvet je lichaam bestaat. Of dit percentage te hoog is hangt af van leeftijd en geslacht. Vrouwen hebben namelijk meer lichaamsvet dan mannen. Ook de verdeling van lichaamsvet is bij vrouwen anders dan bij mannen. Bij vrouwen bevindt het grootste deel van het lichaamsvet zich op de bovenbenen, heupen en billen. Bij mannen is dit op de buik en rond de middel. Er bestaan in de literatuur verschillende definities voor overgewicht. Bij vrouwen is dit gemiddeld boven een lichaamsvetpercentage van 25-30% en bij mannen is dit gemiddeld boven de 20-25%. Kom je boven deze vetpercentages dan heb je meer kans op de zogenaamde welvaartsziektes.

Waardoor ontstaat lichaamsvet?

Grofweg zou je kunnen stellen dat lichaamsvet ontstaat doordat je meer calorieën opneemt (eten en drinken) dan je verbrandt (door activiteit). Het lichaam zet het overschot aan calorieën om in lichaamsvet om deze als brandstof te kunnen gebruiken in perioden waarin minder calorieën worden opgenomen dan er verbruikt worden. Omgekeerd geldt dus ook als je minder calorieën opneemt dan je verbrandt je lichaamsvet zult aanspreken als reservebrandstof. Het lichaamsvet zal hierdoor verdwijnen.

In vroegere tijden waren de mensen jager en verzamelaar van voedsel en aten als er voedsel beschikbaar was. Soms was er een bepaalde periode geen of weinig voedsel beschikbaar en werd er minder gegeten. Tegenwoordig is er voor de meeste westerse mensen altijd en overal in overvloed voedsel beschikbaar en zorgen onze genen ervoor dat we “eten als er voedsel beschikbaar is”. Hierdoor is de kans om overgewicht te ontwikkelen iedere dag aanwezig in onze moderne wereld.

Waarom lichaamsvet verminderen?

Zoals eerder aangegeven is een te hoog percentage lichaamsvet niet echt gezond. Toch zal voor veel mensen het cosmetische deel zwaarder wegen in de beslissing om het lichaamsvet te verminderen. Een kilo lichaamsvet bevat ongeveer 7700 calorieën. Om deze kilo vet te verbranden zul je dus minder moeten eten, meer moeten bewegen of een combinatie van beide moeten uitvoeren.

Hoe lichaamsvet verbranden?

Volgens veel reclamemakers bestaan er veel snelle methodes welke lichaamsvet als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Voor echt blijvende resultaten is het belangrijk om geduld te hebben. Neem de tijd om je levensstijl aan te passen. Een (streng) dieet volgen is daarbij vaak niet de beste methode. Natuurlijk moeten er meestal wel aanpassingen gemaakt worden in het eetpatroon van mensen met overgewicht maar een te streng dieet werkt vaak averechts.

Wat werkt nu wel?

Om vet te verbranden zul je je levensstijl moeten aanpassen. Zowel op het gebied van voeding als op het gebied van lichaamsbeweging. Ook is het verstandig om realistische doelen na te streven. 10 kilo afvallen binnen één maand is misschien wel mogelijk maar de vraag is of dit verstandig is. Beter is om bijvoorbeeld als doel te hebben om een halve kilo per week af te vallen. Uiteindelijk val je dan ook 25 kilo per jaar af en is de kans dat het lichaamsvet terug komt een stuk kleiner omdat je aangepaste levenswijze na een jaar een stuk gemakkelijker is vol te houden. Om een halve kilo per week af te vallen zal je dagelijks tussen de 500 en 600 calorieën minder moeten opnemen dan je dagelijkse verbruik. Dit is een stuk beter vol te houden dan wanneer je probeert te leven op 1000 calorieën per dag.

Waaraan voldoet een goed voedingsschema om vet te verbranden?

  • maximaal 500 tot 600 calorieën minder opnemen dan verbruik
  • eet vaker per dag (liefst 6) kleine hoeveelheden
  • drink voldoende (water)
  • je weet zelf wel wat je beter kunt laten staan (chips, snoep, koekjes, snacks, alcohol etc.)

Bewegen om vet te verbranden!

Natuurlijk is bewegen belangrijk om vet te verbranden. Kies een activiteit welke je leuk vindt en probeer deze dagelijks uit te voeren. Een combinatie van krachttraining en duurtraining is ideaal. Krachttraining zorgt ervoor dat je gehele lichaamshouding verbetert en dat je basiscalorieverbruik stijgt omdat een paar kilo extra spiermassa veel energie nodig heeft. Ook voel je je door krachttraining een stuk energieker en houdt je dagelijkse activiteiten (zoals werken) veel beter vol. De duurtraining (bijvoorbeeld fietsen, zwemmen, hardlopen of wandelen) zorgt voor een dagelijkse hoeveelheid calorieverbranding. Met een uurtje wandelen verbrandt een gemiddeld persoon al snel 300 calorieën.

Andere belangrijke factoren welke invloed hebben op de vetverbranding

Een belangrijke factor is een regelmatig leven. Zorg voor een goede nachtrust en neem ook regelmatig pauzes overdag. Hierdoor blijft je energieniveau constant en ga je minder snel in de fout met ongezonde voeding middelen. Ook stress is een belangrijke factor hierbij. Door stress ga je sneller ongezond en teveel eten. Probeer ook regelmaat aan te brengen in je dagelijkse routine en probeer te sporten, eten en slapen op vaste tijden.
© 2015 - 2024 Grote-beer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: geen gewicht verliezen maar lichaamsvet kwijtrakenAfvallen: geen gewicht verliezen maar lichaamsvet kwijtrakenAfvallen wordt vaak gelijkgesteld aan gewicht verliezen. Maar dat is onterecht. Het is veel belangrijker om lichaamsvet…
Afvallen door vetverbranding: vet verbranden stimulerenAfvallen door vetverbranding: vet verbranden stimulerenAls je wilt afvallen moet je vet verbranden. Overtollig lichaamsvet maakt je zwaar en dik. Vetverbranding stimuleren kan…
Welke manier van afvallen is voor mij het beste?Welke manier van afvallen is voor mij het beste?Alleen maar vlees eten, vier keer per dag bewegen, een eiwit-rijk of eiwit-arm dieet of toch Sonja Bakkeren? Vandaag de…
Minder eten helpt niet bij afvallenAfvallen door minder eten: het klinkt logisch, maar in werkelijkheid blijkt minder eten vaak helemaal niet te resulteren…

Spijsvertering of stofwisseling versnellenSpijsvertering of stofwisseling versnellenDe spijsvertering is de vertering van voedsel. Dit proces begint al in de mond, waar het voedsel gekauwd wordt en vermen…
Lightproducten: past het in een gezond voedingspatroon?Lightproducten: past het in een gezond voedingspatroon?Lightproducten bevatten vaak minder calorieën en vetten. Wanneer je wilt afvallen, past dit goed in een voedingspatroon.…
Grote-beer (8 artikelen)
Gepubliceerd: 02-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.