Spijsvertering of stofwisseling versnellen

Spijsvertering of stofwisseling versnellen De spijsvertering is de vertering van voedsel. Dit proces begint al in de mond, waar het voedsel gekauwd wordt en vermengd wordt met speeksel. In de slokdarm wordt het naar de maag gestuwd, daar wordt maagzuur toegevoegd aan de brij. In de dunne darm worden voedingsstoffen uit de brij gehaald, en in de dikke darm vocht en zouten. Het omzetten van voedingsstoffen in andere stoffen wordt de stofwisseling genoemd. Het versnellen van de spijsvertering is niet goed, maar het versnellen van de stofwisseling wel. Het zorgt er namelijk voor dat je meer energie gaat verbruiken waardoor je af kan vallen.

Wat is de spijsvertering?

De spijsvertering wordt ook wel gewoon vertering genoemd. Dit is het proces waarmee voedsel geschikt wordt gemaakt om door het bloed opgenomen te kunnen worden. Het is een lang proces waarbij verschillende organen betrokken zijn.

Het proces

De spijsvertering begint in de mond. Voedsel wordt gekauwd en vermengd met speeksel. In dit speeksel bevinden zich enzymen die helpen om koolhydraten af te breken. Een koolhydraat is een verbinding van waterstof, koolstof en zuurstofatomen. Koolhydraten leveren energie maar moeten daarvoor wel afgebroken worden.

De tong beweegt het gekauwde voedsel naar achteren toe. Wanneer het achterop de tong ligt zal er automatisch een slikbeweging gemaakt worden. Het voedsel glijdt de slokdarm in en wordt via een aantal knijpende bewegingen dor de slokdarm naar de maag gestuwd. Tussen de slokdarm en de maag bevindt zich een klep die het voedsel in porties de maag inlaat.

Eenmaal in de maag wordt het voedsel gekneed. De maag trekt hierbij samen. De voedselbrij wordt vermengd met maagzuur. Maagzuur bevat onder andere zoutzuur en pepsine. Zoutzuur zorgt ervoor dat verteringsenzymen hun werk kunnen doen. Bovendien zorgt zoutzuur ervoor dat veel schadelijke bacteriën in voedsel gedood worden. Pepsine begint met de afbraak van voedsel. Het splits de eiwitten.

Via de sluitspier in de maag gaat de brij naar de dunne darm toe. Dit gebeurt in kleine porties tegelijk. In de dunne darm wordt er gal aan de brij toegevoegd. Gal is afkomstig van de lever. Gal zorgt ervoor dat vetten makkelijker verteerbaar zijn. In de dunne darm wordt ook alvleeskliersap toegevoegd. Dit is afkomstig van de alvleesklier en bevat spijsverteringsenzymen. Vetten, eiwitten en suikers kunnen hierdoor verteerd worden. Als laatste wordt er ook darmsap toegevoegd aan de brij. Dit bevat onder andere slijm dat ervoor zorgt dat het transport van de brij goed verloopt. Ook zorgt het ervoor dat de afgebroken eiwitten worden omgezet naar aminozuren.

De dunne darm kan door al deze toevoegingen de brij afbreken tot aminozuren, vetten en koolhydraten. Daardoor kunnen de stoffen via de wand van de dunne darm worden opgenomen in het bloed. Deze stoffen bestaan niet alleen uit vetten, aminozuren en koolhydraten maar ook uit vitaminen en mineralen.

De overgebleven brij wordt naar de dikke darm vervoerd. Vocht en zouten worden daar aan de brij ontrokken. Vervolgens verlaat het restant, dat niet meer nuttig is, via de endeldarm het lichaam (ontlasting).

Spijsvertering en stofwisseling

De spijsvertering moet niet verward worden met de stofwisseling, alhoewel deze twee wel met elkaar te maken hebben. Immers kan er geen stofwisseling plaats vinden zonder spijsvertering. De spijsvertering bestaat uit het verteren van het voedsel zoals dit hierboven is beschreven. De stofwisseling is een proces dat ontstaat nadat de vertering heeft plaats gevonden. De stofwisseling is het omzetten van voedingsstoffen in andere nuttige stoffen. Bijvoorbeeld het omzetten van eiwitten naar aminozuren. Ook de stofwisseling staat gedeeltelijk hierboven beschreven.

Spijsvertering versnellen

Met spijsvertering versnellen wordt vaak bedoeld het versnellen van de stofwisseling. Immers, het verteren van voedsel (de spijsvertering) neem tijd in beslag. Zouden we dit gaan versnellen dan kan het lichaam het voedsel niet goed verteren. Dit gaat gepaard met een gebrek aan belangrijke (voedings)stoffen. Het is dus nooit goed om de spijsvertering te willen versnellen.

En de stofwisseling versnellen?

Met het versnellen van de stofwisseling wordt bedoeld de omzetting van voedingsstoffen naar andere nuttige stoffen. De stofwisseling verbruikt energie: het verbrandt koolhydraten. Gemiddeld kost het het lichaam 10 procent van alle energie om de voedingsstoffen te verwerken. Dit noemen we ook wel het thermisch effect. Daarbij kost het verwerken van lange koolhydraten meer energie dan het verwerken van korte koolhydraten.

Het versnellen van de stofwisseling is handig wanneer je wilt afvallen. Hoe sneller de stofwisseling, hoe meer calorieën er verbrandt worden. En dit is gunstig wanneer je wilt afvallen. Het zijn dan ook juist de mensen die willen afvallen die geïnteresseerd zijn in een snellere stofwisseling.

Het klinkt vreemd, maar om de stofwisseling te versnellen moet er meer gegeten worden. Dan hebben wij het niet over suikerhoudende voedingsmiddelen of vette happen, maar gezond voedsel. De stofwisseling wordt langzaam op het moment dat er weinig gegeten wordt. Op deze manier gaat het lichaam efficiënt met energie om. Voor vrouwen geldt daarom een minimum van 1.600 kilocalorieën per dag, voor mannen 2.000. Wie minder per dag binnen krijgt zal ook merken dat de stofwisseling trager wordt. Naast het minimum aantal calorieën per dag helpt het ook om de maaltijden te verkleinen en meer te verspreiden over de dag. Dus in plaats van 3 maaltijden per dag, overstappen naar vijf tot zes maaltijden per dag. Hierdoor blijft zowel de spijsvertering als de stofwisseling bezig.

Zoals eerder al aangegeven wordt er meer energie verbruikt bij het afbreken van lange koolhydraten. Korte koolhydraten zijn de suikers, witte pasta's, wit meel etc. Volkoren producten kosten meer energie om af te breken. Sporten is essentieel om de stofwisseling te versnellen. Niet alleen gaat de behoefte aan energie omhoog bij meer lichaamsbeweging, ook zullen sterkere spieren meer energie in rust vragen. Zo wordt zelfs in rust meer calorieën verbrandt.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met Rauw VoedselAfvallen met Rauw VoedselAfvallen met rauw voedsel is een zeer gezonde manier om gewicht te verliezen. De enzymen in rauw voedsel zullen meer vet…
Slapend afvallenAls je wilt afvallen dan kost dit extra energie. Afvallen gaat niet vanzelf. Een gezond eetpatroon is altijd een goede b…
Stofwisseling en verbrandingStofwisseling en verbrandingStofwisseling (metabolisme) en spijsvertering worden vaak door elkaar gehaald. Men denkt dat stofwisseling en spijsverte…
Overgewicht, afvallen en je stofwisseling - Tips en tricksOvergewicht, afvallen en je stofwisseling - Tips en tricksWat is de oorzaak van overgewicht, ook wel obesitas genoemd? En hoe kom je hier het snelste van af? Lees hier allerlei n…

Het paleodieet: afvallen door te eten als een holbewonerHet paleodieet is een dieet dat zeer populair is bij bodybuilders. Het is een dieet dat zich richt op het eten van pure…
Lichaamsvet verbrandenIedereen wil er goed uitzien. Vooral in de zomermaanden zijn overtollige kilo’s lichaamsvet een van de grootste ergernis…
Bronnen en referenties
  • http://www.spijsvertering.info/over-spijsvertering/maag/maagsap/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gal_%28stof%29
  • http://www.spijsvertering.info/over-spijsvertering/alvleesklier/alvleesklier-en-spijsvertering/
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 03-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.