Minder eten helpt niet bij afvallen

Afvallen door minder eten: het klinkt logisch, maar in werkelijkheid blijkt minder eten vaak helemaal niet te resulteren in gewichtsverlies en een beter figuur. Door minder voedsel tot je te nemen ga je namelijk geen lichaamsvet verbranden, maar haalt je lichaam calorieën uit je spieren. Ook gaat je stofwisseling efficiënter werken, waardoor het afvallen juist moeilijker wordt. Weinig eten zorgt er ook voor dat je minder energie hebt om activiteiten te ondernemen waarmee je extra calorieën zou kunnen verbranden. En tenslotte is de kans erg groot dat je last krijgt van een hongergevoel, waardoor je vervalt in je oude eetpatroon. Maar wat moet je dan wel doen als je wilt afvallen?

Minder eten zorgt voor verlies van spieren

Wanneer je minder gaat eten, ontstaat er een tekort aan calorieën en gaat je lichaam reserves aanspreken. Helaas is lichaamsvet niet de enige energiebron die je lichaam hiervoor kan aanspreken. Het lichaam kan namelijk ook energie uit spierweefsel halen. En dat is ook precies wat er gebeurt wanneer je minder gaat eten.

Spieren zijn energievreters: hoe meer spierweefsel je rond je lichaam hebt, hoe meer calorieën je nodig hebt. Een grote hoeveelheid spieren kan daarom dan ook helpen wanneer je wilt afvallen. Maar je lichaam 'weet' niet dat je wilt afvallen. Deze constateert enkel een tekort aan voedsel. De alarmbellen gaan rinkelen: voedselschaarste betekent gevaar. Het lichaam reageert hierop door zuinig te zijn met opgeslagen lichaamsvet, en in plaats daarvan spieren op te gebruiken om aan energie te komen. Door het verlies aan spieren heb je namelijk minder energie nodig en kan het lichaam het in tijden van schaarste langer uithouden.

Door spieren kwijt te raken verlies je wel gewicht. Spieren zijn zelfs zwaarder dan vet. Maar je bereikt daarmee waarschijnlijk niet wat je wilt. Je behoudt namelijk het opgeslagen lichaamsvet (in tijden van schaarste houdt je lichaam zoveel mogelijk vet vast), en ondanks een mogelijk gewichtsverlies door de afname van spieren, krijg je geen slanker figuur.

Een efficiëntere spijsvertering door minder eten

Een andere reactie van het lichaam op het signaal van voedselschaarste is een efficiëntere spijsvertering. Wanneer je structureel minder gaat eten, gaat je lichaam over op een efficiëntere stofwisseling. Je hebt dan dus minder calorieën nodig voor dezelfde activiteiten. Dat zorgt er voor dat je steeds minder moet gaan eten om gewicht kwijt te raken. Afvallen wordt op deze manier moeilijk. Je wilt juist dat je lichaam meer calorieën gaat verbranden, en dat de vetverbranding wordt gestimuleerd.

Minder eten zorgt voor problemen met afvallen

Het verbruiken van spieren en efficiënter maken van de stofwisseling gaat niet zonder slag of stoot. Het lichaam protesteert hiertegen. Je krijgt veel sneller dan normaal last van hoofdpijn, een lusteloos gevoel, duizeligheid en ziektes. Dit kan er makkelijk in resulteren dat je veel minder actief wordt. En minder activiteit betekent ook minder calorieën verbranden. Dat omvat niet alleen minder sporten, maar ook minder dagelijkse activiteiten: een keer extra de trap op en af lopen, de fiets pakken in plaats van de auto, etc. Juist die dagelijkse activiteiten kunnen het verschil maken bij het afvallen. Ook kan minder eten leiden tot slaapproblemen. En ook voldoende slapen is belangrijk als je wilt afvallen.

Weinig eten en honger

Weinig eten zorgt ook voor een hongergevoel. Op zichzelf hoeft een hongergevoel geen probleem te zijn als je wilt afvallen, maar het probleem is dat het vaak lang blijft knagen. En het focust je gedachten daarmee voortdurend op eten. Tegelijkertijd raak je vermoeid, wat ook niet bepaald helpt om je motivatie hoog te houden. Hoeveel wilskracht je ook hebt: op een bepaald moment (dat kan weken of maanden duren) geef je toe aan de behoefte om meer te gaan eten. En als je die grens eenmaal over bent, is het vaak heel moeilijk om weer minder te gaan eten.

Aangezien je spijsvertering efficiënter is gaan werken en je mogelijk ook het nodige spierweefsel hebt kwijtgeraakt, is de kans groot dat je snel weer aankomt en mogelijk zelfs boven je oorspronkelijke gewicht uitkomt.

Afvallen: niet door minder eten, maar wat dan wel?

Het blijkt dus dat afvallen door minder eten geen goede keuze is. Ons lichaam werkt het afvallen op allerlei manieren tegen. Maar wat moet je dan wel doen als je wilt afvallen?

  • Een gezond eetpatroon: Afvallen gebeurt niet door minder eten, maar afvallen door gezonder eten werkt vaak wel. Er zijn diverse diëten die hierop inspelen. Een methode als Weight Watchers helpt je om betere keuzes te maken en op zoek te gaan naar een eetpatroon dat bij jou past.
  • Combineer eten eten en bewegen: Als je wilt afvallen, let dan niet alleen op je voeding, maar probeer vooral ook meer calorieën te verbranden door te bewegen. Intensief sporten werkt heel goed, maar ook simpelweg meer wandelen, fietsen of stofzuigen helpen als je wilt afvallen.
  • Water drinken: Het is geen wondermiddel waarmee je kilo's per week verliest, maar water drinken is absoluut essentieel bij afvallen. Het stimuleert de vetverbranding, houdt je lijf gezond en gaat een hongergevoel tegen.
  • Motivatie voor afvallen: Als je wilt afvallen is het van groot belang dat je je motivatie hoog houdt. Je moet weten waarvoor je het doet, en wat jou stimuleert om door te gaan.

Lees verder

© 2015 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel afvallen – Calorie BlockerOvergewicht is de grootste klacht onder de Nederlanders. Mensen zoeken allerlei methoden om snel af te vallen, de nodige…
Op dieet en toch zoveel eten als je wiltOp dieet en toch zoveel eten als je wiltAfvallen met een dieet is niet makkelijk. Het kan dan enorm helpen om één dag in de week zoveel te eten als je wilt. Die…
Waarom afvallen niet luktWaarom afvallen niet luktVeel mensen die op een dieet staan vragen zich af waarom afvallen niet lukt. Afvallen is nochtans redelijk simpel; verli…
Afvallen door niets etenAfvallen door niets etenAfvallen door niets eten is op de korte termijn vaak erg succesvol. Niet eten is echter erg ongezond. Daarnaast helpt he…

Hoe weet je nu of je honger hebt of gewoon trekHoe weet je nu of je honger hebt of gewoon trekHet lijkt in eerste instantie misschien een simpele vraag om te beantwoorden: heb ik echt honger of gewoon een beetje tr…
Het Special K dieet onder de loepIedereen die wel eens tv kijkt heeft ongetwijfeld de reclamespot van het Special K dieet van Kellogg’s opgemerkt. Dit di…
Bronnen en referenties
  • http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-gewicht/Overgewicht/spelregel-1-gezonder-eten-om-af-te-vallen.aspx
  • http://www.bengreenfieldfitness.com/2013/12/diet-myth-news-flash-eating-less-cause-fat-loss/
  • Young E.A., Harris M.M., Cantu T.L., Ghidoni J.J., Crawley R. (1993). 'Hepatic response to a very-low-energy diet and refeeding in rats.' American Journal of Clinical Nutrition.
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 11-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.