Het Special K dieet onder de loep

Iedereen die wel eens tv kijkt heeft ongetwijfeld de reclamespot van het Special K dieet van Kellogg’s opgemerkt. Dit dieet draait volledig rond Special K en andere producten die onder deze merknaam vallen, maar is dit dieet echt wel zo effectief als men wil laten uitschijnen in de spot? Kan je echt zoveel gewicht verliezen louter en alleen door het volgen van het Special K voedingspatroon?

Waaruit bestaat het Special K dieet?

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat het Special K dieet voornamelijk bestaat uit producten uit het Special K gamma. Eerst en vooral dien je twee maaltijden per dag te vervangen door één Special K product. Hier is er keuze uit maaltijd repen rijk aan proteïnen, proteïnen shakes of Special K ontbijtgranen. Dit werkt perfect voor iemand die reeds gewoon is ontbijtgranen te consumeren, maar voor iemand die de gewoonte heeft om grote hoeveelheden te eten zal de honger niet gestild worden met slechts een reep, shake of kom cornflakes. Niettegenstaande biedt Special K toch een gevarieerd gamma aan graanrepen waaronder bosbessen, fruit en yoghurt, magere muesli, honing, granen, vanille, amandel en rode bessen.

Ten tweede is er de mogelijkheid om twee snacks per dag te nuttigen, uiteraard afkomstig uit het Special K gamma. Deze kunnen bestaan uit crackers, graanrepen en proteïne repen. Hier kan hetzelfde probleem opduiken van een blijvend hongergevoel wanneer je gewend bent aan grote snacks daar deze producten heel arm zijn aan vezels.

Omdat Special K een verscheidenheid aan smaken bezit zal je het gevoel krijgen dat je dagelijks menu toch vrij varieert en je niet vast hangt aan diezelfde doffe smaak, dag in dag uit (denk maar aan een rijstwafel dieet).

Naast het nuttigen van al deze Special K producten is het op elk moment van de dag toegelaten om groenten en fruit te nuttigen alsook het consumeren van caloriearme dranken. Daarnaast word je ook eenmaal per dag vrijgesteld van het Special K regime en eet je die maaltijd wat je zelf wilt. Uiteraard kies je beter niet voor vetrijk gefrituurd voedsel. Het is belangrijk om goed te portioneren en te kiezen voor de gezondere alternatieven als je echt wilt afvallen met Special K.

Gewicht verliezen met Special K

Het principe van Special K is heel eenvoudig. Je vermijd inname van calorieën doorheen de dag waardoor je dus uiteindelijk gewicht zal verliezen. Deze snacks en graanrepen bevatten immers heel weinig calorieën, veel minder dan de meeste gerechten die je anders zou eten. Bovendien houdt Special K controle over de portionering door de voorverpakte producten waardoor je je onmogelijk kunt overeten. Uiteraard moet je je wel aan het strakke schema houden om resultaat te vergaren.

Daarnaast kan je met Special K toch vijf keer per dag eten plus de mogelijkheid tot het nuttigen van extra groenten en fruit, waardoor je lichaam toch gevoed wordt, in tegenstelling tot andere diëten waar je sneller zal opgeven of je zult overeten door het overmatige hongergevoel.

Desondanks zal het in het begin tot moeilijk zijn om genoegen te kunnen nemen met de kleine porties als je het eten van grote maaltijden gewend bent.

Positieve punten

 • Je zult waarschijnlijk gewicht verliezen als je je strikt houdt aan het dieet. Wanneer je calorieën bandt en controle houdt over de hoeveelheden kan het niet anders dan dat je gewicht verliest.
 • Het is niet zo moeilijk om je aan het dieet te houden aangezien je niet anders moet koken of naar saaie bijeenkomsten hoeft te gaan. In plaats daarvan eet je de voorverpakte maaltijden of snacks wanneer het je uitkomt.
 • Je kan op heel veel momenten van de dag eten. Niets is erger dan te moeten functioneren met een lege maag. Wanneer je tijdens het Special K dieet nog honger hebt kan je altijd een portie groenten of fruit nuttigen.
 • Het dieet is ideaal geschikt voor mensen die vaak onderweg zijn. Wanneer je de hele dag werkt, veel reist of gewoon vaak op de baan bent voor de kinderen, is het gemakkelijk om je snack altijd op zak te kunnen hebben.
 • Wanneer je het Special K dieet lang genoeg volhoudt zul je merken dat je meer controle krijgt over de porties die je eet, en je ook zal wennen aan het eten van kleine porties, wat zeker handig is in je verdere leven na het dieet.
 • Iemand die van zoet houdt zal niet meer naar ijs of chocolade hoeven te grijpen. De Special K repen zijn over het algemeen vrij zoet van smaak.

Negatieve punten

 • Het Special K dieet bevat heel weinig vezels. Dit is natuurlijk gemakkelijk te verhelpen door het innemen van extra voedingssupplementen.
 • Hoewel mensen heel lang vasthouden aan een dieet wanneer dit goed aanslaat, wordt het toch afgeraden. Door het eten van een grote verscheidenheid aan voedsel krijgt je dagelijks een breed scala aan essentiële voedingsstoffen binnen. Dit is de reden waarom je een dieet best stopzet wanneer het gewenste resultaat is bereikt.
 • Special K zegt helemaal niets over beweging en sport. Deskundigen zijn het unaniem eens dat beweging een essentieel onderdeel is van een gezond leven en voor het verliezen van overtollig gewicht. Het Special K dieet alleen zal echter niet voldoende zijn voor het veranderen van je levensstijl en je gewicht onder controle te houden.
 • Het Special K dieet bevat heel wat suikers, wat bepaalde gezondheidsproblemen met zich kan meebrengen.

Voor wie is het goed?

Ondanks de negatieve punten is het voor sommige mensen toch een goed idee om het Special K dieet uit te proberen.
 • Mensen die de neiging hebben om veel te eten zullen voordeel halen uit de voorverpakte porties, om zo controle te krijgen over hun eetgewoonte.
 • Mensen die vaak onderweg zijn en de neiging hebben om vlug even te stoppen bij een fastfood restaurant om hun honger te stillen. De snacks van Special K zijn ideaal om mee te nemen, en zal voorkomen dat je een ongezonde keuze maakt wanneer er geen alternatieve optie in de buurt is.

Voor wie is het niet goed?

Mensen die veel sporten zullen geen voordeel halen uit dit dieet. De calorieën zijn immers veel te laag. Een dieet, rijk aan gezonde calorieën, met een breed scala aan voedingsstoffen die spiergroei en energie ondersteunen, zal voor deze mensen een betere oplossing zijn.
© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Helpen crashdiëten werkelijk?Helpen crashdiëten werkelijk?U kent ze wel die advertenties: "binnen 6 weken een platte buik!". Maar werken deze diëten ook op de lange duur? Op welk…
Negen dingen die gezond lijken, maar het niet zijnNegen dingen die gezond lijken, maar het niet zijnEen gezonde graanreep, een lekkere smoothie vol met fruit, of een verantwoord bakje nootjes... Goed bezig? Soms dénk je…
Gezond afvallenGezond afvallenEr zijn veel verschillende manieren om gewicht te verliezen, maar niet iedere manier om af te vallen is even gezond! Te…
Afvallen met Kellogg's Special KAfvallen met Kellogg's Special KWanneer je wilt afvallen, zijn er diverse methodes om dit te doen. Je kunt gewoon minder eten, je kunt gaan sporten of j…

Minder eten helpt niet bij afvallenAfvallen door minder eten: het klinkt logisch, maar in werkelijkheid blijkt minder eten vaak helemaal niet te resulteren…
Hormoon leptine en de invloed op overgewichtHormoon leptine en de invloed op overgewichtHet hormoon leptine wordt na het eten afgegeven in het bloed en zorgt ervoor dat er een gevoel van verzadiging optreedt…
Bronnen en referenties
 • http://www.lifestylen.nl/gezondheid/dieten/kellogs-kelloggs-dieet/
 • http://www.specialk.be/nl_be/home-page.html?gclid=CjwKEAiAveWnBRCzjqf4zpuUkGYSJABcoZbH9zuIBAVP8rrWIcVqlgZcFPfFiZJT-iC7sXCVmP5V9BoCkRDw_wcB
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 08-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.