Gezond afvallen

Gezond afvallen Er zijn veel verschillende manieren om gewicht te verliezen, maar niet iedere manier om af te vallen is even gezond! Te snel gewicht verliezen kan bijvoorbeeld zeer ongezond zijn, indien het lichaam niet meer de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast kan het te snel afvallen ook nog eens zorgen voor het zogenaamde jojo-effect, waarbij het verloren gewicht binnen luttele tijd weer terugkomt. Shock diëten, hoewel het zeer effectief lijkt, heeft een verwoest effect op het lichaam. Wat is dan wel een gezonde, effectieve en gemakkelijke manier om af te vallen?

Slechte diëten

Veel mensen willen zo snel mogelijk resultaat zien bij het afvallen, terwijl dit niet altijd even gezond is. Dit terwijl gezondheid in veel gevallen toch de reden voor het afvallen is! Veel shock diëten, of andere diëten waarbij snel gewicht wordt verloren, ontlenen hun effectiviteit aan het innemen van zo min mogelijk voeding. Zo zijn er diëten waarbij gedurende een bepaalde periode alleen maar groente wordt gegeten, of zelfs alleen soep gedurende een bepaalde periode! Deze diëten zijn zeer ongezond omdat het lichaam hierbij niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, waardoor het in feite niet meer goed kan functioneren en op zichzelf gaat teren. Natuurlijk wordt er dan gewicht verloren, maar er worden ook spieren afgebroken en er wordt veel schade aan het lichaam toegebracht. Daarnaast hebben shock diëten een ander groot nadeel: Op een gegeven moment is het doel bereikt en eindigt het dieet. De vraag is wat dan? Er zal dan een compleet nieuw voedingspatroon opgestart moeten worden, aangezien het oude ervoor heeft gezorgd dat het overgewicht ontstaan is. Juist dit moment is het moment waarop het jojo-effect plaatsvindt; het oude voedingspatroon wordt hervat, waardoor het oude gewicht er weer zo bijgewonnen is. Een effectieve, gezonde en makkelijke manier voor afvallen ziet er toch anders uit!

Duurzaam afvallen

Effectief afvallen is het verliezen van gewicht op een duurzame wijze. Dat wil zeggen dat het gewicht dat verloren wordt ook daadwerkelijk verloren is en niet slechts eventjes weg is om later weer terug te komen. Duurzaam gewicht verliezen hoeft niet moeilijk te zijn, kan nog steeds relatief snel gaan, maar gaat absoluut niet zo snel als een shock dieet. Uiteindelijk echter, is duurzaam diëten toch sneller dan een shock dieet, aangezien het gewicht ook daadwerkelijk weg is!

Verander je gewoontes om gezond, gemakkelijk en effectief af te vallen!

Gezond afvallen is in feite niets anders dan het veranderen van gewoontes. Hoewel dat simpel klinkt, pakken mensen dit vaak op de verkeerde manier aan. Het veranderen van gewoontes is niet iets wat je van de een op de andere dag kunt doen; de drang naar de oude gewoontes zit zo ingebakken dat deze niet zomaar weg is. Is het dan verstandig om van de een op de andere dag alle verkeerde gewoontes overboord te gooien en te starten met sporten, gezond eten, niet meer snacken, geen alcohol meer en niet meer roken? Nee. Dit klinkt wellicht wat vreemd, maar de kans van slagen is dan zeer klein. De beste methode is het aanpakken van één gewoonte. Bijvoorbeeld gezond eten. Ga nog niet sporten, snack nog steeds hetzelfde, drink nog steeds een wijntje en blijf roken maar pak het gezonde eten dan ook goed aan. Door het aanpakken van deze gewoonte, zul je merken dat je binnen enkele weken als vanzelf een volgende gewoonte gaat aanpakken. En een volgende. De ongezonde snack gaat je opeens tegenstaan. Je krijgt een drang om te sporten. Je wilt niet meer roken. Dat alles omdat één gewoonte is aangepakt? Ja. Dat klinkt wat vreemd, maar ons gedrag is een aaneenschakeling van gewoontes. Een keten van gewoontes als het ware, die dagelijks als bijna vanzelf verlopen. De hele keten in een keer vervangen door een nieuwe keten van nieuwe gewoontes is voor veel mensen te radicaal; één gewoonte uit de keten aanpakken is echter vaak goed te doen. Door het aanpakken van deze ene gewoonte echter, sluit de keten niet meer. De andere gewoontes vallen uit de pas bij de nieuwe gewoonte. Hierdoor wordt het vervolgens makkelijker om ook deze aan te pakken.

De wil tot afvallen

Tot zo ver hebben we dus dat gezond, effectief en gemakkelijk afvallen bestaat uit het aanpakken van één gewoonte. Bijvoorbeeld het gezonde eten. Wat nou als dat niet lukt? Als die ene gewoonte aanpassen niet lukt? Dan is het antwoord eenvoudig: Je wilt niet afvallen. Dat klinkt wellicht hard, maar als het op deze wijze niet lukt dan vind je het niet belangrijk genoeg. We gaan er echter vanuit dat het wel lukt om één gewoonte aan te pakken. Welke gewoonte kiezen we dan? Dat is niet belangrijk. Kies sporten (ga op 3 vaste dagen per week sporten, misschien zelfs gewoon thuis met een aantal goedkope apparaten), of gezond eten (besluit om voortaan alleen nog maar gezonde avondmaaltijden te eten), of stop met roken (deze gewoonte is wat lastiger, aangezien dit een ergere verslaving is dan de rest. Deze dominosteen valt makkelijker als er eerst een andere gewoonte is aangepast!) of kies het gezond snacken in plaats van ongezond snacken. De ene gewoonte is wellicht wat moeilijker aan te pakken dan de andere, maar het resultaat is uiteindelijk hetzelfde; er wordt op een gezonde, effectieve en gemakkelijke manier gewicht verloren.

Gezond snacken? Gezond eten?

De vraag is dan natuurlijk, wat is gezond snacken? Of gezond avondeten? Deze vragen zijn gemakkelijk te beantwoorden: Alles is te vinden. Gebruik eigen logica en kijk rond op internet; gezond snacken kan door snackkomkommers of olijven te eten. Gezond avondeten bestaat uit een maaltijd zonder zout, weinig vet, weinig calorieën en een grote diversiteit aan voedingsstoffen. Wat te drinken erbij? Geen frisdrank, maar water (eventueel met komkommerschijfjes in een kan met water). Eenvoud is het antwoord!
© 2015 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meer Vet Verbranden met Gezonde VoedingMeer Vet Verbranden met Gezonde VoedingDoor gezonde voeding te gebruiken kun je gemakkelijk meer vet verbranden. Gezond eten is een kwestie van langzamerhand a…
Wat is Gezond Afvallen?Wat is Gezond Afvallen?Veel mensen willen gezond afvallen maar weten niet precies wat dit inhoudt. Hier lees je meer over op een gezonde manier…
Hoe kun je snel afvallen?Hoe kun je snel afvallen?Hoe kun je snel afvallen? Een vraag die veel mensen zich stellen. Wanneer je veel te zwaar bent of een paar kilo teveel…
Afvallen in de zomerAfvallen in de zomerWist je dat de zomer de perfecte periode is om af te vallen? Afvallen in de zomer gaat bij veel mensen een stuk makkelij…

Het Body Reset Dieet: snel kilo's afvallenHet Body Reset Dieet: snel kilo's afvallenEr bestaan tal van diëten die je zou kunnen volgen, maar toch lukt het maar niet om eruit te zien als de filmsterren uit…
Afvallen en bewegen, een gezond gewicht niet vanzelfsprekendAfvallen en bewegen, een gezond gewicht niet vanzelfsprekendVoor de één is sporten een dagelijkse bezigheid en de ander vindt het een crime. Vooral wanneer je te zwaar bent, valt h…
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.