Afvallen en bewegen, een gezond gewicht niet vanzelfsprekend

Afvallen en bewegen, een gezond gewicht niet vanzelfsprekend Voor de één is sporten een dagelijkse bezigheid en de ander vindt het een crime. Vooral wanneer je te zwaar bent, valt het niet mee om te gaan sporten. Je krijgt al snel last van je knieën en hebt door te weinig beweging vaak een slechte conditie waardoor je na een paar minuten inspanning al buiten adem bent. Toch is het beter om wel te bewegen, ook al vind je dit niet echt een feest.

Beweging opbouwen

Wanneer je bijna niet beweegt is iedere beweging meer winst. Het is dus niet nodig om gelijk te gaan hardlopen. Ieder rondje wat je extra loopt is er één. Wanneer je een paar minuten niets te doen hebt kan je wat rekken, strekken, springen, de trap op en neer. Het zijn maar een paar minuten, maar je zal al snel ontdekken dat je je hierna iets minder suf voelt en je beter kan concentreren. Vaak voel je je hierdoor ook beter over jezelf. Probeer ook eens wat te gaan bewegen wanneer je uit verveling iets lekkers wilt gaan pakken. Dubbel winst, vooral wanneer je dat lekkers hierna laat staan.

Waarom eet je?

Inzicht in je eetpatroon wil ook wel eens helpen om minder te gaan eten. Wanneer honger niet het probleem is, is eten nooit de oplossing. Tegenwoordig moet iedere behoefte direct bevredigd worden. Veel mensen zijn niet meer gewend om keuzes te maken, ze willen gewoon alles. Bij de borrel, horen zoutjes en bij de koffie horen koekjes. Je kan ook genieten van alleen dat glas wijn of die kop koffie en de zoutjes en koekjes bewaren voor een speciale gelegenheid. Leer jezelf dat niet iedere behoefte bevredigd moet worden en maak keuzes. Geniet dan wel van hetgeen je uiteindelijk kiest, zodat je niet het gevoel krijgt dat je jezelf iets ontzegd, maar vrede kan hebben met de keuze die je gemaakt hebt.

De meeste mensen zijn emotie-eters. Eten als afleiding om hiermee je emoties te negeren, zorgt uiteindelijk alleen maar voor meer problemen. Eten als beloning of troost omdat jezelf ondergewaardeerd of eenzaam voelt, maakt je alleen maar ongelukkig wanneer je in de spiegel kijkt. Wanneer je je bewust bent van het waarom achter je eetgedrag, wordt het ook makkelijker om eten te laten staan. Probeer dit te doorbreken door even wat anders te doen wanneer je de behoefte aan snaaien voelt opkomen.

Beweging uitbouwen

Wanneer je uiteindelijk wat meer beweging in je dagelijkse routine hebt ingebouwd, wordt het tijd om dit te gaan uitbouwen. Dit kan door extra te bewegen, zonder te sporten, maar ook door één of meerdere keren per week wat intensiever te gaan bewegen. Wanneer je de drempel naar de sportschool nog te hoog vindt of wanneer je hiervoor geen geld hebt, kan je ook meebewegen met bewegingsfilmpjes. Kijk maar eens op YouTube onder Pilates for beginners, Fitness for beginners, Steps for beginners, Dance for beginners, Yoga for beginners of bij afvallen met de smartphone. Het kan ook helpen om te wisselen tussen het aanbod. Steeds dezelfde bewegingen zorgt uiteindelijk voor minder afvallen. Wanneer je geregeld andere bewegingen maakt en dus andere spieren aanspreekt, blijf je afvallen zonder dat je je trainingsschema snel zwaarder moet maken.

Kleine veranderingen

Probeer je eetpatroon te veranderen met kleine stapjes. Heb je zin in wat te eten? Drink dan eerst een glas water, vaak wordt dorst aangezien voor honger. Nog steeds zin in iets, pak dan gewoon zonder je schuldig te voelen. Probeer alleen te gaan voor de slanke variant. Beter een biscuitje dan een gevulde koek en beter een zakje zoute popcorn dan een zakje zoute chips. Ook de warme maaltijd kan je iets slanker maken door te kiezen voor minder sauzen, minder vlees en meer groenten, zo krijg je met eenzelfde portie minder calorieën binnen.

Het kan helpen om alles op te schrijven wat je binnen krijgt. Door te noteren wat je eet, ben je je er ook bewust van en dit maakt de kans kleiner dat je gedachteloos wat in je mond stopt. Zorg dat je voldoende slaap krijgt. Wanneer je moe bent, raak je sneller gefrustreerd en is een gezond voedingspatroon moeilijker vol te houden. Hiernaast zorgt voldoende slaap voor een gezonde hormoonspiegel en bloedsuiker, waardoor je makkelijker afvalt en een gezond voedingspatroon beter volhoudt.

Doe wat goed voelt voor jou

Crashdiëten zijn natuurlijk niet gezond, maar wat wanneer er dertig of meer kilo vanaf moet? Dan is een halve kilo afvallen per maand wel erg frustrerend, dus is het goed voor te stellen dat je in dat geval kiest voor een crashdieet, gevolgd door een gezond eetpatroon om de overige kilo’s kwijt te raken. Ga in dit geval dan niet zover dat je een gezond eetpatroon ook niet meer ziet zitten en zorg dat je voldoende beweging krijgt.

Wanneer je zin hebt in zoetigheid, kan het echt geen kwaad om daar aan toe te geven, zolang je er geen gewoonte van maakt en daarnaast voldoende gezonde voedingsstoffen binnen krijgt.
© 2015 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meer calorieën in huis verbrandenMeer calorieën in huis verbrandenBij afvallen is het belangrijk dat je meer calorieën verbrandt dan dat je binnen krijgt. Het kan dus handig zijn om gedu…
Hoeveel beweging heb je nodig?Hoeveel beweging heb je nodig?Iedereen weet dat voldoende bewegen goed voor je is. Het is gezond en je voelt je beter. Maar wanneer beweeg je genoeg?…
Afvallen door meer LichaamsbewegingAfvallen door meer LichaamsbewegingVeel mensen willen graag afvallen door meer lichaamsbeweging maar vinden het moeilijk om ermee te beginnen. Starten met…

Gezond afvallenGezond afvallenEr zijn veel verschillende manieren om gewicht te verliezen, maar niet iedere manier om af te vallen is even gezond! Te…
Afvallen met afslankpleisters: werkt het?Afvallen met afslankpleisters: werkt het?In een tijd dat veel mensen te dik zijn en overgewicht hebben komen er steeds weer nieuwe middelen die het afvallen makk…
Katinka900 (661 artikelen)
Gepubliceerd: 13-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.