Hoe weet je nu of je honger hebt of gewoon trek

Hoe weet je nu of je honger hebt of gewoon trek Het lijkt in eerste instantie misschien een simpele vraag om te beantwoorden: heb ik echt honger of gewoon een beetje trek? Als je wilt afvallen of op gewicht blijven, is het van cruciaal belang dat je het verschil tussen honger en trek weet. Als je namelijk alleen eet wanneer je echt honger hebt, zul je stoppen wanneer je vol zit en zul je ook minder junk food eten. Met een checklist kun je het onderscheid tussen honger en trek beter maken. En vervolgens moet je ook weten wat te doen wanneer je trek hebt.

Inhoud


verschil tussen honger en trek

Honger

Het komt er feitelijk op neer dat honger lichamelijk is en trek geestelijk. Volgens het Van Dale woordenboek wordt er onder "honger" verstaan: de behoefte aan voedsel. Honger is het oncomfortabele lichamelijke gevoel dat er voor zorgt dat je gaat eten. Honger is nuttig omdat het ervoor zorgt dat we niet ondervoed raken.

Trek

Trek staat los van een lichamelijke sensatie; het zit als het ware tussen de oren. Je hebt bijvoorbeeld trek in iets lekkers omdat je een gezellige avond beleeft. Je kunt zelfs trek krijgen als je terug denkt aan een moment waarop je heerlijk hebt gegeten. Ingeval van trek verlang je naar iets lekkers om te eten. Bij echte honger daarentegen maakt het niet zo veel uit wát je eet, zolang het maar eetbaar is.

In onderstaande tabel zie je het verschil tussen honger en trek:

HongerTrek
Behoefte aan voedselBehoefte aan iets anders
LichamelijkeGeestelijk
Alles wat eetbaar isAlleen lekker (ongezond) voedsel

Checklist om te bepalen of je honger hebt

Met onderstaande checklist kun je vaststellen waarom je wilt eten. Als je een aantal van deze vragen met "ja" hebt beantwoord, heb je honger. Als het nog geen etenstijd is, kun je een verantwoord tussendoortje eten om je te helpen te tijd tot de volgende maaltijd te overbruggen.

 • Heb je een knorrende maag?
 • Voel je je een beetje licht in je hoofd?
 • Heb je een knagend of leeg gevoel in je maag?
 • Voel je je een beetje misselijk?
 • Voel je je een beetje slapjes of heb je weinig energie?
 • Heb je moeite met concentreren?
 • Heb je het gevoel dat je moeilijk beslissingen kunt nemen?
 • Heb je een lichte hoofdpijn?
 • Ben je een beetje beverig?
 • Voel je je ietwat geïrriteerd?

Wel of niet eten als je trek hebt

Als je eet als je louter trek hebt, neemt het eten van iets lekkers het gevoel niet weg. Je loopt in dat geval het risico dat je veel te veel eet en ongezonde keuzes maakt.

Laat je niet verrassen door trek

In plaats van dat je je door trek laat verrassen, kun je er beter voor zorgen dat er erop voorbereid bent. Bedenk daarom wat je kunt doen in plaats van (ongezond) te eten. Dit zal afhangen van de oorzaak van je trek en waar je je op dat moment bevindt. So wie so is het goed om als je trek hebt, eerst een glas water te drinken; je elimineert hiermee namelijk de meest voorkomende oorzaak van trek, namelijk dorst.

Wat te doen bij trek?

Hieronder zie je wat voorbeelden van wat je kunt doen als je trek hebt:
 • Als je eten ziet of anderen ziet eten: maak een wandelingetje, poets je tanden, speel een spelletje, kijk je e-mail na.
 • Als je je verveelt: ruim een kast op, lees een boek of tijdschrift, zet een lekker muziekje op en ga lekker los op de muziek.
 • Als je troost nodig hebt: neem een lekker warm bad, bel een vriend(in), geef jezelf een manicure, maak vakantieplannen.
 • Als het etenstijd is: eet een stukje kauwgum, maak nieuwe kledingcombinaties, steek wat kaarsjes aan.
 • Als je TV kijkt: jezelf afleiden is hier moeilijker, en het is ook goed om af en toe voor de gezelligheid te eten. Als je ís avonds televisie kijkt kun je het beste een avondsnack nemen die je nachtrust niet verstoort.
 • In de bioscoop: eet een kauwgompje te eten of een klein bakje zoute popcorn.
 • Bij slaapgebrek: doe wat rekoefeningen, doe ís middags een dutje, ga vroeg naar bed.

Lees verder

© 2015 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen, Eten en HongerAfvallen en eten zijn uiteraard zeer nauw met elkaar verbonden. Dat afvallen niet altijd meevalt blijkt wel uit de aanda…
De maag knort, maar geen hongerDe maag knort, maar geen hongerEen knorrende maag produceert een geluid dat vooral op ongunstige momenten lijkt te komen. Maar wanneer we alleen zitten…
Ontbijt overslaanOntbijt overslaanIndien men 's ochtends niet ontbijt, heeft men alles behalve concentratie. Er zijn verschillende redenen te bedenken waa…
Afvallen door kleine aanpassingen in je levensstijlAfvallen door kleine aanpassingen in je levensstijlHet volgen van een dieet is iets waar veel mensen tegenop zien. Men brengt diëten vaak in verband met allerlei negatieve…
Minder eten helpt niet bij afvallenAfvallen door minder eten: het klinkt logisch, maar in werkelijkheid blijkt minder eten vaak helemaal niet te resulteren…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Silviarita, Pixabay (bewerkt)
 • http://www.womenshealthmag.com/weight-loss/am-i-really-hungry, bezocht op 12 maart 2015
 • http://www.gezonddichtbij.nl/blog/article27153635.ece/Internist-legt-verschil-uit-Honger-of-trek_?lref=SR_5, bezocht op 12 maart 2015
 • Image courtesy of nuchylee at FreeDigitalPhotos.net
 • http://www.womenshealthmag.com/weight-loss/avoid-mindless-eating, bezocht op 12 maart 2015
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 20-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.