Zo worden je kinderen tot slechte, ongezonde voeding verleid

Zo worden je kinderen tot slechte, ongezonde voeding verleid Voedselfabrikanten gebruiken allerlei sluwe marketing trucs om jou en je kinderen te verleiden tot het kopen van ongezonde voeding. Voedselfabrikanten kunnen dit doen omdat er geen wetten zijn die hun verbieden om reclame te maken voor ongezonde voeding voor kinderen. De Consumentenbond voert al jaren strijd tegen kindermarketing voor kinderen jonger dan 13 jaar. Een onderdeel van deze strijd is “het zoethoudertje van de maand”; Nederlanders kunnen elke maand stemmen op het ongezondste voedingsproduct voor kinderen. Ook als ouder of verzorger kun je overigens genoeg ondernemen tegen kindermarketing.

Inhoud:


Kindermarketing: zo worden je kinderen tot slechte voeding verleid

Onder kindermarketing wordt hier verstaan marketing (o.a. door televisiereclames, verpakkingen, prijsvragen, spaaracties, sponsoring, internet banners, reclameborden bij sportverenigingen) van voedingsmiddelen die op kinderen gericht is.
Internetmarketing blijkt te werken want kinderen vinden de producten uit de reclames lekkerder en vragen hun ouders om deze voor hen te kopen.

Wat is er zo erg aan kindermarketing?

In de praktijk blijkt dat het grootste deel van de kindermarketing (ongeveer 90%) betrekking heeft op ongezonde voedingsmiddelen die veel (verzadigde) vetten, suikers en zout bevatten.

Reclames onevenwichtig en ongezond eetpatroon

Uit onderzoeken van onder andere de Consumentenbond volgt dat kinderen door deze reclames een onevenwichtige en ongezond eetpatroon aanleren. Zij leren niet hoe je gezond moet eten, en kopen - ook later als volwassenen - minder gezonde voeding. Hierdoor krijgen ze in hun jeugd of op latere leeftijd te maken met overgewicht, gewrichtsproblemen, psychische problemen, diabetes of hart- en vaatziekten.

Kindermarketing vind je overal

Als je denkt dat je deze ongezonde producten altijd gemakkelijk kunt herkennen of dat jij niet in de valkuil van kindermarketing zult vallen, dan heb je het mis. De ongezonde producten bevinden zich namelijk niet alleen in het koek- en snoepschap, maar door de hele winkel verspreid. Voorbeelden zijn ontbijtproducten, broodbeleg, toetjes, drankjes en ijs.

Verleidingstechnieken in de kindermarketing

Het sluwe van kindermarketing is dat kinderen vanuit allerlei kanten worden bewerkt. Voorbeelden van kindermarketing zijn:
  • Producten die op kinderooghoogte in de winkelschappen worden gelegd; hierdoor wordt er handig ingespeeld op de zogenaamde jengelfactor.
  • Verpakkingen waarop kinderidolen zijn afgebeeld. Je dochter wil waarschijnlijk eerder een boterham met K3 hagelslag eten dan een boterham met pindakaas. (K3 is een meidengroep die liedjes voor de jeugd zingt).
  • Producten in een vorm die kinderen aanspreekt. Bijvoorbeeld witte pasta in de vorm van bekende stripfiguur Dora the Explorer. Je kind zal eerder deze witte ongezondere pasta willen eten dan de gezondere volkoren variant.
  • Gezondheidsclaims op de verpakking. Er staat bijvoorbeeld op de verpakking van kindersnoepjes dat er alleen natuurlijke ingrediënten inzitten. Dit is misleidend, omdat suiker ook een natuurlijk ingrediënt is, gewonnen uit suikerbieten of suikerriet.
  • Online spelletjes. Ook op het internet zijn je kinderen niet veilig. Ze kunnen daar spelletjes doen waarin een kinderidool de hoofdrol heeft. Hierdoor zullen zij eerder voedingsproducten willen met de afbeelding van dit idool erop.
  • Sponsoring. Frisdrankfabrikanten sponsoren bijvoorbeeld sportactiviteiten, soms ook op scholen.

Het zoethoudertje van de maand

De Consumentenbond vindt sinds langere tijd dat deze misleidende kindermarketing niet door de beugel kan, en wil deze verbieden voor kinderen jonger dan 13 jaar.

Om aandacht te vragen voor de problematiek is de Consumentenbond begin 2015 een ludieke actie gestart; het zoethoudertje van de maand. Elke maand worden er drie ongezonde voedingsproducten voor kinderen aan de schandpaal genageld, waarna het publiek zijn stem kan uitbrengen. Het product met de meeste stemmen krijgt vervolgens de oneervolle vermelding van het zoethoudertje van de maand.

Wapen je kinderen (en jezelf) tegen kindermarketing

Bewustwording

Als ouder of verzorger hoef je niet lijdzaam toe te zien hoe voedselfabrikanten jou en je kinderen verleiden om ongezonde producten te kopen en consumeren. Het begint ermee dat je je er van bewust wordt welke slimme trucjes er gebruikt worden, en dat je de ongezonde producten in het schap laat staan.

Betere alternatieven aandragen

Wijs je kinderen op de slinkse marketingtrucs, en informeer hen over betere alternatieven. Leer je kinderen ook om etiketten op producten te lezen. Aan het begin van de lijst staan de ingrediënten met de hoogste concentratie. Leer je kinderen om een ander product te kiezen als bijvoorbeeld suiker of glucose-fructosestroop op de eerste, tweede of derde plaats van de ingrediëntenlijst staat. Bied liever een natuurlijke gezonde suikervervanger aan. Als je kinderen een gezonde lifestyle hebben, kunnen zij beter weerstand bieden tegen kindermarketing.

Lees verder

© 2015 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde voeding voor sportende kinderen in de groeiGezonde voeding voor sportende kinderen in de groeiGezonde voeding is belangrijk voor iedereen, dit geldt helemaal voor kinderen in de groei. Het belangrijkste doel van ge…
Lichamelijk fit zijn/blijvenLichamelijk fit zijn/blijvenHet is erg belangrijk om gezond te leven om ziektes en aandoeningen te voorkomen. Hoe staat het met je conditie? Sport j…
Overgewicht bij kinderenNederland krijgt steeds meer te kampen met overgewicht bij kinderen. Overgewicht bij kinderen moet opgevat worden als ee…
Hoe ongezond is pizza, patat, chips en ander 'slecht' eten?Hoe ongezond is pizza, patat, chips en ander 'slecht' eten?Patat, pizza en chips. Ongezond maar lekker eten. De een eet het bijna nooit, de ander bijna dagelijks. Onverstandig, wo…

Zijn eieren gezond?Zijn eieren gezond?Zijn eieren nu wel of niet gezond? Ja, eieren zijn gezond! Over eieren gaan veel verschillende verhalen rond, wanneer u…
5 tips om je eetpatroon te verbeteren5 tips om je eetpatroon te verbeterenDe meeste mensen hebben er wel eens over nagedacht: het veranderen van je eetpatroon. Veel mensen willen gezonder en gev…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bjsgraphics, Pixabay
  • www.flickr.com: Shelley Bernstein, dino cookies
  • www.flickr.com: The Integer Club, Dora The Explorer and Disney Princess pasta shapes
  • http://www.consumentenbond.nl/nieuws/4577484/20150213_Position_paper_kidsmarketing_versie_februari_2015.pdf
  • http://www.consumentenbond.nl/campagnes/kindermarketing/
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 20-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.