Hoe houd ik mijn kinderen slank en gezond

Hoe houd ik mijn kinderen slank en gezond Vroeger had elke school er wel één (of hooguit enkele); een dik kind. Het percentage kinderen dat te dik is of obesitas (extreem overgewicht) heeft, stijgt in de loop der jaren steeds sneller. Uit onderzoek onder kinderen van 4 tot 15 jaar komt naar voren dat in deze leeftijdsgroep gemiddeld ongeveer 1 op de 8 kinderen te zwaar is, en 1 op de 14 zelfs al aan obesitas lijdt. Dit is des te zorgelijker omdat kinderen op steeds jongere leeftijd te dik worden. Omdat overgewicht en obesitas lichamelijke en psychologische klachten kunnen veroorzaken is het van levensbelang om te voorkomen dat je kind te dik wordt.

Inhoud


Waarom het voor kinderen belangrijk is om slank (althans niet dik) te zijn

Voor kinderen is een slank uiterlijk behulpzaam voor het krijgen van zelfvertrouwen. Een dik kind kan zichzelf als onaantrekkelijk beschouwen. Verder is dik zijn natuurlijk ongezond en kan het ervoor zorgen dat kinderen zich niet op hun gemak voelen met hun verschijning. Omdat kinderen kwetsbaar zijn moet je dit onderwerp voorzichtig aanpakken. Als kinderen het gevoel krijgen dat gezond eten en sporten hun wordt opgedrongen, bereik je juist een averechts effect, en gaan zij zich ertegen verzetten.

Voorkomen is beter dan genezen

Zorg er daarom voor dat je kind slank blijft. Dit kun je bijvoorbeeld bereiken door de volgende maatregelen te nemen:

Zorg voor gezonde eetgewoonten:

  • Laat je kinderen 's ochtends niet van huis gaan zonder ontbeten te hebben.
  • Geef je kinderen een trommel met een gezonde lunch mee. Maak deze 's avonds klaar en bewaar deze in de koelkast.
  • Haal geen ongezonde snacks of snoep in huis; geef gezonde tussendoortjes mee naar school of sportclub.
  • Gebruik snoek en koek zoals deze oorspronkelijk bedoeld waren, voor bijzondere gelegenheden; verjaardagen en partijen.
  • Stop het gebruik van suikerrijke drankjes als limonade en vruchtensappen.
  • Leer je kinderen op jonge leeftijd water te drinken. Zet tijdens het diner altijd een gekoelde karaf water op tafel.
  • Sluit het diner niet elke avond af met een ongezond toetje. Houd het doordeweeks bij fruit, en bewaar de overige toetjes voor het weekend.

Breng veel tijd buiten door:

  • Breng je kinderen liefde voor de natuur bij, en maak er een gewoonte van om in je vrije tijd met je gezin in het bos of op het strand te wandelen.
  • Het kan ook simpel door bijvoorbeeld na het eten met je kinderen een ommetje te maken.
  • Laat je kinderen elk een sport uitkiezen om te beoefenen, en geef het goede voorbeeld door zelf ook te sporten. Uiteraard gaan je kinderen ook op zwemles.

Beperk de tijd die besteed wordt aan technische apparaten en gadgets:

  • Laat je kinderen per dag maximaal één uur televisie kijken en gamen.
  • Nog beter is het om je kinderen door de week helemaal geen televisie te laten kijken; ze gaan dan vanzelf meer bewegen.

Hoe help je je kind af te slanken?

Misschien is je kind al te dik, en moet hij eerst wat afvallen. Nadat dit gelukt is, is het aan te bevelen de adviezen onder het kopje "Voorkomen is beter dan genezen" te volgen om te zorgen dat hij niet meer dik wordt. Kinderen kunnen in principe gemakkelijker afvallen dan volwassene omdat ze minder vastgeroeste gedragspatronen hebben dan wij. Zet je kind echter niet te snel op een dieet. Omdat kinderen in de groei zijn en dus langer worden, worden ze vanzelf slanker als hun gewicht niet verder toeneemt. Kinderen die aan obesitas lijden zijn een geval apart; deze kinderen hebben meer baat bij gedragstherapie die gericht is op het veranderen van hun eet- en beweegpatroon.

Ouders kunnen hun kind met overgewicht als volgt helpen:
  1. Benader je kind vriendelijk. Breng je kind niet in verlegenheid, maar ondersteun hem door hem te vertellen dat hij het overgewicht de baas kan worden.
  2. Eis geen grote veranderingen. Begin door je kind te vertellen dat je wilt dat hij beter eet, en laat hem een uur per dag buiten tijd doorbrengen. Voorkom dat hij voelt dat hij een slecht kind is. Maak hem duidelijk dat hij goed is zoals hij is, maar dat je alleen maar wilt dat hij gezonder en fitter wordt opdat hij een actiever en leuker leven kan hebben.
  3. Leer hem bovendien dat zijn lichaam kostbaar is; het is de tempel van de ziel. Gelovige kinderen hebben misschien steun aan de stelling dat we gezond moeten leven omdat ons lichaam een kostbaar geschenk van God is waar we goed voor moeten zorgen.

Conclusie

Overgewicht en obesitas bij kinderen worden grotendeels veroorzaakt door een sedentair (zittend) bestaan. De huidige generatie kijkt te veel televisie, en houdt er een ongezonde leefstijl op na. Om het tij te keren moet kinderen worden geleerd te genieten van veel buiten spelen en tijd doorbrengen in de natuur. Daarnaast moeten ouders hun kinderen leren dat zij hun lichaam moeten respecteren. Denk maar aan de Romeinse dichter die zei dat een gezonde geest in een gezond lichaam huist (Mens sana in corpore sano).

Lees verder

© 2013 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgewicht bij kinderenSteeds meer kinderen krijgen last van overgewicht. Hier zijn verschillende oorzaken voor, maar gelukkig zijn er ook oplo…
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
Overgewicht bij kinderen: in de genen of toch niet?Overgewicht bij kinderen: in de genen of toch niet?Overgewicht bij kinderen kan inderdaad in de genen zitten. Toch wordt deze uitspraak vaak als een excuus gebruikt om nie…
Kinderen goed beschermen tegen de zonKinderen goed beschermen tegen de zonIn de zomer schijnt de zon veel en dat heeft op veel mensen een positieve invloed op het humeur. We komen weer meer buit…

KinderdepressieKinderdepressieHet hoort niet, het past nietů een kind moet vrij kunnen spelen, ontdekken en groeien. Er is een wereld tussen kunnen en…
Pseudokroep: oorzaken, symptomen, behandeling, prognosePseudokroep: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseEen kind wordt wakker, is benauwd, kan moeilijk inademen en heeft een blafhoest. Mogelijk is er sprake van pseudokroep.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • TNO onderzoek, Overgewicht bij kinderen
  • www.oprah.com, Overweight children
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 19-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.