Nooit meer aankomen met de eetgewoonten van slanke mensen

Nooit meer aankomen met de eetgewoonten van slanke mensen Velen van ons hebben de wens om nu eindelijk eens af te vallen, en ook voor altijd op gewicht te blijven. In plaats van steeds maar weer aan te haken bij het laatste dieet dat in de mode is, is het slimmer om het over een andere boeg te gooien: kijk eenvoudigweg de kunst af bij diegenen die altijd slank en fit door het leven gaan. Welke eetgewoonten en lifestyle hebben zij? Het resultaat van het eten als de slanken onder ons is dat je blijvend afslankt, je wilskracht groter wordt en je voorgoed fit wordt.

Inhoud


Een van de eetgewoonten van slanke mensen is dat zij elke dag ongeveer hetzelfde eten

De meeste slanke en fitte mensen eten elke dag vrijwel hetzelfde ontbijt, lunch en diner. Zelfs hun keuze van snacks en drankjes verschilt nauwelijks van dag tot dag. Dit wil evenwel niet zeggen dat ze bij elke maaltijd precies hetzelfde eten. Nee, zij stellen hun ontbijt, lunch en diner samen uit een aantal dingen die zij lekker vinden. Het voordeel van dagelijks ongeveer hetzelfde eten, is dat het gemakkelijker is om je dagelijkse calorie-inname constant te houden.

Slanke mensen slaan hun ontbijt niet over

Slanke mensen ontbijten, punt uit. Het mag wel als bekend worden verondersteld dat ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Als je ontbijt, voorkom je dat je later op de dag gaat overeten of dat je op junkfood stort.

Slanke mensen drinken genoeg water

Drink gewoon kraanwater (geen (light)limonade of ice tea). Voldoende water wil zeggen ongeveer 6 glazen per dag; als je veel sport moeten dit er meer zijn. Voldoende water is onontbeerlijk voor een goede werking van alle lichaamsfuncties.
Aanvullend op water zijn ongezoete thee of koffie goede keuzes.

Slanke mensen eten vaker per dag kleinere porties

Als je langer dan 3 uur niet eet stijgt namelijk het niveau van het stresshormoon cortisol, waardoor het lichaam een seintje krijgt om vet op te slaan in de buikstreek. Als je vaker kleinere porties eet, kan je lichaam cortisol gemakkelijker laag houden, met als prettig gevolg dat je minder vet in je buik opslaat.
Een ander voordeel van vaker eten is dat je minder geneigd zult zijn om te gaan overeten. Je bent dan ook gemakkelijker in staat om allerlei dikmakende lekkernijen af te slaan.

Slanke mensen eten voornamelijk onbewerkte voedingsmiddelen

Je bent goed bezig als je voornamelijk onbewerkte voedingsmiddelen als fruit, groenten en volkorenproducten eet. Fitte mensen eten natuurlijk ook eens een gebakje of een lekkere chocoladereep; minimaal 80% van de tijd eten zij echter onbewerkt voedsel.

Verder is het van belang om voeding met een lage dichtheid te kiezen. Voedingsstoffen met een lage dichtheid nemen veel plaats in je maag in, en zij bevatten veel vezels waardoor je honger beter wordt gestild terwijl je minder calorieën naar binnen krijgt. Voorbeelden hiervan zijn: komkommer, spinazie, sla, paprika, broccoli, bloemkool, champignons, perziken, kiwi’s, meloen, bessen, kip zonder vel, tonijn, kabeljauw, tong, garnalen, kreeft, eieren, yoghurt zonder suiker etc.

Voeding met een hoge dichtheid heeft de tegenovergestelde eigenschappen. Dit voedsel neemt weinig plaats in je maag in, terwijl het nauwelijks vezels bevat en veel calorieën. Je bent weer eerder hongerig en krijgt ook nog meer calorieën binnen. Voorbeelden zijn junkfood, suiker, jam, slagroom, mayonaise, boter, snoep, roomijs, limonade, chips, donuts, patat, koekjes, cake, croissants etc.

Het eten van hoofdzakelijk voedsel met een lage dichtheid is dus de gemakkelijkste manier om je gewicht te beheersen zonder dat je honger hebt of dat je het gevoel hebt dat je je iets ontzegt.

Hierbij moet wel een kleine kanttekening worden gemaakt: Hoewel sommige voedingsmiddelen als bananen, avocado’s, eieren, vlees en olijfolie veel calorieën bevatten moet je ze toch niet van het menu schrappen omdat ze veel waardevolle voedingstoffen bevatten.

Slanke mensen hebben kennis van de verschillende voedingsmiddelen

Fitte mensen weten meestal hoeveel calorieën, eiwitten, koolhydraten en vetten de diverse voedingsmiddelen bevatten. Het is niet nodig om een halve diëtist te worden; van belang is dat je met je kennis van voeding ongeveer kunt schatten wat je eten bevat opdat je betere keuzen kunt maken.
Je moet ook weten hoe groot een portie ongeveer is. De grootte van een portie vind je op het etiket, daarnaast kun je ook gebruik maken van websites of app’s op je smartphone.

Slanke mensen kennen geen “verboden” voedingsmiddelen

Hierboven heb je gelezen dat fitte mensen dag in dag uit ongeveer hetzelfde eten. Desondanks kennen zij geen verboden voedingsmiddelen. Als zij ergens trek in hebben, nemen zij er een kleine hoeveelheid hiervan. Als je bepaald voedsel taboe maakt, wordt de verleiding alleen maar groter. "Zondig" dus af en toe gerust (met mate), en geniet er van.

Slanke mensen hebben standaard geen voedsel met veel vet en suiker in huis

De slanken hebben geen voeding als koekjes, chips, chocolade, roomijs of limonade in huis. Zij weten namelijk dat "wat je niet hebt, kun je ook niet eten."

Slanke mensen "sluiten de keuken" na het diner

Zij eten dus niet om tien uur 's avonds nog een snack of dessert. Zij gaan ook meestal met een lege maag slapen; dit is niet hetzelfde als hongerig. Als je met een lege maag gaat slapen wordt je uitgerust wakker en heb je trek in ontbijt. Om ervoor te zorgen dat je lichaam meer vet verbrandt, is het aan te raden om eerder naar bed te gaan zonder dat er voedsel in je maag zit dat verteerd moet worden. In plaats van dat je lichaam eten moet verteren, wat voor een rusteloze slaap zorgt, kan je lichaam zich op andere nuttigere zaken concentreren zoals de reparatie van lichaamscellen.

Slanke mensen zijn vindingrijk en kieskeurig als zij uit eten

Of ze nu bij McDonald’s eten of in vijf sterren restaurant, de slanken vinden altijd gezondere alternatieven voor de gerechten die op het menu worden aangeboden. Onthoud: je blijft niet slank en gezond door wat het restaurant op het menu heeft, maar door de voedselkeuzes die je zelf maakt.
Slanke mensen nemen geen gefrituurd vlees, gevogelte of vis; zij kiezen voor de geroosterde, gestoomde, gewokte of gepocheerde varianten. Zij verzoeken de ober ook gerust om de kok te vragen bij de bereiding van hun eten minder boter te gebruiken of om de dressing of saus apart op te dienen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slanke mensen: wat zijn hun leefgewoonten?Slanke mensen: wat zijn hun leefgewoonten?U kent ze wel: die vrouwen die meer eten dan u, maar toch zonder moeite in damesmaatje 36 passen. U zou graag weten hoe…
Ingrediënten milkshakeIngrediënten milkshakeNiets is lekkerder tijdens een warme, hete en zwoele zomer, dan te genieten van een snelle en makkelijke zelfgemaakte ve…
De slanke sleutelbloem in het wild of gekweektDe slanke sleutelbloem in het wild of gekweektDe slanke sleutelbloem of Prímula elátior hoort bij de sleutelbloemfamilie of primulaceae. Het is een statige plant met…
BBB: de buik, kledingadviesBBB: de buik, kledingadviesVoor veel vrouwen zijn de buik, de billen en de benen het probleemgebied van hun lichaam. Door waakzaam om te gaan met d…

Ademhalingstechnieken bij angst en stressAdemhalingstechnieken bij angst en stressDe meest gebruikte behandelingsmethoden (of onderdelen bij een behandeling) bij angst en stress zijn ademhalingstechniek…
Sneller bruin worden in de zonSneller bruin worden in de zonIn de zomer rennen we massaal naar buiten, gewapend met zonnebril, zonnebrandcrème en handdoek. Bruin worden willen we,…
Bronnen en referenties
  • 10 Eating Habits of the Highly Successful and Fit, Charlene Johnson op womenshealthmag.com
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 19-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.