Ademhalingstechnieken bij angst en stress

Ademhalingstechnieken bij angst en stress De meest gebruikte behandelingsmethoden (of onderdelen bij een behandeling) bij angst en stress zijn ademhalingstechnieken. Hoewel veel patiënten in het begin worstelen met het toepassen van deze ademhalingstechnieken, zijn deze toch wel effectief gebleken bij een groot aantal patiënten. Net zoals bij het leren van een nieuwe vaardigheid geldt hier ook een gouden regel: "oefening baart kunst" Patiënten met angst en stress vinden het vaak moeilijk om te ontspannen, en daarom kunnen deze oefeningen vaak moeilijk zijn in het begin. Toch is het belangrijk om te volharden, want ademhalingstechnieken zijn een essentieel onderdeel voor het aanpakken van stress en angst.

De gemeten ademhaling

Voordat je begint met deze ademhalingstechniek, is het belangrijk even te ontspannen. Natuurlijk is dit niet altijd gemakkelijk wanneer je angstig of gestrest bent, maar probeer in ieder geval je lichaam iets rustiger te maken. Hoe klein dit ook mag zijn.

 • Ontspan je handen en knieën.
 • Laat je schouders wat vallen en ontspan hierbij ook je kaken.
 • Adem langzaam in door de neus en tel tot vier. Hou hierbij je schouders goed ontspannen en laat je buik zich vullen met lucht terwijl je inademt.
 • Hou hierna je adem even in, zolang dit gemakkelijk voor je voelt.
 • Adem nu traag uit door de mond en tel tot zeven.
 • Herhaal deze oefening voor enkele minuten tot je lichaam tot rust komt.

Voor veel patiënten kan het tellen variëren. Wanneer je onrustig of angstig bent, is het namelijk heel wat moeilijker om dergelijke rustige ademhaling toe te passen. Als dit ook voor jou geldt, begin met wat gemakkelijk voelt voor jou. Maar opgelet, zorg ervoor dat je langer uitademt dan inademt. Na wat oefening kan je zeker tot zeven tellen uitademen.

De ademhaling van de bij

Bron: Maciej A. Czyzewski, Wikimedia Commons (GFDL)Bron: Maciej A. Czyzewski, Wikimedia Commons (GFDL)
Deze ademhalingstechniek is een leuke manier om te ontspannen en vaak ook een favoriet bij mensen met een angststoornis. Het uitvoeren van deze ademhalingstechniek gebeurt beter in een rustige plaats en bij voorkeur alleen bent. Tijdens deze ademhalingstechniek ga je namelijk wat geluid maken en dit kan vaak wat ongemakkelijk voelen wanneer andere personen je in de gaten houden.

 • Ontspan je schouders.
 • Probeer je keel iets nauwer te maken, hierdoor kan je jouw adem horen bij het inademen.
 • Bedek je oren met je duimen en je ogen met je vingers.
 • Hou je lippen gesloten, maar doe dit op een zachte, ontspannende manier. Hou hierbij ook je tanden niet op elkaar maar iets gescheiden. Ontspan je kaken.
 • Adem nu lang uit en maak hierbij een traag, zoemend geluid.
 • Zorg voor een lange en zachte adem tijdens het uitademen.
 • Herhaal deze oefening 5-10 keer.
 • Neem wat tijd na de oefening en geniet van enkele trage, ontspannende ademhalingen.

De buikademhaling

Deze ademhalingstechniek is waarschijnlijk één van de meest gebruikte technieken bij angst en stress. Als je momenteel een behandeling volgt voor je angst en/of stress, heb je deze oefening waarschijnlijk al geleerd. De buikademhaling zorgt namelijk niet alleen voor een ontspannen ademhaling, maar ontspant ook je lichaam.

 • Adem langzaam en diep in via je neus.
 • Ontspan je schouders tijdens deze oefening en vermijdt een gespannen gevoel, vooral ter hoogte van je nek en schouders.
 • Tijdens deze oefening moet je jouw buik op en neer zien gaan. Het is de bedoeling dat je via de buik gaat ademen, en dus niet via je borst.
 • Om een goede buikademhaling te bevorderen, plaats één hand op je buik en de andere op je borst. Hierdoor voel je gemakkelijker hoe je ademhaalt en of je dit goed doet.
 • Adem daarna langzaam uit door de mond. Tijdens het uitademen is het belangrijk je tong en kaken ontspannen te houden. Misschien helpt het ook om je lippen iets nauwer te plaatsen. Hierdoor hoor je ook je adem beter tijdens het uitademen.
 • Herhaal deze oefening enkele minuten tot je volledig tot rust komt.

Tijdens deze oefening is het heel belangrijk om terug "goed" te leren ademen. Wanneer we last hebben van angst en stress gaan we namelijk teveel via de borst ademen en dus niet via de buik. Een goede ademhaling begint via de neus, doet de buik op en neer gaan, en eindigt via de mond. In het begin kunnen vele patiënten het iets ongemakkelijk vinden, maar dit gevoel verdwijnt na een tijdje en maakt plaats voor ontspannen. Door deze oefening regelmatig te herhalen, leert je lichaam opnieuw hoe het moet ontspannen en goed kan ademhalen.
© 2014 - 2024 Santje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ademhalingstechnieken voor een ontspannen gevoelAdemhalingstechnieken voor een ontspannen gevoelDoor een goede ademhaling voorzie je het lichaam van voldoende zuurstof. Door een juiste buikademhaling zul je meer zuur…
Trichotillomanie, een stoornis in impulsbeheersingTrichotillomanie, een stoornis in impulsbeheersingBij trichotillomanie heeft een persoon de behoefte haren te trekken. Het kan hierbij gaan om wimpers, wenkbrauwen, hoofd…
Wat is zwangerschapsyoga?De geboorte van een baby vraagt veel van de moeder. Zwangerschapsyoga kan helpen om je te ontspannen en je voor te berei…
Dwangstoornis: leren ontspannenDwangstoornis: leren ontspannenIemand die last heeft van een dwangstoornis, heeft veel last van stress. Door dwanggedachten en vaak ook het moeten uitv…

Positief denken: de voordelen van optimismePositief denken: de voordelen van optimismeEen positieve instelling maakt je gelukkiger. Maar daar houdt het niet mee op. Optimisten zijn succesvoller op de arbeid…
Nooit meer aankomen met de eetgewoonten van slanke mensenNooit meer aankomen met de eetgewoonten van slanke mensenVelen van ons hebben de wens om nu eindelijk eens af te vallen, en ook voor altijd op gewicht te blijven. In plaats van…
Bronnen en referenties
 • ANXIETYSLAYER, (02 december 2010). "3 Anxiety Breathing Techniques You Can Practice Anywhere", ANXIETYSLAYER, Bron: http://www.anxietyslayer.com/journal/3-anxiety-breathing-techniques-you-can-practice-anywhere.html
 • Afbeelding bron 1: Maciej A. Czyzewski, Wikimedia Commons (GFDL)
Santje (61 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.