Vijf hulpmiddelen om je gewichtsverlies te meten
De meeste mensen die willen afvallen, gebruiken de weegschaal om hun voortgang te meten. De weegschaal is echter niet het beste of meest nauwkeurige hulpmiddel om gewichtsverlies te meten. Als blijkt dat de wijzer van weegschaal niet naar links beweegt of (bij digitale weegschalen) het getal op de weegschaal maar niet lager wordt, kan dit erg frustrerend zijn. Vooral als je keurig op je voeding hebt gelet en de sportschool drie keer per week hebt bezocht. Je doet er goed aan om jezelf te blijven wegen, echter om een volledig en nauwkeurig beeld te krijgen van je vooruitgang, is het aan te raden om de weegschaal aan te vullen met andere hulpmiddelen. Dit is tevens veel beter voor je humeur!
Inhoud
Foto’s voor en na
Maak om de twee of ver weken foto’s van de voor-, zij-, en achterkant van je lichaam in zwemkleding. Omdat je jezelf elke dag in de spiegel ziet, merk je kleine veranderingen aan je lichaam namelijk niet zo snel op. Als je gezond hebt gegeten en goed hebt gesport, zul je na een tijdje op de foto’s duidelijk kunnen zien dat je lichaam aan het veranderen is. Als je meer spieren krijgt door het sporten, zul je volgens de weegschaal niet veel afvallen. Op de foto’s is dan wel zichtbaar dat je strakker wordt.
Maatlint
- Meet met behulp van een maatlint de volgende delen van je lichaam:
- halverwege je dijen;
- op het breedste gedeelte van je heupen (met de voeten naast elkaar);
- je navel (tijdens het uitademen, trek het maatlint niet te strak);
- het smalste gedeelte van je middel;
- je borst (het breedste gedeelte);
- je nek.
Als je de maten regelmatig noteert, kun je daaruit analyseren of je op de juiste manier sport, dus zodanig dat je meer spierweefsel en minder lichaamsvet krijgt.
Een kledingsetje (of kledingstuk) dat niet meer past
Een andere geschikte methode om te beoordelen of je een strakker lichaam krijgt, is het om de paar weken passen van een te strak kledingsetje/kledingstuk.
Dit is een simpele doch effectieve methode: hoe ruimer je kleding zit, hoe meer lichaamsvet je verliest, en hoe slanker je dus wordt!
Personenweegschaal
Je gewicht kan van dag tot dag verschillen; soms met wel een paar kilo zonder dat er sprake is van een daadwerkelijk verlies of een daadwerkelijke toename van vet of spieren. Factoren die hierbij een rol spelen zijn onder andere de hoeveelheid vocht die je hebt gedronken, het tijdstip waarop je hebt gesport, of je je darmen hebt geledigd etc.
Experiment met personenweegschaal
- Weeg jezelf twee weken lang elke dag, op hetzelfde tijdstip (bijvoorbeeld na het opstaan en toiletbezoek en zonder kleding aan.
- Reken je gemiddelde gewicht over deze twee weken uit.
- Las vervolgens een pauzeweek in.
- Herhaal nadat je een week niet hebt gewogen de hele procedure (twee weken elke dag wegen onder dezelfde omstandigheden).
Lichaamsgewicht fluctueert
Door dit experiment uit te voeren zul je beseffen dat je lichaamsgewicht per dag kleine verschillen vertoont, en zul je ook begrijpen waarom het bij het afvallen belangrijk is om uit te gaan van je
gemiddelde gewicht.
Vetpercentage
Door je vetpercentage te meten, kom je als het ware te weten of de weegschaal de waarheid spreekt of niet. Je lichaam bestaat namelijk uit een vetvrije massa en een vetmassa. Door te
sporten probeer je meer vetvrije massa op te bouwen en vetmassa kwijt te raken.
Vetvrije massa en vetmassa
De weegschaal kan het onderscheid tussen deze twee soorten massa echter niet maken; alleen door je vetpercentage te meten kom je erachter hoeveel vetmassa je lichaam bevat. Denk je ook niet dat je stukken lekkerder in je vel zult zitten als blijkt dat je door het sporten weliswaar zwaarder bent geworden, maar dat je lichaamsvet en centimeters bent kwijtgeraakt (lees: slanker bent geworden)?
verschillende hulpmiddelen gebruiken om gewichtsverlies te meten
Het combineren van het gebruik van bovengenoemde vijf hulpmiddelen levert een veel beter en betrouwbaarder beeld op van je gewichtsverlies. Het bespaart je tevens een hoop frustraties.
Je afvalpogingen zullen ook succesvoller zijn omdat je gemotiveerd raakt door het resultaat dat je door middel van foto's, lichaamsmetingen, pas-sessies, wegingen en vetpercentagemeting hebt aangetoond.
Lees verder