Personenweegschalen: niet alleen voor lichaamsgewicht

Personenweegschalen: niet alleen voor lichaamsgewicht Wegen is voor veel mensen dagelijks werk. Als ze zelf niet op de weegschaal gaan staan zijn het wel ingrediënten die worden afgewogen voor een bepaald recept of houdt het verband met de dagelijkse werkzaamheden. Voor al dat wegen bestaan verschillende weegschalen. Van brievenweger tot personenweegschaal en eertijds van muntweger tot heksenwaag. Maar het meest gebruikt wordt wellicht de personenweegschaal die bij menigeen een vast attribuut is in de badkamer. Maar geavanceerde weegschalen geven niet alleen het gewicht aan. Op die schalen kunnen allerlei gegevens die met de gezondheid te maken hebben worden afgelezen.

Meten van fysieke gezondheid

Vele jaren werd een personenweegschaal alleen gebruikt voor het wegen van het lichaamsgewicht maar steeds meer schalen hebben meer functies dan alleen het gewicht aangeven. Alleen het lichaamsgewicht zegt ook lang niet alles over de fysieke gezondheid van iemand. Daarbij zijn ook gegevens van belang zoals botmassa, spiermassa, vetpercentage en vochtgehalte. Met geavanceerde schalen kunnen bijvoorbeeld het lichaamsvet worden opgemeten, de BMI afgelezen en worden gegevens over botmassa en spiermassa aangegeven.

Twee soorten personenweegschalen alleen voor lichaamsgewicht

Weegschalen om alleen het lichaamsgewicht te wegen zijn er in twee soorten. Het traditionele model met analoge aanduiding waarbij door middel van een wijzer en getallen het gewicht kan worden afgelezen. Deze schalen werken zonder batterijen en doen het dus altijd goed. De andere soort schalen zijn digitale schalen waarbij het gewicht op een LED-display of LCD-display met digitale cijfers wordt weergegeven. Hierbij geven batterijen de energie die nodig is voor de techniek. Alleen digitale weegschalen hebben de mogelijkheid tot meer functies dan alleen het wegen van het lichaamsgewicht.

Werking geavanceerde personenweegschalen

Een personenweegschaal met meer mogelijkheden werkt als volgt. Een licht en niet voelbaar elektrisch stroomstootje wordt via het ene been naar het andere gestuurd. Aan de hand van de weerstand die het stroomstootje ondervindt worden de botmassa, spiermassa, vetpercentage en vochtgehalte bepaald. Niet alle geavanceerde personenweegschalen hebben alle vier die mogelijkheden. Er bestaan schalen met verschillende functies waarbij de keuze van aanschaf uiteraard bij de gebruiker ligt. Dergelijke schalen hebben ook een geheugenfunctie waarbij veranderingen in de meetwaarden kunnen worden gevolgd en waarbij soms de gegevens naar de computer, smartphone of tablet kunnen worden gestuurd. Op die apparatuur wordt dan alles in grafiekjes of tabellen weergegeven.

Ruime keuze bij verkooppunten

Er zijn verkooppunten waar wel uit meer dan honderd personenweegschalen kan worden gekozen in verschillende typen en merken met topmerken als ADE, Beurer, Medisana, Omron en Soehnle. Het begint bij eenvoudige schalen met analoge aanduiding tot zeer geavanceerde schalen met mogelijkheden om diverse zaken digitaal te wegen en te meten en de resultaten in een pc op te slaan. Weegschalen met die mogelijkheden hebben daar een USB-aansluiting voor.

Meest geavanceerde personenweegschalen

De meest geavanceerde personenweegschalen geven informatie over:
 • Gezondheidsindicator voor volwassenen en kinderen
 • Weergave van de hartslag
 • Weergave lichaamsvet in percentages
 • Weergave vochtpercentage
 • Indicator voor visceraal vet
 • Weergave visceraal vet
 • Weergave botmineraal massa
 • Basal Metabolic Rate
 • Metabolische leeftijd
 • Weergave spiermassa
 • Weergave fysieke conditie

Tips voor wegen en meten met personenweegschaal

Enkele tips voor het goed volgen en vergelijken van mogelijke veranderingen in de meetresultaten:
 • Gebruik altijd je persoonlijke profiel dat onder meer gebaseerd is op activiteitenniveau, geslacht, leeftijd en lengte.
 • Het beoordelen van de meetwaarden is bij Europese weegschalen alleen goed bij het meten van volwassen Europeanen. Mensen van andere culturen kunnen een andere lichaamsbouw hebben, evenals kinderen.
 • In verband met vochtverlies in de nacht en herstel gedurende de dag kan het best ’s avonds het vochtgehalte worden gemeten.
 • Lichaamsanalyse kan beter niet worden uitgevoerd bij mensen die koorts hebben, zwanger zijn of dialyse ondergaan omdat er bij hen verkeerde meetresultaten kunnen voorkomen.
 • Meet voor een goede vergelijkbaarheid altijd op hetzelfde tijdstip van de dag omdat meetresultaten afhankelijk kunnen zijn van het innemen van calorieën en beïnvloed kunnen worden door activiteiten.
© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijf hulpmiddelen om je gewichtsverlies te metenVijf hulpmiddelen om je gewichtsverlies te metenDe meeste mensen die willen afvallen, gebruiken de weegschaal om hun voortgang te meten. De weegschaal is echter niet he…
Schalen voor aanduiding van de temperatuurSchalen voor aanduiding van de temperatuurOp de vraag: „Hoeveel graden is het?“ zal iemand al gauw een antwoord geven in graden Celsius en de toevoeging Celsius z…
Body Mass Index (BMI) opmeten en hoe ermee om te gaanBody Mass Index (BMI) opmeten en hoe ermee om te gaanDe Body Mass Index (BMI) is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft en wordt onde…
Afvallen: geen gewicht verliezen maar lichaamsvet kwijtrakenAfvallen: geen gewicht verliezen maar lichaamsvet kwijtrakenAfvallen wordt vaak gelijkgesteld aan gewicht verliezen. Maar dat is onterecht. Het is veel belangrijker om lichaamsvet…

3D-printing: Grote hulp voor blinden en slechtzienden3D-printing: Grote hulp voor blinden en slechtzienden3D-printing zit in de lift. Dit knap staaltje technologie maakt het ook voor blinden en slechtzienden mogelijk om de lee…
Medisch diagnostisch onderzoek: HartspieronderzoekMedisch diagnostisch onderzoek: HartspieronderzoekOp de afdeling nucleaire geneeskunde worden verschillende diagnostische onderzoeken uitgevoerd. Een aantal daarvan hebbe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Frank C, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • http://www.weegschaalstore.nl/product/359448/withings-smart-body-analyser-ws-50-zwart.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Personenweegschaal
 • https://www.fitnessmerken.nl/tanita-bc-1000-weegschaal.html
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 07-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.