Body Mass Index (BMI) opmeten en hoe ermee om te gaan

Body Mass Index (BMI) opmeten en hoe ermee om te gaan De Body Mass Index (BMI) is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft en wordt onder meer gebruikt om een goed gewicht of overgewicht en ondergewicht aan te geven. Bij de berekening van de BMI wordt echter geen rekening gehouden met botweefsel, spierweefsel en vetweefsel waardoor de berekening niet op iedereen van toepassing is. Zo kan een bodybuilder veel spiermassa hebben waardoor hij volgens de standaardberekening overgewicht zou hebben. In de dagelijkse medische praktijk echter is de BMI goed bruikbaar en voldoende betrouwbaar.

Hulpmiddelen voor opmeten BMI

Hoewel het berekenen van de BMI eigenlijk niet zo’n moeilijk karweitje is zijn er toch hulpmiddelen verkrijgbaar waarmee de BMI nog makkelijker kan worden vastgesteld zoals bijvoorbeeld een meetlint, weegschalen of calculators.

Meetlint

Een makkelijke manier om de BMI te bepalen is met een speciaal meetlint dat bestaat uit een soort rolmeter. Met dat meetlint kan op een eenvoudige wijze de omvang van het hoofd, de heupen, armen, benen en taille worden bepaald. Om de BMI te bepalen beschikt het meetlint over een draaicirkel waarmee aan de hand van de lengte en het gewicht de BMI kan worden afgelezen.

Weegschalen

Ook bestaan er personenweegschalen waarmee de BMI kan worden vastgesteld. Dergelijke schalen hebben vaak ook andere meetmogelijkheden op het gebied van botmassa, calorieën, gewicht, spiermassa, vet en vocht.

Internetcalculator

Op internet zijn ook calculators te vinden waarbij alleen het gewicht en de lengte (en soms de leeftijd) hoeft te worden ingevuld en automatisch de BMI waarde wordt aangegeven.

Twee rekenmethoden voor de BMI

De Body Mass Index is de waarde die ontstaat na een eenvoudige berekening door het kwadraat van de lichaamslengte te delen door het lichaamsgewicht. Een berekening van de BMI is bijvoorbeeld bij een lengte van 1,83 en een gewicht van 72 kilo:
1,83 x 1,83 = 3,34
72 : 3,34 = 21,5 BMI.

Een andere manier die op hetzelfde neerkomt is de lichaamslengte te delen door het lichaamsgewicht en die uitkomst nogmaals te delen door het lichaamsgewicht bijvoorbeeld:
72 : 1,83 = 39,344
39.344 : 1,83 = 21,5 BMI

Waardetabel van de BMI

De BMI-waarden en de daarbij behorende gewichtsklassen zijn mede afhankelijk van de leeftijd maar voor de leeftijdsgroep van 18 tot 70 jaar gelden de volgende waarden:

WaardenGewicht
minder dan 18 ondergewicht
18 tot 25 normaal gewicht
25 tot 27 licht overgewicht
27 tot 30 matig overgewicht
30 tot 40 ernstig overgewicht
meer dan 40ziekelijk overgewicht

Te hoge BMI voorkomen of verlagen

Een te hoge BMI is verantwoordelijk voor een verhoogde kans op suikerziekten, hartziekten, vaatziekten en een te hoog cholesterolgehalte. Het is dus van belang om er alles aan te doen om een te hoge BMI te voorkomen of te verlagen. Het meest voor de hand liggend lijkt dan om te gaan lijnen door bijvoorbeeld minder te eten. Maar volgens diëtisten is die manier niet de juiste. Het levert weliswaar op korte termijn resultaat op maar dat is niet blijvend. Het lichaam raakt gewend aan minder eten en past zich daar op aan. De stofwisseling wordt efficiënter waardoor steeds minder moet worden gegeten om kilo’s kwijt te raken. Na verloop van tijd vliegen de kilo’s er dikwijls weer aan.

Regelmatig eetpatroon

Een diëtiste zal een regelmatig eetpatroon aanraden als een betere methode. Bijvoorbeeld zes keer per dag eten waarvan drie echte maaltijden (ontbijt, lunch en avondeten) en drie tussendoortjes met fruit, yoghurt of salade. En vooral geen extra maaltijd ’s avonds uit de frietpan voor de tv. Die tussendoortjes vullen goed en zijn gezond. Tussendoortjes als verpakte ontbijtkoek of fruitbiscuits zijn minder gezond en hebben te veel energie. Frisdrankjes, sportdrankjes en fruitdrankjes zijn eveneens erg energierijk waardoor het beter is ze met mate te nuttigen. In koffie en thee (zonder suiker en wolken vette melk) zit minder energie dan in die drankjes.

Psychologische kant

Om een goede methode te vinden om de BMI te verlagen is zeker ook het psychologische aspect van belang. Ga bijvoorbeeld na op welke momenten het moeilijk is om uit de koelkast te blijven of om de koektrommel te openen. Bewustwording van het eetgedrag is al een eerste stap naar verandering.

Trainen tijdens dagelijkse bezigheden

Ook een prima manier om aan verlaging van de BMI te werken is bewegen. Daardoor verhoogt de stofwisseling wat essentieel is om de BMI blijvend te verlagen. Door te bewegen worden ook de kracht en het uithoudingsvermogen verhoogd en gaan de dagelijkse activiteiten gemakkelijker. Bij het trainen is het beter om kort en intensief te bewegen in plaats van lang op een laag niveau. Trainen kan gewoon tijdens de dagelijkse bezigheden als traplopen, wandelen en fietsen. Om intensiviteit te bereiken kan af en toe het tempo versneld worden. Trainen hoeft dus niet perse op een sportschool.

Tips voor behoud van goede Body Mass Index

  1. Ga ontspannen om met eten.
  2. Geen probleem maken van een misstap. Volgende keer beter.
  3. Vertrouw het eigen kunnen.
  4. Beloning na behaald resultaat stimuleert om door te gaan.
  5. Kies voor of-of en niet en-en.
© 2016 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is BMI en hoe bereken ik dit?Onze samenleving vergrijst niet alleen, maar wordt ook steeds dikker. Een aantal jaren geleden is de norm aangepast, zod…
BMI meting bij getalenteerde jeugd handballersBMI meting bij getalenteerde jeugd handballersIn juli 2009 is er een 0-meting gedaan bij getalenteerde jeugdhandballers van de leeftijd 11 t/m 17 jaar voor lengte en…
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
BMI uitrekenen: Body Mass Index en Quetelet index berekenenOm te bepalen wat je ideale lichaamsgewicht is, kun je gebruik maken van de Body Mass Index of BMI berekening. Met een e…

Acetonvergiftiging: Problemen met ademhaling en bewustzijnAcetonvergiftiging: Problemen met ademhaling en bewustzijnAceton (Dimethyl formaldehyde, dimethylketon) is een chemische stof die zich in veel huishoudelijke producten bevindt zo…
Bloeddruk thuis meten: Bloeddrukmeters en correcte metingBloeddruk thuis meten: Bloeddrukmeters en correcte metingDe bloeddruk thuis meten gebeurt mogelijk op vraag van de arts. Dit is bijvoorbeeld nodig wanneer de patiënt een hoge bl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Queteletindex
  • http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-gewicht/heb-ik-een-gezond-gewicht/bmi-meter.aspx
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 29-07-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.