Top 5 effectieve en gezonde diëten

Top 5 effectieve en gezonde diëten Er bestaan inmiddels zoveel verschillende diëten. Wel of geen koolhydraten. Wel of geen vetten. Ieder dieet belooft veel gewichtsverlies maar niet allen maken het waar. Hier een overzicht van diëten die het meest effectief zijn gebleken.

Het dieet

Hoewel een dieet eigenlijk een leefregel met betrekking tot voedsel en drank is, staat de term vooral bekend als een manier om af te vallen. Diëten helpen bij afvallen en vaak werkt het ook. Een verandering in je eetpatroon doet vaak al "wonderen". Het is vaak echter tijdelijk, vooral omdat je bepaalde voedingsstoffen mist. Toch bestaan er tegenwoordig diëten die je wel alles laten eten en met weinig beperkingen. Deze worden hieronder weergeven. Het zijn dus geen diëten die per se het meest effectief zijn in (blijvend) gewichtsverlies maar wel diëten die gewichtsverlies met zich meebrengen en daarnaast nog eens gezond en goed voor je zijn.

Top 5 diëten

1. DASH Dieet

Misschien niet een heel bekend dieet maar het is dan ook een dieet dat vooral gericht is op een te hoge bloeddruk. Dit dieet houdt rekening met de gezondheid van het hart en biedt dus een hoge voedingswaarde. Om hypertensie te voorkomen en verlagen is het de bedoeling om bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen als eiwitten, vezels en calcium. Eigenlijk is het een dieet dat zich richt op wat we allang weten:
  • Eet fruit, groenten, volkoren graanproducten, magere eiwitten en melkproducten met weinig vet
  • Eet GEEN/zo min mogelijk zoetigheden met veel calorieën en veel vet, en rood vlees
  • Eet zo min mogelijk zout

Doordat het aantal calorieën wordt teruggebracht zul je gewicht verliezen. Het nadeel is wel om ineens af te stappen van hetgeen je gewend bent te eten: zoet, zout, vet. Het wordt echter niet verboden producten te eten zodat het makkelijker vol te houden is en ook lange termijn effecten meebrengt. Alcohol wordt wel sterk afgeraden.

Het is wel wat duurder door het eten van veel groente en fruit. Eigenlijk is het DASH Dieet vooral een "common sense" dieet en juist daarom een van de beste keuzes.

2. TLC Dieet

Ook dit is een minder bekend dieet, een Amerikaans dieet dat staat voor "Therapeutic Lifestyle Changes" (Therapeutische Levensstijl Veranderingen). Het is ontwikkeld door het Gezondheidscentrum van Amerika (enigszins vergelijkbaar met ons Voedingscentrum dus). Het is door de overheid opgezet maar dit betekent ook dat er geen echte steungroepen bestaan en je op jezelf overgeleverd bent. Er zijn geen speciale producten voor ontwikkeld. Het is wel een dieet dat goed voor je hart is.

Het dieet is gericht op calorie inname. Je stelt dus voor jezelf een aantal calorieën per dag op en houdt je hieraan. Bijvoorbeeld 1.600 calorieën voor mannen en 1.200 voor vrouwen, wanneer je gewicht wilt verliezen. Daarbij mag enkel een klein percentage bestaan uit verzadigde vetten. Ook hierbij eet je dus minder vette producten. Een belangrijk onderdeel is ook het verlagen van cholesterol. Het dieet richt zich ook meer op cholesterolreductie dan gewichtsreductie. Maar minder vet leidt al snel tot gewichtsreductie.

3. Mayo Clinic Dieet

Matig effectief wanneer het aankomt op gewichtsverlies is dit weer een dieet met een goede voedingswaarde. Hoewel het wat prijziger is vanwege het eten van groente en fruit biedt het daarom ook een goede kans af te vallen. Er worden geen calorieën geteld en je mag zoveel groente en fruit eten als je wilt. Het gaat vooral om het opbouwen van een gezonde levensstijl.

Er is wel een fase waarin veel verboden is. Dit is een van de moeilijkste perioden maar duurt slechts twee weken. Daarna komt de fase om voor jezelf een plan/schema op te stellen. Niets is verboden maar blijf wel binnen de grenzen. Er is een boek als gids.

4. Mediterraans Dieet

Denk aan de Mediterraanse keuken. Dit dieet richt zich op het eten van fruit, groenten, olijfolie, vis en dergelijke producten. Ook weer een "common sense" dieet wat dat betreft. Diversiteit is groot en het is weer een dieet met een goede voeding voorop. Ook alcohol is niet verboden, maar dan wel een glas rode wijn.

5. Weight Watchers

Weight Watchers is ook een van de meest bekende diëten in Nederland, naast Atkins en het Sonja Bakkeren. Bij dit dieet bestaat wel een goede steungroep. Er wordt gebruik gemaakt van een puntensysteem zodat je geen calorieën hoeft te tellen. De kosten zijn wel wat hoger en je kunt voor een bepaald bedrag meedoen via de website. Er worden punten toegekend aan voedsel en daarvan mag je dan een bepaald aantal op een dag eten.

Uit verschillende studies is gebleken dat Weight Watchers effectief is. Het staat ook op de eerste plaats voor wat betreft diëten om mee af te vallen. Atkins staat hierbij op de zesde plaats.
© 2013 - 2024 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Dukan Dieet, 3 tot 5 kilo afvallen in één weekHet Dukan Dieet, 3 tot 5 kilo afvallen in één weekHet Dukan Dieet is een van de populairste diëten van 2011. Het Dukan Dieet is makkelijk vol te houden en met behulp van…
Het Sonoma dieetHet Sonoma dieetHet Sonoma dieet is een dieet dat begin januari 2006 gelanceerd is in Amerika. Dit dieet is bedacht door de Amerikaanse…
Afvallen met het DASH dieet (beste dieet 2017)Afvallen met het DASH dieet (beste dieet 2017)Het beste dieet van 2017 is wederom het DASH dieet. In 2017 is dit dieet in Amerika voor het zevende jaar (2011, 2012, 2…
Nieuw: Het drie dagen dieetNieuw: Het drie dagen dieetEen Nieuw Amerikaans drie dagen dieet, bedoeld om gemiddeld vijf kilo per week af te vallen. het dieet is speciaal ontwo…

Je lichaam detoxen: voordelen & nadelen van een detox dieetJe lichaam detoxen: voordelen & nadelen van een detox dieetEen van de meest spraakmakende diëten sinds het begin van de eenentwinitgste eeuw is het detox dieet. Dit dieet wordt on…
Vijf hulpmiddelen om je gewichtsverlies te metenVijf hulpmiddelen om je gewichtsverlies te metenDe meeste mensen die willen afvallen, gebruiken de weegschaal om hun voortgang te meten. De weegschaal is echter niet he…
Bronnen en referenties
  • www.encyclo.nl/
  • http://www.voedingscentrum.nl/
Moneyq89 (152 artikelen)
Gepubliceerd: 08-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.