Het Sonoma dieet
Het Sonoma dieet is een dieet dat begin januari 2006 gelanceerd is in Amerika. Dit dieet is bedacht door de Amerikaanse diëtist Connie Guttersen. De naam van het dieet is geïnspireerd op het gebied Sonoma, dat in Californië ligt. Dit gebied is bekend om haar wijnen. Het bleek dat in dit gebied de mensen verrassend veel slanker en gezonder waren dan in de rest van Amerika.
Wat houdt het Sonoma dieet in?
Het Sonoma dieet vertoont veel raakvlakken met het South Beach dieet en met de Atkins methode. Het dieet bestaat uit drie fasen:
- Fase 1: deze duurt 10 dagen en is het strengste. In deze periode is het de bedoeling om de gewoonte van het eten van grote hoeveelheden suiker en geraffineerde producten af te leren. In deze fase komt het er dus op aan om je voedingsgewoontes te veranderen. Omdat dit de strengste en moeilijkste fase is, is er veel motivatie voor nodig. Die motivatie is voor veel mensen te halen uit het gewichtsverlies dat al vrij snel optreedt.
- Fase 2: dit is de belangrijkste fase van het gewichtsverlies. Deze fase duurt net zolang totdat je je streefgewicht bereikt hebt. Je mag meer eten dan in de eerste fase, wat het makkelijker vol te houden maakt. Het accent ligt op langzaam eten en genieten van de maaltijd.
- Fase 3: dit is de levenslange onderhoudingsfase. Hierbij mag je af en toe eens zondigen, en bepaalde desserts of snacks eten.
Wat mag je wel en niet eten tijdens dit dieet?
Het dieet benadrukt het plezier van eten, het dieet heeft een duidelijke mediterrane invloed. Het gaat niet zozeer om calorieën tellen, maar om het verminderen van de hoeveelheden die je eet. De focus wordt gelegd op groenten en granen. Het dieet hanteert niet echt 'verboden producten', hoewel het consumeren van suikers en vetten wel wordt afgeraden. Ook op het gebied van lichaamsbeweging worden weinig eisen gesteld. Sporten wordt niet afgeraden, maar er wordt ook niet gezegd dat erbij bewegen noodzakelijk is voor gewichtsverlies. Het dieet bestempelt 10 soorten voedsel als powervoedsel, namelijk:
- Amandelen
- Spaanse Pepers
- Bosbessen
- Brocolli
- Druiven
- Olijfolie
- Spinazie
- Aardbeien
- Tomaten
- Gehele granen
Wijn wordt ook als een zeer belangrijk onderdeel van het dieet gezien. Het dieet helpt je bij het selecteren van de juiste witte en rode wijn bij het eten.
Voordelen en nadelen van het dieet
Een voordeel van het Sonoma dieet is dat het makkelijk vol te houden is. Het is geen smakeloos dieet, integendeel. Het drinken van wijn wordt zelfs aanbevolen. Het nadeel is dat het een dieet voor het leven is. Het is dus niet de bedoeling om er na de tweede fase mee te stoppen. In die zin is het meer een levenswijze dan een dieet.