Wil je snel afvallen?
Er zijn heel veel mensen die graag willen afvallen. Dit moet het liefst zo snel mogelijk,maar hoe doe je dat? En is het wel gezond? Wat zijn de mogelijkheden en de voor- en nadelen van een aantal diëten?
Waarom (snel) afvallen
Bijna iedereen die wil afvallen wil dat natuurlijk zo snel mogelijk. De meeste mensen die willen afvallen zijn vrouwen. Het modebeeld is nog steeds dun al worden er gelukkig steeds meer vollere modellen gebruikt. Toch is het zo dat veel vrouwen en jonge meiden dunne modellen zien en zelf ook graag dun willen zijn. Natuurlijk zijn er ook mannen en vrouwen die gewoon te zwaar zijn en daarom gewicht willen (en moeten) verliezen, of mensen die bijvoorbeeld na de feestdagen weer enkele kilo's minder willen.
Snel afvallen
Om af te vallen moet het lichaam meer energie verbranden dan het binnenkrijgt. Dit kan je bereiken door minder te eten en meer te bewegen. Hoe minder energie het lichaam binnenkrijgt hoe meer de reserves aangesproken worden en hoe sneller je afvalt. Ook kan men snel afvallen door de hoeveelheid koolhydraten te beperken. Je kan ook voor maaltijdvervangers kiezen.
Crash-dieet
Bij een crash-dieet beperk je de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt enorm. Hierdoor val je uiteraard snel af. Voordeel van een crash-dieet is dat je dus snel afvalt. Maar er kleven ook nadelen aan. Door heel weinig calorieën binnen te krijgen gaat het lichaam in een soort spaarstand, de stofwisseling gaat hierdoor omlaag en het lichaam slaat energie sneller om in vetten. Ook krijg je te weinig voedingsstoffen binnen en kan je tekorten krijgen. Wanneer je het gewenste gewicht hebt bereikt en weer normaal gaat eten kom je vaak juist weer sneller aan en doordat je lichaam nog in spaarstand staat kom je vaak nog meer aan dan je eerst woog. Dit wordt ook wel het jojo effect genoemd. Een crash-dieet valt ondanks het snelle effect dus toch niet aan te raden.
Voorbeelden van een crash-dieet zijn
- Ziekenhuis dieet
- Yoghurt dieet
- Sap dieet
- Sonja bakker (volgens sommige diëtisten)
Koolhydraatarm dieet
Bij een koolhydraatarm dieet beperk je de hoeveelheid koolhydraten die je binnenkrijgt dusdanig dat het lichaam overgaat in de vetverbranding. Het lichaam gebruikt voor energie als eerste koolhydraten, dan vetten en als laatste eiwitten. Als de koolhydraten op zijn moet het lichaam dus vetten gaan verbranden en zo ga je afvallen. Doordat het dieet vet en eiwitrijk is heb je langdurig een verzadigd gevoel. Ook mag je bij dit dieet ruim genoeg eten en honger zal je dus niet hebben. De hersenen kunnen niet zonder koolhydraten, belangrijk is dus om wel wat koolhydraten binnen te krijgen. Deze zullen komen uit de groente die je mag eten en enkele andere producten. Bij dit dieet wordt in de begin fase voornamelijk vlees, vis, kaas en groente gegeten. Fruit, brood, zuivel, aardappels, rijst en pasta mogen niet gegeten worden. Na de begin fase van 2 weken mag er langzaam weer meer koolhydraten toegevoegd worden zoals fruit en zuivel. De inhoud en regels kunnen per dieet verschillen,wat wel altijd overeen komt is de beperking van koolhydraten. Tevens worden dit soort diëten gezien als levenswijze en niet echt een dieet, toch kan je het wel als dieet gebruiken en vervolgens weer “normaal” gaan eten. Je loopt natuurlijk dan wel het risico dat je weer aankomt.
Voordelen van een koolhydraatarm dieet zijn
- Je hoeft absoluut geen honger te lijden
- Makkelijk vol te houden
- Je mag vaak nog veel lekkere dingen eten
- Je valt snel af
- Geen spierafbraak (mits dieet goed gevolgd word)
Nadelen kunnen zijn
- Je mag vooral in het begin geen brood, fruit,zuivel,aardappels,rijst en pasta
- Je moet soms wat creatief zijn om een lekkere maaltijd te maken
- Uit eten kan wat lastiger zijn
- Je moet wel een multivitamine erbij nemen om tekorten te voorkomen
Er zijn meerdere aanbieders van koolhydraatarme dieten, enkele voorbeelden zijn
- Atkins
- South beach
- Mayo dieet
- Heller programma
- Dr frank dieet
- Sonoma dieet
- Proteïnedieet
- Be in shape
- Low carb dieet
Maaltijdvervangers
Je kan ook een dieet volgen met maaltijdvervangers. Met maaltijd vervangers beperk je de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt en val je af. Aangeraden wordt om 2 maaltijden te vervangen. Het voordeel van maaltijdvervangers is dat het gemakkelijk is en doordat alle voedingsstoffen erin zitten krijg je geen tekorten. Nadeel is dat je als je op je gewenste gewicht zit en weer normaal gaat eten je weer aan kan komen omdat je eetpatroon niet veranderd is.
Voorbeelden van maaltijdvervangers zijn
- Slimfast
- Modifast
- Herbalife
- Cambridge dieet
- Weight care
Conclusie
Om af te vallen moet je minder energie binnen krijgen dan je gebruikt. Snel afvallen door een crash-dieet wordt niet aangeraden,dit kan averechts werken. Bij alle dieten geldt dat je kans loopt om weer aan te komen als je oorspronkelijke eetpatroon niet veranderd is. Met een koolhydraatarm dieet kan je flink afvallen zonder honger te hebben en maaltijdvervangers kunnen ook een makkelijke oplossing zijn om een dieet te volgen.