Hoe kun je 5 kilo afvallen?

Hoe kun je 5 kilo afvallen? 5 kilo afvallen klinkt gemakkelijk: het is niet zo veel. Toch kan het wel erg lastig zijn, juist omdat je onderschat hoe lastig het kan zijn om 5 kilo kwijt te raken en is het mogelijk dat het je toch niet lukt. Hoe kun je op een gezonde manier 5 kilo afvallen? Waar moet je zoal op letten en wat zijn nou eigenlijk de valkuilen?

5 kilo afvallen

Er zijn allerlei redenen te bedenken om 5 kilo af te vallen. Misschien ben je net iets te zwaar, of misschien wil je weer in je favoriete broek passen. Het klinkt misschien makkelijk om 5 kilo kwijt te raken, maar toch kan het toch best lastig zijn. Je wilt immers waarschijnlijk blijvend afvallen en niet na je dieet de kilo’s (of zelfs meer!) terugkrijgen. Het is dan ook belangrijk om vooral gezond bezig te zijn en je niet te focussen op een crash dieet van een paar dagen. Een gezonde levensstijl zal voor een blijvend gewicht zorgen.

Neem de tijd

Er zijn genoeg diëten te vinden waarbij je in een paar dagen 5 kilo afvalt. Het gevaar hierbij is echter dat je belangrijke voedingsstoffen mist. Ook is het zo dat je vaak veel vocht verliest, waardoor je misselijk kunt worden of hoofdpijn krijgt. Een hongergevoel kan ook voorkomen wanneer je te snel wilt afvallen. Zorg dus dat je echt de tijd neemt om je doel te halen. Als je de tijd neemt om 5 kilo af te vallen, zullen de kilo’s er blijvend af gaan.

Crash dieet?

Een crash dieet is een dieet waarbij je veel afvalt in een korte periode. Je kunt dan bijvoorbeeld 5 kilo in 5 dagen kwijtraken. Een crash dieet klinkt voor velen als een goede oplossing wanneer ze 5 kilo willen afvallen, maar niets is minder waar. Een crash dieet is zeer ongezond en zorgt voor het bekende jojo-effect. Veel mensen komen zelfs méér aan nadat ze een crash dieet hebben gebruikt. Dit gebeurt zelfs wanneer je na een crash dieet een gezonde levensstijl aanneemt. Probeer ook logisch na te denken. Er zijn crash diëten waarbij je slechts 700 calorieën per dag moet eten. Ook heb je diëten met ongelooflijk veel van hetzelfde eten, zoals alleen maar fruit of eieren eten. Te veel van iets is nooit goed en dit geldt ook wanneer je gewicht wilt kwijtraken. Het kan dus verleidelijk zijn om voor een paar kilo een crash dieet te gebruiken, maar verstandig is het niet.

Eten en afvallen

Let vooral op met suiker en vet. Probeer weinig te snoepen en drink water of thee in plaats van frisdrank. Ook chips en chocolade kun je beter laten staan. Zorg ook dat je genoeg eet. Ga niet te weinig eten. Veel mensen eten te weinig in de hoop om zo die 5 kilo kwijt te raken, maar dit heeft dus niet het goede effect. Zorg voor een goed ontbijt, een lekkere lunch en een gezonde avondmaal. Zorg ook voor voldoende gezonde tussendoortjes, zodat je minder snel naar ongezonde tussendoortjes wilt grijpen.

Beweging

Behalve het eten, kan het handig zijn om meer te bewegen wanneer je 5 kilo wilt afvallen. Beweging hoeft niet te betekenen dat je elke dag twee uur fanatiek in de sportschool bezig bent. Een half uur per dag bewegen kan al verschil maken. Ga bijvoorbeeld na het avondeten wandelen met je hond of pak elke dag de fiets om een rondje te fietsen. Natuurlijk kun je ook best naar een sportschool gaan, maar overdrijf hierin niet. Veel mensen die 5 kilo kwijt willen raken, overdrijven vaak erg in het sporten. Ze denken: hoe meer ik beweeg, hoe sneller ik die 5 kilo afval. Dit hoeft echter helemaal niet het geval te zijn en het kan erg demotiverend werken wanneer blijkt dat je niet de gewenste kilo’s kwijtraakt..

Lees verder

© 2011 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Snel afvallen in een weekSnel afvallen in een weekSnel afvallen in een week, wie wil dat nou niet? Misschien heb je over een week wel een belangrijk feest en wil je er op…
Wat is voor jou het beste dieet?Wat is voor jou het beste dieet?Er zijn ontzettend veel soorten diëten en sommige beloven dat je in een mum van tijd veel kunt afvallen. Voo sommige men…
Het jojo-effect na een dieetHet jojo-effect na een dieetHet jojo-effect is de gruwel van iedereen die een dieet volgt. Meer dan de helft van alle afvallers krijgt er mee te mak…

Chocolade: samenstellingChocolade: samenstellingChocola is een heerlijk goedje. Het is niet alleen lekker, maar ook goed voor je. In chocolade zitten namelijk verschill…
De koelkast: betreden op eigen risico bij afvallenIedereen snackt wel eens wat weg. Of het nou chips, een toastje, popcorn of M&M's zijn, bijna iedereen lust het wel. Maa…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 15-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.