5 kilo in 1 week afvallen, is dat mogelijk?

5 kilo in 1 week afvallen, is dat mogelijk? Wil jij snel 5 kilo in 1 week afvallen? Dan heb je waarschijnlijk allerlei dieettips gevonden die je hiermee kunnen helpen. De vraag is alleen: is dit realistisch? Is het wel mogelijk om 5 kilo of zelfs meer af te vallen in slechts één week tijd? En is zoiets niet heel erg gevaarlijk voor je lichaam?

5 kilo afvallen

Er zijn talloze redenen om 5 kilo af te vallen. Misschien ben je te zwaar en is 5 kilo een eerste doel. Het kan ook zijn dat je niet te zwaar bent, maar dat je toch wel net een paar kilo wilt verliezen om net wat strakker in je vel te zitten. De meeste mensen willen graag wat extra kilo’s kwijt en het liefst in een week tijd.

In één week afvallen?

Het is logisch dat mensen graag hun extra gewicht snel kwijt willen raken. Daarom zoeken ze naar methodes om in een week tijd maar liefst 5 kilo kwijt te raken. Hoe sneller je van het gewicht af bent, hoe beter, wordt gedacht. Toch is dat niet waar. Het is namelijk helemaal niet goed voor je lichaam om snel veel gewicht kwijt te raken. Je kunt hier namelijk een jojo-effect mee creëren. Dit kan heel slecht zijn voor je stofwisseling.

Crashdiëten

Er zijn vooral veel crashdiëten die beloven dat je 5 kilo per week kunt afvallen. Dit klopt wel, maar het zijn gevaarlijke diëten. Doorgaans krijg je veel te weinig calorieën binnen en dit kan schadelijk zijn voor je lichaam. Ook kan het voorkomen dat je te weinig vitaminen, mineralen of andere voedingsstoffen binnenkrijgt. Wanneer er bij een bepaald dieet wordt gezegd dat je zeker 5 kilo per week kunt afvallen, krab jezelf dan even goed over het hoofd. Wanneer iets te mooi klinkt om waar te zijn, is dat meestal ook het geval.

Voorbeeld crashdieet

Enkele voorbeelden van crashdiëten zijn:
  • Sonja Bakker Dieet
  • Atkins Dieet
  • Sapdieet
  • Ziekenhuisdieet

Wat is het gevaar van te veel afvallen?

Te veel afvallen is bijna vergelijkbaar met een eetstoornis. Wanneer mensen echt te veel kilo's verliezen met een bepaald dieet, krijgen ze te weinig voedingstoffen binnen. Dit kan voor ernstige gevolgen zorgen. Zo zul je minder energie krijgen en is de kans aanwezig dat je problemen krijgt met je spieren (waaronder ook je hart!). Ook is de kans aanwezig dat je het koud hebt. Vrouwen lopen het risico dat ze niet meer ongesteld worden en zelfs onvruchtbaarheid is een mogelijkheid. Als laatste zul je na het dieet hoogstwaarschijnlijk weer aankomen. Dit jojo-effect is niet goed voor je stofwisseling en kan blijvende schade veroorzaken.

Hoe veel kun je per week kwijtraken?

Wanneer je gaat afvallen, is een halve kilo tot een kilo veel gebruikelijker. Dat klinkt misschien als heel erg weinig, maar onthoud dat het ook lang duurde tot het gewicht eraan zat. Daarnaast is het zo dat wanneer je langzaam afvalt, de kans groter is dat het gewicht er ook daadwerkelijk afblijft.

Hoe bereik je dit?

Als je niet te veel wilt afvallen, hoef je helemaal geen gekke dingen te doen. Laat diëten die wonderen beloven lekker links liggen en kies voor een gezonde levensstijl. Dat betekent dat je gezond met eten en drinken. Zorg dat je alle goede voedingsstoffen binnenkrijgt en wissel vooral flink af met wát je eet. Het is ook belangrijk om tenminste een halfuur beweging per dag te krijgen. Zorg ook voor wat conditie- en krachttraining iedere week. Wanneer je voldoende beweegt en gezond eet, zul je merken dat je vanzelf afvalt. En dat is veel beter voor je lichaam dan snel gewicht kwijtraken.

Lees verder

© 2014 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel afvallen in een weekSnel afvallen in een weekSnel afvallen in een week, wie wil dat nou niet? Misschien heb je over een week wel een belangrijk feest en wil je er op…
Afvallen met een crashdieetAfvallen met een crashdieetVeel mensen die bezig zijn met afvallen, willen zo snel mogelijk resultaat zien. Het is motiverend om te zien hoe de kil…
Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen met een dieet en daarna slank blijven, dat kan. Om snel enkele kilo’s af te vallen kunt u het beste een ei…
Op dieet en toch zoveel eten als je wiltOp dieet en toch zoveel eten als je wiltAfvallen met een dieet is niet makkelijk. Het kan dan enorm helpen om één dag in de week zoveel te eten als je wilt. Die…

Snel afvallen: Buikvet verliezen en verbranden (tips)Wil je snel afvallen en buikvet verliezen? Heb je ooit het gevoel dat je alles hebt gedaan om buikvet te verliezen en de…
Tips voor een langer vol gevoelTips voor een langer vol gevoelJe hebt van die dagen, dan blijft je verzadigde gevoel uit en blijf je maar eten. Dit is niet erg goed voor de lijn en j…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 28-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.