Tips voor een langer vol gevoel
Je hebt van die dagen, dan blijft je verzadigde gevoel uit en blijf je maar eten. Dit is niet erg goed voor de lijn en je hebt meestal het idee dat je niet genoeg hebt gegeten. Je hebt verschillende producten die je hierbij kunnen helpen en die ervoor zorgen dat je niet zo snel honger krijgt. Een combinatie van calorieën en andere voedingsstoffen geven je langer een vol gevoel.
Voedingsmiddelen die je een vol gevoel geven
Een combinatie van calorieën en andere voedingsstoffen geven je langer een vol gevoel. Voeding die rijk is aan proteïnen, zal je langer een vol gevoel geven. Voeding met complexe en onbewerkte koolhydraten ( fruit of groente) zorgen ervoor dat de energie uit het eten langzaam wordt afgegeven. Ze geven langer een voldaan gevoel dan enkelvoudige en bewerkte koolhydraten, zoals gebak, chips of gebak.
Hieronder een aantal producten die je gelijk een vol gevoel geven:
Pijnboompitten
Pijnboompitten bevatten het hormoon cholecystokinine en dit zorgt ervoor dat de hersenen een signaal krijgen dat je een vol gevoel hebt. Het eten van een kleine hoeveelheid pijnboompitten draagt er aan bij dat je een vol gevoel krijgt en langer behoudt. Ook zit er in pijnboompitten omega-3 vetzuren, dit zorgt ervoor dat de vetopslag in het lichaam wordt verlaagd.
Sinaasappel
Sinaasappels bestaan voor meer dan 85% uit vocht.
Bron: Jarmoluk, Pixabay
Het is een gezonde fruitsoort dat boordevol vezels en eiwitten zit wat zorgt voor een vol gevoel.
Vezels gaan tevens de strijd aan met vet. Doordat het eten van een sinaasappel ook langer duurt dan een smoothie of sinaasappelsap, hebben je hersenen meer smaakprikkels te verwerken, daardoor raak je eerder verzadigd.
Ook andere fruitsoorten zoals meloen, grapefruit, ananas en blauwe bessen bevatten meer dan 85% water en zorgen eerder voor een vol gevoel.
Eieren
In een ei zitten 78 calorieën en het bevat veel voedingstoffen. Dankzij de proteïne blijft het hongergevoel lang weg. Een stevig ontbijt met eieren zorgt dus voor een goede verzadiging, zodat je de rest van de dag wat beter aan kan!
Feta of geitenkaas
Volvette producten bevatten geconjugeerd linolzuur, wat het lichaam helpt vet te verbranden en zorgt voor een gezonde balans in het lichaam. Andere kazen zijn helaas te vet, maar geitenkaas en feta zorgen voor het versnellen van de vetverbrandingen en het verminderen van het lichaamsvet. Kaas verteert langzaam en laat je daardoor langer vol voelen.
Pure chocolade
Een hapje van pure chocolade zorgt ervoor dat je minder eet bij de eerstvolgende maaltijd. Dit is onderzocht door de Universiteit van Kopenhagen. Tijdens het onderzoek kreeg de helft van de personen 100 gram melkchocolade en de andere helft 100 gram pure chocolade als ontbijt. Degenen die met pure chocolade ontbeten, aten 8% minder! De trek naar zoetigheid en voeding neemt door de pure chocolade af en vertraagt de spijsvertering. Hoe puurder de chocolade, hoe beter.
Groente
Het watergehalte in groente zorgt voor een vol gevoel. Veel groente bestaat voor 90% uit water. Denk hierbij aan bloemkool, courgette, tomaat, komkommer, ijsbergsla of spinazie. Ook bevatten deze groenten boordevol antioxidanten en foliumzuur.
Nog meer handige tips
Eet met stokjes
Hoe langer het contact met voeding, hoe eerder het verzadigende gevoel. Daarom vult vast voedsel meer dan een glas drinken. Een goed voornemen als je aan het diëten bent, probeer te eten met stokjes. Je eet minder doordat je langzamer gaat eten.
Smaak en geur
De verzadiging kan ook toenemen door geur en smaak. Als eten lekker ruikt prikkelt dat de reuk- en smaakzenuwen. Een snelle verwerking betekent ook dat je sneller vol zit. Als een product ook geen smaak heeft, geven je hersenen ook geen seintje dat je vol zit.
Water drinken
Mensen denken soms dat ze honger hebben, terwijl ze eigenlijk dorst hebben.
Drink daarom eerst altijd een glas water als je trek hebt. Bovendien vult water ook je maag, zodat je het beter kan volhouden. Ook groente thee zorgt ervoor dat je snel verzadigd bent.
Eet kleinere porties
Ook de grootte van een portie is belangrijk voor de verzadiging. Kleine porties verzadigen beter dan grote. Dit komt omdat de hersenen meer geprikkeld worden door meerdere kleine hapjes, dan door grote hoeveelheden tegelijk.