Tips voor een langer vol gevoel

Tips voor een langer vol gevoel Je hebt van die dagen, dan blijft je verzadigde gevoel uit en blijf je maar eten. Dit is niet erg goed voor de lijn en je hebt meestal het idee dat je niet genoeg hebt gegeten. Je hebt verschillende producten die je hierbij kunnen helpen en die ervoor zorgen dat je niet zo snel honger krijgt. Een combinatie van calorieën en andere voedingsstoffen geven je langer een vol gevoel.

Voedingsmiddelen die je een vol gevoel geven

Een combinatie van calorieën en andere voedingsstoffen geven je langer een vol gevoel. Voeding die rijk is aan proteïnen, zal je langer een vol gevoel geven. Voeding met complexe en onbewerkte koolhydraten ( fruit of groente) zorgen ervoor dat de energie uit het eten langzaam wordt afgegeven. Ze geven langer een voldaan gevoel dan enkelvoudige en bewerkte koolhydraten, zoals gebak, chips of gebak.

Hieronder een aantal producten die je gelijk een vol gevoel geven:

Pijnboompitten

Pijnboompitten bevatten het hormoon cholecystokinine en dit zorgt ervoor dat de hersenen een signaal krijgen dat je een vol gevoel hebt. Het eten van een kleine hoeveelheid pijnboompitten draagt er aan bij dat je een vol gevoel krijgt en langer behoudt. Ook zit er in pijnboompitten omega-3 vetzuren, dit zorgt ervoor dat de vetopslag in het lichaam wordt verlaagd.

Sinaasappel

Sinaasappels bestaan voor meer dan 85% uit vocht.
Bron: Jarmoluk, PixabayBron: Jarmoluk, Pixabay
Het is een gezonde fruitsoort dat boordevol vezels en eiwitten zit wat zorgt voor een vol gevoel.
Vezels gaan tevens de strijd aan met vet. Doordat het eten van een sinaasappel ook langer duurt dan een smoothie of sinaasappelsap, hebben je hersenen meer smaakprikkels te verwerken, daardoor raak je eerder verzadigd.

Ook andere fruitsoorten zoals meloen, grapefruit, ananas en blauwe bessen bevatten meer dan 85% water en zorgen eerder voor een vol gevoel.

Eieren

In een ei zitten 78 calorieën en het bevat veel voedingstoffen. Dankzij de proteïne blijft het hongergevoel lang weg. Een stevig ontbijt met eieren zorgt dus voor een goede verzadiging, zodat je de rest van de dag wat beter aan kan!

Feta of geitenkaas

Volvette producten bevatten geconjugeerd linolzuur, wat het lichaam helpt vet te verbranden en zorgt voor een gezonde balans in het lichaam. Andere kazen zijn helaas te vet, maar geitenkaas en feta zorgen voor het versnellen van de vetverbrandingen en het verminderen van het lichaamsvet. Kaas verteert langzaam en laat je daardoor langer vol voelen.

Pure chocolade

Een hapje van pure chocolade zorgt ervoor dat je minder eet bij de eerstvolgende maaltijd. Dit is onderzocht door de Universiteit van Kopenhagen. Tijdens het onderzoek kreeg de helft van de personen 100 gram melkchocolade en de andere helft 100 gram pure chocolade als ontbijt. Degenen die met pure chocolade ontbeten, aten 8% minder! De trek naar zoetigheid en voeding neemt door de pure chocolade af en vertraagt de spijsvertering. Hoe puurder de chocolade, hoe beter.

Groente

Het watergehalte in groente zorgt voor een vol gevoel. Veel groente bestaat voor 90% uit water. Denk hierbij aan bloemkool, courgette, tomaat, komkommer, ijsbergsla of spinazie. Ook bevatten deze groenten boordevol antioxidanten en foliumzuur.

Nog meer handige tips

Eet met stokjes

Hoe langer het contact met voeding, hoe eerder het verzadigende gevoel. Daarom vult vast voedsel meer dan een glas drinken. Een goed voornemen als je aan het diëten bent, probeer te eten met stokjes. Je eet minder doordat je langzamer gaat eten.

Smaak en geur

De verzadiging kan ook toenemen door geur en smaak. Als eten lekker ruikt prikkelt dat de reuk- en smaakzenuwen. Een snelle verwerking betekent ook dat je sneller vol zit. Als een product ook geen smaak heeft, geven je hersenen ook geen seintje dat je vol zit.

Water drinken

Mensen denken soms dat ze honger hebben, terwijl ze eigenlijk dorst hebben.
Drink daarom eerst altijd een glas water als je trek hebt. Bovendien vult water ook je maag, zodat je het beter kan volhouden. Ook groente thee zorgt ervoor dat je snel verzadigd bent.

Eet kleinere porties

Ook de grootte van een portie is belangrijk voor de verzadiging. Kleine porties verzadigen beter dan grote. Dit komt omdat de hersenen meer geprikkeld worden door meerdere kleine hapjes, dan door grote hoeveelheden tegelijk.
© 2014 - 2024 Heleen86, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsHet aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsDat groente gezond is weten we allemaal, dat we er 200 gram per dag van moeten eten ook, maar gebeurt dat ook daadwerkel…
Waarom eten we liever fastfood dan groente of fruit?Waarom eten we liever fastfood dan groente of fruit?Zo'n twee miljoen Nederlanders eten minstens één keer per week in een snackbar of ander fastfoodrestaurant. Als tussendo…
Brood helpt bij vermageren! Dieet op een gezonde manierBrood helpt bij vermageren! Dieet op een gezonde manierIn tegenstelling tot wat vele mensen denken helpt brood wel degelijk bij het vermageren. Dat blijkt uit een nieuwe Ameri…
Dieet: Bekende diëten om gewicht te verliezenDieet: Bekende diëten om gewicht te verliezenOvergewicht is een van de grootste gezondheidsproblemen in de Westerse landen. Om van overgewicht af te komen bestaan er…

5 kilo in 1 week afvallen, is dat mogelijk?5 kilo in 1 week afvallen, is dat mogelijk?Wil jij snel 5 kilo in 1 week afvallen? Dan heb je waarschijnlijk allerlei dieettips gevonden die je hiermee kunnen help…
Het dieet van Dr. Hiromi ShinyaHet dieet van Dr. Hiromi ShinyaDr. Hiromi Shinya is in Europa alleen bekend in kleine kring. In zijn land Japan is hij een vooraanstaand maag-, darm- e…
Bronnen en referenties
  • http://www.voedingscentrum.nl/
  • http://www.nu.nl
  • http://www.vrouwonline.nl
  • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
Heleen86 (56 artikelen)
Laatste update: 16-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.