Het dieet van Dr. Hiromi Shinya

Het dieet van Dr. Hiromi Shinya Dr. Hiromi Shinya is in Europa alleen bekend in kleine kring. In zijn land Japan is hij een vooraanstaand maag-, darm- en leverarts met opmerkelijke resultaten. Hiromi Shinya werd geboren in 1935 in Fukuoka, Japan. Zijn moeder moedigde de jonge Hiromi aan een medische graad te gaan halen. Eerst studeerde Hiromi aan de Juntendo University School of Medicine in 1960. Vervolgens wilde hij zijn studie vervolgen in Amerika. Een toelatingscommissie beoordeelde 900 briljante Japanse studenten. Met name werd er gekeken hoe de kennis van de Engelse taal. Aangezien Hiromi een fan was van de Amerikaanse film slaagde hij met vlag en wimpel voor de toelating. Zo vertrok hij in 1963 naar New York om daar een vervolgopleiding voor chirurg te volgen.

“Ik heb in 35 jaar tijd meer dan 300.000 magen en darmen onderzocht bij mijn patiënten, en ik realiseer me dat onze gezondheid veel al bepaald wordt door onze eet- en drinkgewoonten. Een gezonde en propere dikke darm is één van de belangrijkste voorwaarden voor een goede gezondheid. De meeste ziekten en aandoeningen worden veroorzaakt door een zure en vuile dikke darm. Water is essentieel voor je gezondheid."

Dr. Hiromi Shinya gelooft dat de moderne westerse eetgewoontes aan veel voorkomende gezondheidsproblemen bijdraagt. Zijn oplossing is een hoofdzakelijk vegetarisch dieet gecombineerd met vasten, water en enzym supplementen. Volgens Shinya helpt dit bij elkaar je een betere gezondheid te geven.

Enzymen

Hij heeft het over de enzymen die belangrijk zijn voor onder andere de enzymproductie. Zo zegt Dokter Shinya dat de sleutel tot een lang en gezond leven in een woord samen te vatten is namelijk enzymen. Waar leven is komen altijd enzymen voor. Ze spelen een belangrijke rol bij afbraak, transport, uitscheiding, ontgifting en energieproductie. Er zijn talloze verschillende enzymen met een unieke functie. Volgens Dokter Shinya zijn er een aantal niet gespecialiseerde enzymen die een regelende werking hebben de zogenaamde bronenzymen. Wanneer deze structuur in de war raakt of uitgeput bijvoorbeeld door verkeerd voedsel of roken, dan krijgt het lichaam problemen. Tot op zekere hoogte kunnen bronenzymen ‘bijspringen’ wanneer er van een bepaald specifiek enzym te weinig zijn aangemaakt. Zijn redenering is als je met wijsheid eet en drinkt je nog lang kan leven.
Ook is hij streng naar zichzelf en collega’s bij het voorschrijven van medicijnen. Het zijn nu eenmaal vreemde indringers die soms nodig zijn maar dan in een juiste dosering zegt deze dokter.

Verse groente, fruit en vis

Er zijn twee soorten enzymen namelijk degene die in je lichaam worden aangemaakt en degen die door voedsel naar binnen worden gebracht. Het regelmatig gebruik van alcohol en tabak, teveel eten, het eten van vet voedsel, een omgeving met veel stress en het gebruik van teveel medicijnen put de grote voorraden enzymen aan. Dokter Shinya pleit er voor om een enzymfactordieet te gebruiken en volgens een enzymfactorlevensstijl te leven.

In verse groente, fruit en vis zitten de meeste enzymen. Hoe meer het eten bewerkt wordt hoe minder enzymen erover blijven. De dokter waarschuwt ook voor het oxideren van het lichaam. Ook voedsel; kan oxideren zoals je kan zien als je iets in de olie gooit dat vervolgens bruin wordt oftewel oxideert. Regelmatig frituren is dus niet goed. Verder raadt Dokter Shinya het gebruik van veel margarine af.

Om de goede vetzuren binnen te krijgen is het aan te raden om vis te eten zoals sardines en makreel.. een ideale maaltijd bestaat uit 85 % plantaardig en 15 % dierlijk voedsel. Voorts bestaat een gezonde maaltijd uit met name bruine rijst aangevuld met gerstvlokken, gierst, tarwe, quinoa en haverkorrels. De dokter geeft aan juist met kleine porties te eten. Belangrijk vindt hij het wel dat je een gezonde en duurzame levensstijl volgt waar je van kunt genieten.

Vasten

Vasten is een sleutelelement van het Hiromi Shinya dieet. Shinya raadt eten af na 18.00 uur. Als ontbijt adviseert hij te beginnen met twee glazen water en vers fruit. Als lunch kan een kop groente bouillon soep voldoende zijn. Voor het diner zijn met name gestoomde seizoensgroenten aan te bevelen gecombineerd met vis of kip. Telkens als je minder calorieën verbruikt dan zal je gewicht verliezen. Weinig wetenschappelijk bewijs ondersteunt Shinya claims dat zijn programma de gezondheid verbetert of geneest van bepaalde ziektes veroorzaakt door een slechte darmflora. Mocht je de adviezen van Dr. Shinya op willen volgen, dan doe je er verstandig aan om dit nieuwe dieet programma te bespreken met je arts of een gekwalificeerd voedingsdeskundige voordat je begint. .

Water

Hiromi adviseert het gebruik van water om met name de darmen schoon te maken en te houden. Daarvoor verwijst hij naar zogenaamd Kangen water, anders gezegd basisch water. Kangen water is gewoon leidingwater dat met behulp van een filter is geïoniseerd. De behandeling door dit ionisering proces produceert twee soorten water: alkalische, of waterstof-rijke en zuurstofrijk water. De theorie achter Kangen water is dat de waterstofatomen met vrije radicalen zuurstofatomen in je lichaam binden en vervolgens uit je lichaam verdwijnen. Het verwijderen van deze vrije radicalen kan helpen je lichaam te genezen van een verscheidenheid aan kwalen.

Ook de opname van energie uit voedingsstoffen wordt bevorderd door het drinken van Kangen Water. Kangen Water maakt je energieker en zorgt ervoor dat je er fris en gezond uitziet. Er zijn hiervoor speciale apparaten te koop die best prijzig zijn. Ook kan door middel van toevoeging van zogenaamde alkalische middelen in tablet of druppelvorm het water omgevormd worden tot Kangen water. Sceptici bestrijden de werking van dit zogenaamde heilzame water. Ten eerste zeggen ze dat ons water al van uitstekende kwaliteit is met een lage zuurgraad. Ten tweede is er wetenschappelijk nergens aangetoond dat Kangen water ook effectief is. Inmiddels zijn er zo’n 60 Japanse ziekenhuizen die alleen Kangen water gebruiken. In Nederland is er ook een bescheiden groep gebruikers die zegt er baat bij te hebben en bijvoorbeeld veel energieker te zijn.

Leren om niet te eten is net zo belangrijk als het leren wat te eten

Dr Hiromi Shinya pleit dus voor zorgvuldigheid in eten en drinken. Hij verwijst naar onze voorouders die ook periodes kenden met weinig voedsel en veel meer uit gingen van de seizoenen. Ook was het belangrijk om te kijken wat dicht bij huis groeide omdat onze voorouders nog niet de mobiliteit kende van tegenwoordig. De werking van bepaalde enzymen die door Hiromi newzymes worden genoemd hielpen om gezond te leven.

Deze Newzymes versnipperen en brengen via een proces genaamd apoptosis het afval eiwit in nieuwe goede eiwit staat terug. Dat helpt dan weer voor het herstel van de cellen van vitale organen in het lichaam. Onze voorouders konden dan ook niet alleen langere periodes met minder voedsel maar het genoemde proces zorgde ook voor een gezond lichaam. Dit zelfde proces dragen we nog steeds mee in ons lichaam, alleen de hoeveelheid ‘slechte’’ enzymen zorgt ervoor dat het natuurlijke proces verstoord is.
Volgens Dr. Shinya staan we voor een "gezondheid revolutie" waarbij we aandacht besteden aan ons immuunsysteem, het stimuleren van de newzymes, herstel van onze cellen en de versterking van onze levenskracht.
.

Hoe werkt het immuunsysteem dan?

In ons lichaam hebben we zo een 60 triljoen cellen. Unieke cel sensoren (of aftasters) vangen vreemde indringers,antibacteriële en antivirale stoffen op. Deze sensoren verstrekken informatie over de vreemde indringers niet alleen naar de cel waarop ze zich bevinden maar ook naar andere cellen in de buurt zodat ze een krachtige verdediging reactie kunnen veroorzaken. Ziekteverwekkers die cellen doordringen worden geconfronteerd met de strategie van de verdediging van deze sensoren die zorgen dat de cellen ontgift worden. In dit ontgiftingsproces zijn de ziekteverwekkers op een moleculair niveau in een proces genaamd autophagy versnipperd. Letterlijk, de ziekteverwekkers worden geïdentificeerd binnen de cel en worden versnipperd door enzymen. Vervolgens worden de defecte eiwitten hersteld.

Hoe activeren we dit herstel systeem?

Shinya houdt ons voor een voorbeeld te nemen aan onze voorouders en te zorgen voor een "kleine honger." Hij zegt hierover "Leer om te genieten van een beetje honger. We eten te veel en we eten vaak. Ons lichaam is het gevoel honger ontwent. Wacht tot je buik gromt voordat je opnieuw gaat eten. Daarom zeg ik dat het net zo belangrijk is om te leren hoe niet te eten als het leren wat te eten.’’

De eetregels

Shinya’s eetregels
  1. Eet niet na 18.00 uur
  2. Drink ‘morgens eerst 2-3 kopjes water
  3. Eet een stuk hele fruit alleen
  4. Drink 2-3 kopjes water voor de lunch
  5. Eet een lichte lunch zoals bouillon soep

Het is belangrijk om het gevoel van honger te accepteren. Honger is volgens Dr. Shinya een indicatie van ontgifting.
Gebrek aan vitaliteit impliceert dat er iets is dat de activiteiten van onze cellen belemmeren. De cellen zijn voor een deel vergiftigd met ‘fout’voedsel of een te grote hoeveelheid. Om de cellen te laten herstellen is het noodzakelijk om het gif uit onze cellen te halen. Met de aanwijzingen van Dr. Hiromi Shinya is dat mogelijk.
© 2014 - 2024 Ijsbrand, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groenten invriezenBij het invriezen komen altijd een paar zaken om de hoek kijken. Wat moet ik wel en niet doen voordat ik groenten invrie…
Het Raw Food DieetHet Raw Food DieetHet Raw Food Dieet is een nieuwe trend die is komen overwaaien uit de Verenigde Staten en die vooral inhoud dat ten mins…
Dieet: vasten en ontgiften diëtenDieet: vasten en ontgiften diëtenEr bestaan zo veel diëten dat het lastig is een dieet te vinden dat bij jouw wensen aansluit. Vasten en ontgiften diëten…
Groenten steriliseren, de bereidingswijzeSteriliseren van groenten, belangrijk dat dit in een bepaalde volgorde gebeurd. Tevens moeten de groenten vers zijn als…

Tips voor een langer vol gevoelTips voor een langer vol gevoelJe hebt van die dagen, dan blijft je verzadigde gevoel uit en blijf je maar eten. Dit is niet erg goed voor de lijn en j…
Dieet en uit etenJe kent het wel, je hebt je heel de week braaf aan je dieet gehouden. Je hebt alleen mager vlees en gegrilde groente geg…
Bronnen en referenties
  • De enzym factor, Dr.Hiromi Shinya, ISBN 978-90-202-0294-6
Ijsbrand (5 artikelen)
Gepubliceerd: 03-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.