Afvallen: 10 dingen die je niet moet doen

Afvallen: 10 dingen die je niet moet doen Afvallen is niet gemakkelijk en het wordt nog lastiger wanneer je fouten maakt. Er zijn veel bekende fouten die mensen maken wanneer ze willen afvallen. Wat moet je nou eigenlijk niet doen als je wilt afvallen? Het is gemakkelijk om de mist in te gaan. Als je bepaalde zaken laat, kun je echter veel gemakkelijker én sneller afvallen.

Afvallen

Steeds meer mensen hebben last van overgewicht. Vaak komt dat door een verkeerd eetpatroon en door te weinig beweging. Om af te vallen heb je doorgaans vooral veel doorzettingsvermogen nodig. Het is bekend dat afvallen niet gemakkelijk is en het kan er nog moeilijker door worden wanneer je fouten maakt. Er zijn verschillende fouten die iemand kan maken tijdens het afvallen die je kunnen belemmeren om werkelijk de overtollige kilo’s kwijt te raken. Wat zijn deze fouten? We geven er hier tien!

1. Een crashdieet volgen

Je kent de advertenties vast wel. Speciale diëten waarmee je kilo’s in een korte tijd kunt afvallen. Vaak klopt het inderdaad dat je snel veel kunt afvallen. Dat komt omdat je te weinig calorieën binnenkrijgt. Sommige diëten zijn zo gemaakt dat je maar 500 – 1.000 calorieën op een dag binnenkrijgt. Met dit soort diëten verlies je vooral veel vocht en spiermassa. Spiermassa wil je absoluut niet kwijtraken: hoe meer spiermassa, hoe meer je verbrandt in ruststand. Doorgaans kom je na een crashdieet weer aan en dit wordt ook wel het jojo-effect genoemd. De kans dat afvallen na een crashdieet nog moeilijker wordt is eveneens vrij groot.

2. Krachttraining overslaan

Vooral vrouwen slaan graag de krachttraining over, omdat ze bang zijn dat ze er te breed en gespierd uit komen te zien. Krachttraining is echter enorm belangrijk en mag eigenlijk niet ontbreken wanneer je wilt afvallen. Door aan krachttraining te doen, bouw je spiermassa op. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt. Waar je wel rekening mee moet houden is dat spiermassa zwaarder weegt dan vet. Je moet dus niet alleen kijken naar het gewicht op de weegschaal. Dit zou een vertekend beeld kunnen geven. Vrouwen die bang zijn dat ze te breed worden, hoeven zich hier geen zorgen om te maken. Stevige spieren zorgen er juist voor dat het vrouwelijke figuur veel beter uitkomt. Wil je echt resultaat boeken? Probeer dan tenminste twee keer per week aan krachttraining te doen.

3. Afslankmiddelen gebruiken

Er zijn erg veel middelen op de markt waarmee je kunt afvallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afslankpillen of afslanksupplementen. Deze middelen zijn vaak vrij te verkrijgen en helemaal niet zo goed voor het lichaam als gedacht. Sommige middelen zijn zelfs schadelijk voor je. Wil je toch afslankmiddelen gebruiken? Raadpleeg dan altijd eerst je huisarts.

4. Te fanatiek sporten

We weten allemaal dat sporten goed is wanneer je wilt afvallen. Echter zijn er veel mensen die direct beginnen met 4/5 keer per week naar de sportschool gaan en het na een paar maanden opgeven. Het is erg moeilijk om van een inactief sportleven naar een actief sportleven te gaan. Bouw dit rustig op en overdrijf niet. Zorg er vooral voor dat je het vol kunt houden, daar heb je op de lange termijn meer aan.

5. Fanatiek een afslankplan volgen

Als je te fanatiek bent in het volgen van een afslankplan, dan kan dit ook problemen bezorgen. Gun jezelf ook wat, want het is veel moeilijker om jezelf alles te verbieden. Probeer bijvoorbeeld maar eens niet te denken aan een witte ijsbeer. Wedden dat je er dan juist aan denkt? Zo werkt het ook met eten dat je niet mag van jezelf. Gun jezelf dus af en toe een chocolaatje of een glas frisdrank.

6. Te luchtig denken

In de vorige tip werd gezegd dat je jezelf af en toe ook wel wat moet gunnen, maar het is belangrijk dat je hier niet in doordraait. Wees je ervan bewust hoeveel calorieën een glas cola of een stuk chocolade heeft. Om een kleine snack weer te verbranden zul je erg veel moeite moeten doen. Denk dus niet: ‘och, het maakt niets uit’, maar wees goed bewust. Nogmaals: jezelf iets verbieden hoeft ook weer niet, maar wanneer je te luchtig denkt, grijp je ook veel gemakkelijker naar iets ongezonds.

7. Het te snel willen

Helaas: afvallen is geen snel proces. Je kunt helaas niet supersnel afvallen en je zult er rekening mee moeten houden dat er periodes zullen zijn waarin je weinig of geen resultaat ziet. Doorgaans is een halve tot hele kilo per week een mooi tempo om af te vallen. Als je sneller afvalt, verlies je meestal niet alleen vet, maar ook spieren.

8. Te vaak in de spiegel kijken of op de weegschaal staan

Wanneer je regelmatig voor de spiegel staat of op de weegschaal stapt, is de kans natuurlijk aanwezig dat je geen resultaat ziet. Het kan erg demotiverend zijn om dit te zien en hierdoor zal je motivatie wellicht dalen. Focus je niet alleen op je spiegel of weegschaal, maar let op andere tekens. Gaat je kleding bijvoorbeeld losser zitten? Wil je echt zien of er verschil is, dan kun je ook speciale metingen laten doen, waarbij vetmassa en spiermassa ook bekend worden. Hierdoor kun je beter verschil zien. Ook kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om eens in de drie/vier maanden foto’s van jezelf te maken. Maak deze foto’s in ondergoed en maak drie foto’s: één van voor, één van opzij en één van achter. Als je de foto’s naast elkaar legt, zou je zeker verschil moeten zien.

9. Lokaal afvallen

Sommige mensen doen erg veel crunches, omdat ze van het vet op hun buik af willen komen. Helaas werkt het niet op deze manier. Lokaal afvallen kan niet. Wel kun je bepaalde spieren trainen zodat ze beter zichtbaar worden, maar vet krijg je alleen weg door aan cardio te doen en door gezond te eten. Helaas kun je niet zelf bepalen waar je dat vet dan kwijt raakt.

10. Afvallen voor anderen

Heel veel mensen beginnen met afvallen omdat een ander vindt dat dat eens moet gebeuren. Hierbij kun je denken aan een partner, familielid of goede vriend. De kans dat het afvallen niet zal lukken, is vrij groot, omdat je het niet voor jezelf doet. Pas wanneer je jezelf weet te motiveren en er zelf echt voor kiest om af te vallen, zal het je lukken. Je moet immers wel een bepaalde mindset hebben om je doel te kunnen halen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen als je ouder wordtAfvallen als je ouder wordtAls je ouder wordt heb je minder calorieën nodig. Daardoor wordt het moeilijker afvallen als je ouder bent. Gelukkig zij…
Sporten en afvallenSporten en afvallenWie blijvend wil afvallen, moet sporten. Onderzoek heeft aangetoond dat voor een blijvende vermindering van lichaamsgewi…
Afvallen door krachttraining: spieren als energievretersAfvallen door krachttraining: spieren als energievretersAls je wilt afvallen kun je door middel van conditietraining of cardiotraining veel calorieën verbranden. Door conditiet…
Afvallen met behulp van krachttrainingAfvallen met behulp van krachttrainingVooral vrouwen gaan, als ze willen afvallen, urenlang op lage intensiteit hardlopen, crosstrainen of fietsen. Ondanks he…

Het 17 Dagen DieetHet 17 Dagen DieetHet 17 Dagen Dieet: wat houdt het in? In onze huidige gewicht-geobserdeerde samenleving is het woord 'dieet' zo'n groot…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 28-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.