Afvallen met behulp van krachttraining

Afvallen met behulp van krachttraining Vooral vrouwen gaan, als ze willen afvallen, urenlang op lage intensiteit hardlopen, crosstrainen of fietsen. Ondanks het feit dat je hier veel calorieën mee kunt verbranden, is het niet de meest efficiënte manier om vet te verbranden en een strakker lichaam te krijgen. Dit artikel bespreekt de belangrijkste redenen waarom krachttraining een goede toevoeging aan je sportritueel is, wanneer je wilt afvallen.

1. Krachttraining verbrandt calorieën

Simpel gezegd val je af, wanneer je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrand. Met een intensieve krachttraining van één uur kun je ongeveer 400 calorieën verbranden, waardoor er snel een energie te kort in je lichaam ontstaat. Je lichaam zal dan over moeten gaan op het verbranden van eigen reserves. Veel mensen doen echter aan cardiotraining, omdat hiermee in een intensieve training van één uur ongeveer 600 calorieën verbrand kunnen worden. Tijdens de training verbrand je dus meer calorieën en meer vet met een cardiotraining. Hierbij wordt vergeten dat na een krachttraining nog vele uren het metabolisme verhoogd is, terwijl dit bij cardiotraining niet het geval is. Dit zogenaamde 'after-burn' effect, zorgt ervoor dat met krachttraining relatief meer verbrand wordt. Dit effect is het grootst, wanneer je je focust op grote spiergroepen zoals je bovenbeen- en rugspieren. Wanneer je een intensieve training met grote spiergroepen hebt gedaan, kan je verbranding tot wel 48 uur na de training verhoogd zijn.

2. Van meer spiermassa krijg je een strakker lichaam

Door het volgen van een dieet creëer je een energietekort in je lichaam, waardoor je lichaam eigen reserves moet gaan verbranden. Hierdoor zul je vet gaan verbranden, maar ook spierweefsel verliezen. Door aan krachttraining te doen, terwijl je aan het diëten bent, kun je deze spierafbraak voorkomen. Hierdoor zul je alleen nog maar vet gaan verliezen en zal je lichaam er strakker uit gaan zien. Ook wanneer je niet aan het diëten bent, kun je door krachttraining een strakker lichaam krijgen. Vrouwen zijn vaak bang té gespierd te worden door krachttraining. Dit blijkt in de praktijk niet vaak te gebeuren, omdat vrouwen veel lagere testosteronniveau's in hun lichaam hebben dan mannen. Wel worden je spieren sterker en mooier gedefinieerd, waardoor je er beter uit gaat zien. Het kan zijn dat je na krachttraining niet direct resultaat op de weegschaal ziet. Spieren wegen immers meer dan vetweefsel. Wel zul je een gezondere lichaamssamenstelling krijgen.

3. Krachttraining kost minder tijd

Lange cardiotrainingen op lage intensiteit verbranden relatief het meeste vet. Maar door korter op hogere intensiteit te trainen, verbrand je uiteindelijk meer calorieën en dus ook meer vet. Het blijkt dat één tot drie keer per week krachttrainen of het doen van een intervaltraining veel efficiënter is dan drie tot vier uur cardiotraining per week.

4. Je rustmetabolisme gaat omhoog

Je rustmetabolisme is het basisniveau van verbranding dat nodig is voor alle primaire processen die nodig zijn om je lichaam in stand te houden. Spieren kunnen vet verbranden. Door aan krachttraining te doen vergroot je de hoeveelheid spiermassa, waardoor je meer vet zult verbranden. Dit gebeurt niet alleen tijdens een training, maar ook in rust. Door aan krachttraining te doen, verbrand je dus meer vet, ook als je gewoon op de bank zit! Eén kilo extra spiermassa betekent dat je dagelijks 20 tot 30 calorieën verbrand zonder hier iets voor te hoeven doen. Dat lijkt misschien weinig, maar betekent dat je op jaarbasis één kilo vet extra verbrandt.

5. Het doen van krachttraining voorkomt het jojo-effect

Zoals eerder gezegd, zal het volgen van een streng dieet zorgen voor het verlies van vetweefsel, maar ook van spierweefsel. Hierdoor zal het steeds moeilijker worden om af te blijven vallen. Ook zal hierdoor vaak na het einde van het dieet het gewicht weer snel toe gaan nemen. Door krachttraining voorkom je het verlies van spierweefsel tijdens het diëten en verhoog je je rustmetabolisme, waardoor de kans op het beruchte jojo-effect veel kleiner wordt .

Lees verder

© 2014 - 2024 Mazzerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fitnessschema afvallen: Cardio, krachttraining en voedingFitnessschema afvallen: Cardio, krachttraining en voedingAfvallen kan op verschillende manieren. Een heel belangrijk onderdeel is voeding. Naast voeding is sporten een belangrij…
Voldoende bewegen om te kunnen afvallenVoldoende bewegen om te kunnen afvallenOm uw gewichtsverlies te versnellen is het belangrijk om voldoende te sporten. Afhankelijk van ieder zijn tijd dient hie…
Wat zijn de voordelen van krachttraining?Krachttraining is goed voor mannen en vrouwen. Veel onderzoeken tonen ook aan dat het meerdere voordelen heeft voor onze…
Richtlijnen bij het beoefenen van krachttrainingVeel mensen doen aan krachttraining. Ze hebben als doel om zoveel mogelijk spiermassa bij te komen. Dit is niet altijd e…

Welke taart te eten op een verjaardag als je op dieet bentWelke taart te eten op een verjaardag als je op dieet bentIedereen die wel eens op dieet is geweest kent het probleem: de verjaardagsvisite. Je bent nog geen 5 minuten binnen of…
Mazzerd (16 artikelen)
Gepubliceerd: 10-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.