De beste dieetmethode: De bekendste dieetgoeroes op een rij

De beste dieetmethode: De bekendste dieetgoeroes op een rij Als je bezig bent met afvallen, zul je hun namen regelmatig tegenkomen. Allemaal hebben ze dé ideale dieetmethode in handen. Hun succes lijkt meestal echter maar van korte duur. Dit artikel zet de bekendste dieetgoeroes en hun methodes voor je op een rijtje.

Dr. Frank dieet

Dit dieet beloofd één kilo gewichtsverlies per week en is gebaseerd op het innemen van veel eiwitrijk voedsel. Een voordeel van dit dieet is dat je door het eten van eiwitrijk voedsel minder last krijgt van hongergevoelens die vaak voorkomen tijdens het diëten. Eiwitten zorgen namelijk voor een beter gevuld gevoeld vergeleken met koolhydraten en vetten. Een ander voordeel van dit dieet is dat je door het eten van eiwitrijke producten minder spierweefsel zult verliezen. Tijdens andere diëten gaat vetverlies vaak gepaard met het verlies van spierweefsel. Door het eten van eiwitten zal de afbraak van spierweefsel minder zijn. Toch wordt dit dieet niet aangeraden, omdat je op de langere termijn een te kort aan vitaminen, vezels en mineralen kan krijgen. Dit kan gezondheidsklachten zoals osteoporose tot gevolg hebben.

Atkins dieet

De basis voor het naar Robert Coleman Atkins genoemde dieet is het eten van weinig tot geen koolhydraten. Mensen die dit dieet volgen laten pasta, aardappels en brood dus links liggen en eten met name eiwitten en vetten. Het innemen van minder koolhydraten lijkt inderdaad voor gewichtsverlies te zorgen en gaat net als het dr. Frank dieet niet gepaard met enorme hongergevoelens. Het dieet kan door de relatief hoge vetinname wel negatieve gevolgen hebben voor het cholesterolgehalte. Ook voor diabetici en nierpatiënten kan het dieet negatieve gezondheidseffecten tot gevolg hebben.

Sonja Bakker methode

Dit is misschien wel de bekendste Nederlandse dieetgoeroe. Deze dieetmethode is gebaseerd op de inname van een klein aantal gezonde tussendoortjes gecombineerd met drie hoofdmaaltijden. Door het lage aantal calorieën zal het dieet gewichtsverlies veroorzaken. Er is echter een aantal kanttekeningen te plaatsen bij deze methode. De recepten die voorgeschreven worden, bevatten volgens Het Voedingscentrum te weinig brood, fruit en zuivelproducten, waardoor te korten in vezels, vitaminen en mineralen kunnen ontstaan. Ook kan het dieet niet zomaar bij kinderen worden toegepast.

Montignac-methode

Deze methode is in de jaren 90 lange tijd populair geweest, omdat deze niet gebaseerd is op een beperking van de hoeveelheid calorieën die wordt ingenomen. De methode gaat uit van de verdeling van koolhydraten in goede en slechte koolhydraten. Deze verdeling wordt gemaakt op basis van de snelheid, waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van deze koolhydraten. Ook is het volgens deze methode slecht om bepaalde producten samen te eten. Zo wordt het eten van koolhydraten samen met vetten bijvoorbeeld afgeraden. Het apart eten van deze voedingsstoffen is in de praktijk echter behoorlijk ingewikkeld en het nut hiervan wordt door velen in twijfel getrokken. Een positief punt van dit dieet is dat de inname van verzadigd vet afgeraden wordt en dat de inname van groenten en fruit gestimuleerd wordt. Toch bestaat er een kans dat je op de lange termijn te korten aan bepaalde voedingsstoffen oploopt.

Voor al deze methoden geldt dat er een groot risico bestaat dat je na enige tijd weer terugvalt naar je oorspronkelijke gewicht. Het is daarom belangrijk je gezonde verstand te gebruiken en niet zomaar in de heilige middelen van deze dieetgoeroes te geloven. Want hoewel je van de bovenstaande dieetgoeroes misschien niet al te veel meer hoort, zal er altijd weer een nieuwe dieetgoeroe opstaan die claimt de beste dieetmethode te hebben gevonden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Mazzerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mathijs Vrieze, Lekker eten en gezonder afvallenMathijs Vrieze, Lekker eten en gezonder afvallenMathijs Vrieze is de nieuwe dieetgoeroe, na Sonja Bakker is er nu ook een boek van zijn hand, met menu's om gezond af te…
Montignac dieetHet Montignac dieet is een methode die rond de jaren 90 ontzettend populair is geworden om af te vallen. De methode is v…
Montignac dieet: inleidingMontignac dieet: inleidingHet Montignac dieet van Michel Montignac is een dieet waarbij je niet eindeloos calorieën hoeft te tellen. Het dieet bes…
Mathijs Vrieze: de nieuwe Sonja Bakker?Mathijs Vrieze: de nieuwe Sonja Bakker?Nu Sonja Bakker kiest voor een periode van rust in haar leven, wordt het tijd voor een nieuwe dieetgoeroe. Het tv-progra…

Afslanktips om verantwoord af te vallenAfslanktips om verantwoord af te vallenAfvallen is makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak weet je wel wat je moet doen om gewicht te verliezen, alleen het uitvoer…
Spectaculair experiment: 90 dagen McDonalds eten en afvallenSpectaculair experiment: 90 dagen McDonalds eten en afvallenEen Amerikaanse leraar, John Cisna, is in 2013 ongeveer 17 kilogram afgevallen nadat hij bij wijze van experiment 90 dag…
Mazzerd (16 artikelen)
Laatste update: 28-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.