Montignac dieet: inleiding

Montignac dieet: inleiding Het Montignac dieet van Michel Montignac is een dieet waarbij je niet eindeloos calorieën hoeft te tellen. Het dieet bestaat voornamelijk uit het kiezen van koolhydraten met een zo laag mogelijke glykemische index. Het dieet kent twee plannen: het snelle afslankplan en het gewichtscontroleplan.

Michel Montignac

Het Montignac dieet is ontwikkeld door de Fransman Michel Montignac. Montignac had een gewichtsprobleem en besloot in de jaren '80 een onderzoek te doen naar een gezonde manier van diëten. Hij ontdekte een methode waarmee hij in drie maanden tijd minstens 15 kilo verloor. Hij beschreef zijn dieetmethode in een boek dat in 1986 op de markt gebracht werd.

Het Montignac dieet

Het Montignac dieet is geen dieet zoals alle andere. De meeste diëten stellen namelijk dat je minder moet gaan eten, het Montignac dieet vormt echter een uitzondering. Je hoeft namelijk niet minder te eten, maar je moet voedingsmiddelen kiezen op basis van het effect dat zij op de stofwisseling hebben.

Glykemische index

Wanneer je af wilt vallen dien je koolhydraten met een zo laag mogelijke GI-waarde tot je te nemen. GI is de afkorting van glykemische index. De glykemische index is een soort tabel waarin je kunt aflezen hoeveel suiker of glucose er in de bloedbaan terechtkomt na het eten van bepaalde koolhydraten. Elke koolhydraat krijgt een waarde, een getal. Dit getal geeft aan welk deel van het totale suikergehalte in de bloedbaan opgenomen wordt. Hoe hoger het getal, hoe hoger het deel. Wanneer er veel suiker in de bloedbaan opgenomen wordt stijgt de bloedsuikerspiegel sterk. Hierdoor gaat de alvleesklier meer insuline produceren, wat tot vetopslag en hypoglycemie kan leiden.

Het snelle afslankplan en het gewichtscontroleplan

Het Montignac dieet kent twee plannen: het snelle afslankplan en het gewichtscontroleplan. Het verschil tussen beide plannen zit in de mate waarin je koolhydraten met een lage glykemische index eet. Het snelle afslankplan is geschikt wanneer je snel gewicht verliezen wilt. Wanneer je de overtollige kilo's kwijt bent kan je overstappen op het gewichtscontroleplan. Het doel van het snelle afslankplan is niet alleen gewicht verliezen, maar ook het verbeteren van het functioneren van de alvleesklier en het vergroten van de insulinetolerantie. Veel mensen met overgewicht hebben namelijk een ontregelde alvleesklier met bijbehorende gevolgen.

Duur van het dieet

Het is verstandig het snelle afslankplan minstens een maand te volgen, maar het liefst zelfs drie maanden. Hierdoor geef je je lichaam de tijd de spijsvertering en stofwisseling te normaliseren. Gewichtsverlies behouden kan namelijk alleen wanneer je een goed functionerende alvleesklier hebt.
© 2010 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Montignac dieet: gewichtscontroleplanMontignac dieet: gewichtscontroleplanNa het afvallen met het snelle afslankplan van het Montignac dieet is het verstandig over te gaan op het gewichtscontrol…
Montignac dieetHet Montignac dieet is een methode die rond de jaren 90 ontzettend populair is geworden om af te vallen. De methode is v…
Het Montignac dieetHet Montignac dieetHet Montignac dieet is een methode die rond de jaren 90 ontzettend populair is geworden om af te vallen.Vernoemd naar de…
Montignac dieet: glykemische indexMontignac dieet: glykemische indexDe glykemische index is een tabel waaruit je af kunt lezen hoeveel procent van de suiker in de koolhydraten die je innee…

Afvalplan voor kinderen tussen 4 en 8 jaarAfvalplan voor kinderen tussen 4 en 8 jaarDe statistieken zijn niet bemoedigend. Net als volwassenen, zijn steeds meer kinderen mollig of hebben zelfs ronduit las…
Afvallen met het bloedgroep dieet: bloedgroep ABAfvallen met het bloedgroep dieet: bloedgroep ABMensen met bloedgroep AB hebben volgens het bloedgroep dieet een uitstekend immuunsysteem maar een wat zwakker spijsvert…
Bronnen en referenties
  • Montignac, M. (2005) De nieuwe Montignac: eten als God in Frankrijk.
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 27-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.