Montignac dieet: glykemische index

Montignac dieet: glykemische index De glykemische index is een tabel waaruit je af kunt lezen hoeveel procent van de suiker in de koolhydraten die je inneemt opgenomen worden in de bloedbaan. Producten met een hoge glykemische index verhogen de waarde van de bloedsuikerspiegel wat vervelende klachten tot gevolg kan hebben. Het Montignac dieet maakt veel gebruik van de glykemische index.

Glykemische index

De glykemische index, vaak afgekort tot GI, is een tabel waarin je af kan lezen hoeveel suiker er in de bloedbaan terechtkomt na het eten van bepaalde producten bestaande uit koolhydraten. De waarden van de glykemische index lopen van 0 tot 100. Hoe hoger de glykemische index, hoe meer suiker er in de bloedbaan terechtkomt. Dit veroorzaakt een tijdelijke extreme piek in de bloedsuikerspiegel wat diverse klachten tot gevolg kan hebben.

Twee soorten koolhydraten

Op basis van de glykemische index kan er onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten koolhydraten, de zogenaamde goede koolhydraten en de slechte koolhydraten. De slechte koolhydraten zijn diegene die een grote piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaken, een hoge glykemische waarde hebben.

Vezels

Het heeft echter geen zin om enkel naar de hoeveelheid suiker van een koolhydraat te kijken. Je moet ook kijken naar de hoeveelheid vezels die een koolhydraat bevat. Vezels verminderen namelijk de hoeveelheid suiker die het lichaam uit een koolhydraat halen kan.

Koken en bewerken van voedingsmiddelen en de glykemische index

Er zijn maar weinig producten die op de markt verschijnen in hun oorspronkelijke vorm. Veel producten worden bewerkt. Hierdoor kan de glykemische index veranderen, omdat door bewerking bijvoorbeeld de vezels in het product verminderd worden. Hierdoor stijgt de glykemische index.

Wanneer je voedingsmiddelen kookt, kan de glykemische index eveneens veranderen. Door voedingsmiddelen te koken kan je moleculaire verbindingen veranderen waardoor het lichaam de suikers sneller of juist minder snel opneemt. Met name wortels en aardappels zijn veradelijk. Rauw hebben zij een lage glykemische index, maar wanneer zij gekookt worden stijgt de glykemische index enorm.

Goede koolhydraten (GI ≤50)

Vers geperst vruchtensap (zonder toegevoegde suikers)Zoete aardappelenWilde rijstRauwe wortelen
FructoseMagere yoghurtErwtenGedroogd fruit
HavermoutpapSperziebonenPure chocoladeVers fruit (muv meloen, banaan en watermeloen)
VruchtenjamBruine rijstVolgranen roggebroodSpaghetti

Slechte koolhydraten (GI ≥50)

BierWitte aardappelenRavioliTortellini
Wit broodHoningSuikerRijstwafels
Witte rijstGekookte wortelenVruchtenyoghurtMaïs
RozijnenRisottoMelkchocoladeWatermeloen
BanaanMeloen
© 2010 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Montignac dieet: gewichtscontroleplanMontignac dieet: gewichtscontroleplanNa het afvallen met het snelle afslankplan van het Montignac dieet is het verstandig over te gaan op het gewichtscontrol…
Montignac dieet: inleidingMontignac dieet: inleidingHet Montignac dieet van Michel Montignac is een dieet waarbij je niet eindeloos calorieën hoeft te tellen. Het dieet bes…
Montignac dieetHet Montignac dieet is een methode die rond de jaren 90 ontzettend populair is geworden om af te vallen. De methode is v…
Het Montignac dieetHet Montignac dieetHet Montignac dieet is een methode die rond de jaren 90 ontzettend populair is geworden om af te vallen.Vernoemd naar de…

Montignac dieet: het snelle afslankplanMontignac dieet: het snelle afslankplanHet snelle afslankplan is een onderdeel van het Montignac dieet. Het snelle afslankplan is naast afvallen bedoeld om de…
Tips om je dieet echt vol te houdenTips om je dieet echt vol te houdenHet is vaak heel erg moeilijk om goed gemotiveerd te blijven tijdens je dieet. Toch bestaan er een aantal handige tips o…
Bronnen en referenties
  • Montignac, M. (2005) De nieuwe Montignac: eten als God in Frankrijk.
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 15-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.