Montignac dieet: het snelle afslankplan

Montignac dieet: het snelle afslankplan Het snelle afslankplan is een onderdeel van het Montignac dieet. Het snelle afslankplan is naast afvallen bedoeld om de alvleesklier en stofwisseling te normaliseren. Wanneer je afvallen wilt met het Montignac dieet begin je met het snelle afslankplan, om vervolgens over te stappen op het gewichtscontrole plan.

Het snelle afslankplan

Wanneer je snel en blijvend af wilt slanken vormt het snelle afslankplan een goede start. Het snelle afslankplan heeft als doel het normaliseren van de alvleesklier en het verhogen van de stofwisseling. Dit wordt gedaan met behulp van koolhydraten met een lage glykemische index.

Normaliseren van de alvleesklier

Wanneer je overgewicht hebt is de kans zeer groot dat je alvleesklier ontregelt is. De alvleesklier is een orgaan dat zich onder meer bezig houdt met de spijsvertering en het afscheiden van belangrijke hormonen. Bij veel mensen met overgewicht is de alvleesklier overgevoelig voor slechte koolhydraten. Als reactie op deze slechte koolhydraten en de verhoogde bloedsuikerspiegel wordt te veel insuline geproduceerd. Het snelle afslankplan helpt je de juiste koolhydraten te kiezen zodat de alvleesklier weer kan ontspannen.

Het verhogen van de stofwisseling

Wanneer de werking van alvleesklier ontregeld is, is de stofwisseling verre van optimaal. Door het normaliseren van de werking van de alvleesklier verbetert men de stofwisseling waardoor men het streefgewicht gemakkelijker kan bereiken en vasthouden.

Duur van het dieet

Vooral in het begin zal je veel gewicht verliezen. Veel mensen hebben dan de neiging te stoppen met het dieet, waardoor het bekende jojo effect ontstaat. Het is echter belangrijk om - ook als je je streefgewicht reeds bereikt hebt - het dieet minstens een maand (en liever nog minimaal drie maanden) vol te houden. Het doel van het dieet is immers niet enkel afvallen, maar ook het normaliseren van de alvleesklier en de spijsvertering.

Basisregels voor snel afslanken met het snelle afslankplan

  1. Sla nooit een maaltijd over en eet je maaltijden netjes verspreid over de dag
  2. Ontbijt óf met het koolhydraat-eiwitontbijt óf het eiwit-vetontbijt, maar onthoud dat het laatste ontbijt slechts eenmaal per week genuttigd mag worden
  3. Er zijn twee typen lunch en diner: de eiwit-vet maaltijd (bestaande uit eiwit en koolhydraten met een GI van ≤35) en de vezelrijke koolhydraatmaatlijd (koolhydraten met GI tot 50, maar zonder verzadigde vetten)
  4. Neem maximaal vier vezelrijke koolhydraat maaltijden per week
  5. Het diner moet altijd lichter zijn dan de lunch
  6. Verban suiker in alle vormen
  7. Vermijd caffeïnehoudende dranken (caffeïne stimuleert de alvleesklier om meer insuline te produceren)
  8. Matig met alcoholhoudende consumpties
  9. Vermijd consumpties met verzadigde vetten en koolhydraten met een GI van ≥35

Ontbijt: koolhydraat-eiwitontbijt en het eiwit-vetontbijt

Koolhydraat-eiwitontbijt

Deze ontbijtoptie moet men eigenlijk minstens vijf keer per week eten. Dit ontbijt bestaat uit weinig tot geen vet, mager tot zeer mager eiwit en een koolhydraten met een lage glykemische index. In het snelle afslankplan mag je enkel 's morgens bij het ontbijt brood, en op andere momenten niet. 's Morgens is de bloedsuikerspiegel namelijk het laagst waardoor de alvleesklier nog geen overmatige reactie zal geven. Het eiwitelement van dit ontbijt bestaat uit een product met zeer weinig verzadigde vetten, zoals vetvrije magere witte kaas. Magere melk, kwark of yoghurt zijn ook goede opties.

Eiwit-vetontbijt

Dit ontbijt mag je maximaal tweemaal per week eten omdat het een hoog gehalte aan verzadigde vetten heeft. Het eiwitelement bestaat uit ham, kaas, vis of ei. Zorg er voor dat dit ontbijt geen koolhydraten met een GI boven de 35 heeft. Brood en toast zijn dus geen opties. Het vetelement bestaat uit bijvoorbeeld een plakje bacon op het ei.

Lunch

Koolhydraat-eiwitlunch

Deze lunch mag je maximaal drie tot viermaal in de week gebruiken en bestaat uit een soepje of gehakte of gestoomde groenten met een GI tot 35. Hiervoor kan je bijvoorbeeld groenten als broccoli, paprika en spinazie gebruiken. Het hoofddeel van deze maaltijd moet bestaan uit vezelrijke koolhydraten met een GI tot 50, maar geen brood! Kies bijvoorbeeld voor harde tarwespaghetti (al dente!) of sperziebonen.

Eiwit-vetlunch

Deze maaltijd moet primair bestaan uit een eiwitbron, zoals kip, eieren of vlees. Combineer deze eiwitten echter nooit met slechte koolhydraten zoals bloem. Het is verstandig deze maaltijd te beginnen met een groentensoep van groenten met een lage GI. Je kan de soepen het beste zelf maken, want veel kant en klare soepen bevatten allerlei toegevoegde verborgen suikers.

Diner

Vezelrijk koolhydraatdiner

Het diner moet lichter zijn dan de lunch. Dit betekent dat het diner meer groenten met een lage GI dient te bevatten en minder vezelrijke koolhydraten en vetten dan de lunch.

Het koolhydraat-eiwitdiner bevat zeer weinig vet en mag maximaal drie tot vier keer per week gegeten worden. Je mag koolhydraten eten met een GI tot 50, zolang je deze maar niet combineert met veel vet. Dit diner mag enkel op de dagen dat men een eiwit-vetlunch eet gegeten worden om voor een evenwichtige voeding te zorgen.

Het voorafje kan het best bestaan uit een heldere bouillion of gepureerde soep van groenten met een GI tot 35. De hoofdmaaltijd moet bestaan uit een vezelrijk koolhydraat met een GI van 50 of lager. Denk bijvoorbeeld aan bruine rijst, kikkererwten of vollegranen spaghetti (al dente). Gebruik zo min mogelijk

Eiwit-vetdiner

Het eiwit-vetdiner lijkt sterk op de eiwit-vetlunch. Het diner bevat echter minder vet en meer groenten met een lage GI. Dit diner kan je de hele week door eten. Het voorafje mag best wat vet bevatten, maar geen koolhydraten met een GI van meer dan 35.

Het eiwitelement kan bestaan uit kip, eieren, vlees of vis. Je mag echter een kleinere portie dan bij de eiwit-vetlunch. Vis of mager vlees als kip zijn gezonder dan vlees.

Tussendoortjes

Wanneer je een stevige lunch genomen hebt, heb je dikwijls geen honger meer tot aan de avondmaaltijd. Het kan echter voorkomen dat je behoefte hebt aan een tussendoortje. Wanneer je afvallen wilt is het verstandig tussendoortjes met een GI van 35 of hoger, zoals koekjes, chips en popcorn, te vermijden.

Eiwitten geven je, in tegenstelling tot koolhydraten, een vol gevoel. Eiwitrijke tussendoortjes zijn daarom het verstandigst, zoals kaas of vlees. Andere ideale tussendoortjes zijn rauwkost van wortelen, tomaten en paprika's of noten zoals amandelen, walnoten of hazelnoten. Fruit kan ook, maar wordt snel verteerd waardoor je snel weer honger hebt.
© 2010 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Montignac dieet: inleidingMontignac dieet: inleidingHet Montignac dieet van Michel Montignac is een dieet waarbij je niet eindeloos calorieën hoeft te tellen. Het dieet bes…
Montignac dieet: gewichtscontroleplanMontignac dieet: gewichtscontroleplanNa het afvallen met het snelle afslankplan van het Montignac dieet is het verstandig over te gaan op het gewichtscontrol…
Montignac dieetHet Montignac dieet is een methode die rond de jaren 90 ontzettend populair is geworden om af te vallen. De methode is v…
Het Montignac dieetHet Montignac dieetHet Montignac dieet is een methode die rond de jaren 90 ontzettend populair is geworden om af te vallen.Vernoemd naar de…

Atkins dieet: inleidingAtkins dieet: inleidingHet Atkins dieet is een dieet waarbij men geen calorieën hoeft te tellen maar waarbij men let op het aantal koolhydraten…
Montignac dieet: glykemische indexMontignac dieet: glykemische indexDe glykemische index is een tabel waaruit je af kunt lezen hoeveel procent van de suiker in de koolhydraten die je innee…
Bronnen en referenties
  • Montignac, M. (2005) De nieuwe Montignac: eten als God in Frankrijk.
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 30-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.