Montignac dieet: gewichtscontroleplan
Na het afvallen met het snelle afslankplan van het Montignac dieet is het verstandig over te gaan op het gewichtscontroleplan. Hierbij gelden minder regels en je mag koolhydraten met een glykemische index van ≤50 nuttigen. Wanneer gewichtsverlies niet direct je doel is kan je ook meteen starten met het gewichtscontrole plan.
Het gewichtscontroleplan
Afvallen en gewichtbeheersing met het
Montignac dieet kent twee belangrijke aspecten: het snelle afslankplan en het gewichtscontroleplan. Als eerste volgt men het
snelle afslankplan om af te vallen en het functioneren alvleesklier en de stofwisseling te normaliseren. Vervolgens gaat men over op het zogenaamde gewichtscontroleplan. Het primaire doel van het gewichtscontrole plan is de gewichtscontrole, men houdt het streefgewicht vast.
In het gewichtscontroleplan mag je meer koolhydraten met een
glykemische index tot 50 eten zonder dat je er van aankomt. Wanneer je het gewichtscontroleplan volgt houdt je je alvleesklier gezond. Sterker nog, hoe langer je volgens de principes van het Montignac dieet leeft, hoe gezonder je alvleesklier en hoe gemakkelijker het is om je streefgewicht vast te houden.
Basisprincipes van het gewichtscontroleplan
- Wanneer je hoofddoel van het Montignac niet direct gewicht verliezen is, kan je het snelle afslankplan ook overslaan en direct men het gewichtscontroleplan starten
- Gebruik twee ontbijtopties: het eiwit-koolhydraat ontbij en het eiwit-vetontbijt uit het snelle afslankplan
- Je kan flexibel zijn met de lunch en het diner, zolang je maar voor koolhydraten met een glykemische index van ≤50 kiest
- Je kan grof bruin brood eten als tussendoortje en als onderdeel van het koolhydraat-eiwit ontbijt
- Maak gebruik van het GGI principe wanneer je koolhydraten met een glykemische index van 50 of hoger wilt nuttigen
- Iedere maand kan je twee producten met een hoge glykemische index nemen zonder verhoogd risico op gewichtstoename
- Per dag mag je twee glaasjes wijn of een flesje bier
GGI principe
Het GGI principe is een van de belangrijkste elementen van het gewichtscontroleplan. Het is een afkorting van gemiddelde glykemische index, berekend over alle producten die je in een maaltijd eet. Je bekijkt dus niet per koolhydraat wat de glykemische index is, maar berekent een totaalscore van de
gemiddelde glykemische index over alle ingenomen koolhydraten. Dit betekent dat je best koolhydraten met een hoge glykemische index kan nuttigen, zolang je deze maar combineert met vezelrijke koolhydraten met een zeer lage glykemische index. Je kan het beste de koolhydraten met een hoge GI vooraf laten gaan door koolhydraten met een lage GI.
Tussendoortjes
In principe moeten je maaltijden zodanig zijn ingevuld dat je tussen de maaltijden geen door honger hebt. Wanneer dit echter wel voorkomt is het verstandig te kiezen voor tussendoortjes met een GI van ≤50.
Verstandige snacks zijn onder andere:
- Een handjevol hazelnoten, amandelen of walnoten
- Een kommetje magere yoghurt
- Fruit (zolang de GI maar 50 of lager is)
- Gekookte eieren
- Kaas
- Plakjes vlees (bijvoorbeeld salami)