Afvallen is leuk en simpel met een afval-app

Afvallen is leuk en simpel met een afval-app Afvallen kan leuk en simpel zijn wanneer je gebruik maakt van een afval-app (ook wel calorie tracker of calorieënteller genoemd). Als je deze apps aanduidt als “calorieënteller” doe je ze eigenlijk tekort omdat je niet alleen kunt bijhouden hoeveel calorieën je op een dag hebt gegeten. Er zitten meestal ook andere handige functies in, zoals het bijhouden van de hoeveelheid water die je hebt gedronken en de hoeveelheid beweging die je op een dag hebt gehad en een BMI calculator. Deze zaken zijn bij het afvallen uiteraard ook heel erg belangrijk. In dit stuk wordt als voorbeeld de afval-app MyPlate van livestrong.com behandeld. Het is een Engelstalige app, maar de Nederlandstalige apps werken grotendeels op dezelfde wijze. De app kan overigens ook worden gebruik om (na het bereiken van het streefgewicht) op gewicht te blijven of om aan te komen.

Inhoud


Hoe kun je afvallen met een afval-app?

Het is erg simpel om te werken met een afval-app. Je begint met het invullen van je geslacht (man of vrouw), leeftijd, gewicht en activiteitenniveau (zittend bestaan, licht actief, matig actief, erg actief). Verder geef je aan hoeveel kilo je per week wilt verliezen; meestal zal dit een halve kilo tot een kilo zijn.

Netto calorieën per dag

De app rekent dan uit hoeveel calorieën je per dag netto mag eten. “Netto” wil zeggen: het aantal gegeten en gedronken calorieën minus het aantal calorieën dat je door beweging hebt verbrand. Dit laatste is het verschil met de ”ouderwetse” manier van calorieën tellen toen de diëtist(e) je opdroeg om bijvoorbeeld maximaal 1550 calorieën op een dag te eten. Als de app uitrekent dat je 1550 calorieën mag eten om een halve kilo per week te verliezen, kun je als het ware extra calorieën “verdienen” – en dus meer eten – door extra beweging. De app rekent uit hoeveel extra calorieën dit er zijn.

Als je bijvoorbeeld een half uur naar en van je werk fietst verdien je ongeveer 300 calorieën extra, met een lunchwandelingetje van een half uur ongeveer 95, tien minuten door de kamer dansen 60; totaal dus 455. Hierdoor mag je 2005 calorieën eten, in plaats van 1550. Op deze wijze is het niet nodig om je uit te hongeren, waardoor het gemakkelijker is om een verantwoord eetpatroon langer vol te houden.

Je bent je eigen diëtist(e)

Omdat deze app van alle voedingsmiddelen naast het aantal calorieën ook het aantal koolhydraten, vetten en eiwitten in je voeding aangeeft, word je in feite je eigen diëtist(e) omdat je op een eenvoudige manier de voedingswaarde van wat je eet en drinkt kunt beoordelen. Deze kennis is bovendien nuttig voor je gezondheid omdat het ongezond is om meer dan 40% tot 50% van je voeding uit koolhydraten te laten bestaan. Met deze app is het fluitje van een cent om dit in de gaten te houden.

Analyseren van gegevens

Door de door jouw ingevoerde gegevens te analyseren, kun je ontdekken wat je valkuilen zijn. Misschien kom je er wel achter dat je een groot gedeelte van je calorieën in de vorm van vruchtensappen, alcoholische drankjes of limonade drinkt. Het is ook mogelijk dat je porties te groot zijn. Het is daarom van belang om als je begint echt alles wat je eet en drinkt in de app in te voeren.

Door met deze app je gewicht te beheersen, kun je gewoon met de pot mee-eten. Je hoeft geen speciaal dieetvoedsel aan te schaffen. Een goede tactiek tijdens verjaardagen en de feestdagen is om van te voren te bedenken dat als je een stuk taart neemt, je in de gaten houdt hoeveel calorieën je nog kunt eten voordat je aan je maximum komt.

Als nog niet in staat bent om suiker te laten staan, dan kun je dit door stevia vervangen. Pure stevia is in natuurwinkels verkrijgbaar. Omdat je maar één of twee druppels per kopje nodig hebt is het heel zuinig in het gebruik.

Voorbeeld van een dag die in de afval-app is ingevoerd

Als je een afval-app goed gebruikt, neem je weer de regie over je gewicht in handen. Om aan te tonen hoe eenvoudig het is, zie je hieronder een voorbeeld van een dag.

In dit voorbeeld wordt er vanuit gegaan dat je een halve kilo per week wilt afvallen, en dat de app heeft berekend dat je hiervoor maximaal 1550 cal. per dag mag hebben. Omdat niet alleen je gewicht van belang is, maar ook je gezondheid, is het belangrijk om te beseffen dat de ene calorie de andere niet is.

Ontbijt (Totaal 250 cal.)

 • Havermoutpap 160 cal.
 • Agave siroop 60 cal.
 • Rozijnen 30 cal.
 • Thee of koffie zonder suiker (of met stevia) 0 cal.

Ochtendsnack (Totaal 105 cal.)

 • Een banaan 105 cal.

Lunch (Totaal 396 cal.)

 • Twee bruine boterhammen met kaas 300 cal.
 • Een glas halfvolle melk 96 cal.

Middagsnack (Totaal 250 cal.)

 • Een handje noten 170 cal.
 • Een appel 80 cal.

Diner (Totaal 925 cal.)

 • Gebakken aardappelen met kip en een salade 800 cal.
 • Een glas wijn 125 cal.

Avond snack (Totaal 54 cal.)

 • Thee met een stukje pure chocolade (minimaal 70%) 54 cal.

Beweging en sport (Totaal 455 cal.)

 • 30 minuten van en naar het werk fietsen 300 cal.
 • 30 minuten lunchwandelingetje 95 cal.
 • 10 minuten door de kamer dansen 60 cal.

 • Totaal aantal ingenomen calorieën:1980
 • Totaal aantal verbrande calorieën: - 455
 • Netto aantal ingenomen calorieën:1525

Lees verder

© 2013 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met Stevia de natuurlijke vervanger voor suikerAfvallen met Stevia de natuurlijke vervanger voor suikerWil je afvallen? Dan kan dat nog best een opgave zijn! Eén van de problemen waar je wellicht tegen aanloopt, is dat je e…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Afvallen en alcoholAfvallen en alcoholMensen die willen afvallen krijgen altijd te horen dat ze beter geen alcohol kunnen drinken. Hoe zit dit nu eigenlijk? I…
Waarom zou je kiezen voor Stevia?Stevia is steeds bekender aan het worden, maar veel mensen weten niet waarom ze moeten kiezen voor de zoetstof. Is het w…

Top 5 effectieve en gezonde diëtenTop 5 effectieve en gezonde diëtenEr bestaan inmiddels zoveel verschillende diëten. Wel of geen koolhydraten. Wel of geen vetten. Ieder dieet belooft veel…
Snel afvallen met simpele receptenSnel afvallen met simpele receptenAfvallen met gezonde recepten is de enige manier om je gewicht blijvend te verliezen. En dit hoeft helemaal niet zwaar t…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
 • MyPlate, calorie tracker van livestrong.com
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 19-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.