Het repareren van de schade van een eetbui
Bijna iedereen heeft wel eens een (vr)eetbui gehad. Speciale gelegenheden - verjaardagen, feestdagen, (all inclusive) vakanties - waarbij je te veel eet en gewoonweg niet kunt stoppen met eten. Voor mensen die een normaal gewicht hebben, is er niets aan de hand. Voor diegenen die echter met overgewicht te kampen hebben of hun gewicht in de gaten willen houden, kan zo'n eetbui grote consequenties hebben. Als je aan de lijn bent en je laat je bij een gelegenheid gaan, dan kun je al gauw denken dat je "zwak" bent of "alles verloren" is of dat je het gewoon niet in je hebt om een gezond gewicht te krijgen of houden. Dit is onnodig, want met de juiste informatie en instelling kan iedereen een positieve draai geven aan een eetbui en de door de schranspartij veroorzaakte schade "repareren".
Inhoud
Het hebben van een eetbui is natuurlijk
Op zich is de neiging om te overeten een normaal menselijk verschijnsel, dat terug gaat tot de tijd van de oermens. Wanneer er voedsel in overvloed was aten onze voorouders zich klem, om zodoende voorbereid te zijn op dagen van voedselschaarste. Een vreetbui heeft twee kanten; enerzijds het genieten tijdens het eten, anderzijds zit je achteraf met een pijnlijk schuldgevoel. Het is gelukkig niet nodig om jezelf na een vreetbui uit te hongeren. Verder in dit artikel zul je lezen dat het voor je gezondheid volstaat om na afloop van een schranspartij verstandig te eten en een beetje extra te trainen.
Eetbuistoornis
Dit stuk is uitdrukkelijk niet bedoeld voor mensen die een eetbuistoornis hebben. Van een eetbuistoornis is sprake wanneer mensen geregeld vreetbuien hebben of dwangmatig eten terwijl zij geen honger hebben. Als je meer dan twee keer per week een vreetbui hebt, dan is het verstandig om je huisarts te vragen om een verwijzing naar een specialist.
De ene vreetbui is de andere niet
Vreetbuien hebben verschillende oorzaken. Om een goede draai aan een vreetbui te geven en de schade ervan te "repareren", is het vereist om te analysen wat de aanleiding is geweest.
De nachtelijke vreetbui
Dit type vreetbui komt het meeste voor. Namelijk als we 's nachts over onze dag piekeren, waardoor ons stressniveau heel hoog is. Een andere reden voor nachtelijk overeten schuilt in de glazen wijn die tijdens het diner worden gedronken. Behalve dat alcohol je remmingen voor overeten opheft, vergroot alcohol bovendien ook nog je eetlust. Ook eenzaamheid kan tot overeten leiden; eten biedt nu eenmaal troost.
Herstelplan
De schade beperk je door de volgende dag wat harder te trainen, en iets minder te eten. Het is belangrijk dat
je jezelf niet voor straf uithongert. Dit kan namelijk een nieuwe eetbui uitlokken! De schade van een eenmalige eetbui is overigens niet zo groot als vaak gedacht wordt. Als je bijvoorbeeld 1500 calorieën extra zou eten, zou je ongeveer 200 gram aankomen. Om dit teniet te doen, hoef je een week lang slechts 100 calorieën minder te eten en elke dag een half uurtje te wandelen. 100 calorieën minder innemen is niet zo moeilijk om te doen; het komt overeen met een glas vruchtensap. Het eten van
gezonde tussendoortjes helpt ook om je calorie-inname te beperken.
De weekend-vreetbui
Deze kun je soms krijgen als je je de hele week hebt beheerst. Je hebt bijvoorbeeld op het werk traktaties afgeslagen of je bent de snoepautomaat voorbij gelopen. Door de week gezond leven is gemakkelijker dan in het weekend, omdat je op werkdagen een bepaalde structuur hebt die in het weekend vaak ontbreekt.
Herstelplan
Ga maandag vooral niet op de weegschaal staan! Als je voedsel hebt gegeten dat veel zout bevatte (dit geldt voor het meeste eten dat restaurants serveren), dan bestaat het extra gewicht voornamelijk uit water. De weegschaal geeft pas na een paar dagen je echte gewichtstoename aan. Door veel water te drinken raak je eerder het extra zout kwijt, en kom je dus eerder te weten hoeveel je daadwerkelijk bent aangekomen. Pak je gezonde eet- en leefgewoonten maandag gewoon weer op. Van een heel weekend schransen kun je gemakkelijk een kilo aankomen. Reken erop dat je vier weken bezig bent om dit weer kwijt te raken als je elke dag 100 calorieën minder eet en een half uur wandelt. Loop je echter 45 minuten per dag en gebruik je 200 calorieën minder, dan kun je het extra gewicht in twee weken kwijt zijn. Je kunt dit versnellen door dagelijks
korte oefeningen te doen, die niet meer dan 5 minuten in beslag nemen. Een ander manier is gedurende de hele dag door meer te
bewegen.
De vakantie-vreetbui / feestdagen-vreetbui
We vinden dat we het verdiend hebben om tijdens onze vakanties of feestdagen te ontspannen en te genieten. En als genieten voor jou synoniem staat aan veel eten, dan kun je tijdens de vakantie 4.000 calorieën per dag eten. Dit is ongeveer twee x zoveel als wat een gemiddeld mens nodig heeft. In een week vakantie kun je dan ook plotseling twee kilo aangekomen.
Herstelplan
De schade van een week lang overeten, moet je geleidelijk aan willen repareren. Daarom is het aan te raden om de eerste twee weken zetmeel (aardappelen, brood, pasta, koekjes etc.) te vermijden en je
porties te halveren. Het is ook raadzaam om in deze periode suiker- en vetrijke toetjes te schrappen; hierdoor voorkom je dat je trek krijgt in zoetigheden. Als het je niet lukt om je porties te halveren, kun je ook een dag normaal eten afwisselen met een dag van weinig calorieën. Dit is boven vaak beter vol te houden, omdat je dan niet het gevoel hebt dat je al te veel moet lijden. Een optie is ook om naast je gewone training een dag extra hard te trainen.
Je kunt de schade van een eetbui altijd repareren
Vreetbuien zijn dus nooit "fataal". De schade is altijd terug te draaien, mits je jezelf geen verwijten maakt of - omdat je moedeloos bent geworden - er nog een serie vreetbuien op laat volgen. Bekijk het gewoon nuchter; als je een lekke band hebt dan plak je deze (of laat je deze door de ANWB plakken) en vervolg je je weg. Dezelfde aanpak moet je hebben ten opzichte van je voedingspatroon. Saboteer vooral jezelf niet door - uit gewoonte of vanwege emotionele redenen - door te gaan met overeten.
Lees verder