Tien redenen waarom je niet afvalt

Tien redenen waarom je niet afvalt Je ben een paar kilo te zwaar en gaat op dieet of besluit meer te gaan bewegen, maar wat je ook doet, de kilo's blijven zitten. Wat gaat er verkeerd? Waarom val je niet af, ondanks dat je je wel inzet? Zeer frustrerend, want je weet niet wat je verkeerd doet. Hieronder volgen de tien meest voorkomende redenen.

Meer bewegen maar niet afvallen

Je kiest voor sporten om af te vallen. Heel mooi, want naast dat je afvalt verbetert gelijk je conditie. De conditie wordt inderdaad beter, maar de weegschaal geeft geen gram minder aan. Heel vaak is overcompensatie hiervan de oorzaak. Je denkt dat die aardappel extra en dat stukje taart geen kwaad kan, want je sport het er toch wel af. Ongemerkt eet je meer dan dat je met het sporten verbrandt. Zo blijf je op hetzelfde gewicht, of kom je soms zelfs aan.

Je past je eetpatroon aan, maar hoe zit het met je drinken

Soms passen mensen hun calorie-inname aan in hun eetpatroon, maar kijken ze niet naar hetgeen ze drinken. Veel mensen zijn verslaaft aan frisdrank en sapjes en drinken tussen de middag makkelijk een halve liter melk weg. Minder eten wil dan vaak zeggen dat ze meer gaan drinken om het hongergevoel tegen te gaan. Niks op tegen wanneer je kiest voor water, maar wanneer je frisdrank, sapjes, melk of koffie en thee met suiker drinkt, krijg je aardig wat calorieën binnen.

Je eet te veel

Je gaat gezonder eten om af te vallen. Meer groenten en fruit en minder vet. Prima zou je zeggen, maar wanneer je denkt dat een gezonder eetpatroon inhoudt dat je de hele dag door fruit kan pakken zoveel je wil en ongelimiteerd je bord vol kan scheppen, zal er van afvallen weinig komen.

Je volgt een crashdieet

Afzien, zo'n dieet met shakes, soepjes en repen, maar de kilo's vliegen eraf. Binnen de kortste keren zit je op het ideale gewicht. Daarna doe je nog een paar weken rustig aan, maar langzamerhand zit je weer op je oude eetpatroon. Tot je grote schrik vliegen de kilo's er weer aan. Hoe kan dat nou? Door crashdieten gaat je basaal metabolisme (stofwisseling in rust) steeds langzamer werken, waardoor je met steeds minder calorieën toe kan. Dat is vast niet je bedoeling, maar door vaak een crashdieet te volgen, gaat je lichaam vanzelf in de spaarstand.

Hongeren afwisselen met vreetbuien

Dit is nog erger dan een crashdieet. Wanneer je niet consequent bent in je eetpatroon en hongeren afwisselt met vreetbuien help je je stofwisseling snel naar de knoppen.

Eenzijdige oefeningen

Je begint met oefeningen om gewicht te verliezen, dat gaat prima in het begin, maar uiteindelijk stagneert het gewichtsverlies. Om verder gewicht te verliezen, kan je beter wat andere oefeningen aan je work-out toevoegen. Steeds dezelfde oefeningen doen, zorgt ervoor dat deze oefeningen je steeds makkelijker afgaan. Je training wordt minder intensief. Om verder af te vallen moet je een manier zoeken om je training weer te intensiveren. Voeg eventueel wat krachttraining toe aan je schema.

Je gewicht heeft een medische oorzaak

Schildklierproblemen, suikerziekte, aandoeningen aan de hypothalamus, ziekte van Cushing, metabolisch syndroom kunnen allemaal redenen zijn voor overgewicht en problemen met afvallen. Wanneer je echt je best doet om af te vallen zonder het gewenste resultaat, kan je het beste een arts raadplegen.

Aankomen door medicijngebruik

Diuretica, bètablokkers, antidepressiva, middelen tegen diabetes, Lithium, corticosteroïden zijn allemaal middelen die het afvallen bemoeilijken. Stop nooit zomaar met deze medicijnen, maar overleg met je arts. Misschien kan er een ander middel worden voorgeschreven, of kan hij zorgen voor een verwijzing naar een diëtist.

Je lichaam heeft zich aangepast aan je dieet

Soms went je lichaam aan een lagere calorie-inname en hoe je ook je best doet. Je valt geen gram meer af. Het kan dan helpen om je calorie-inname te variëren. Wanneer je een dieet volgt met 1500 calorieën per dag, kan je er voor kiezen om de ene dag 1000 en de andere dag 2000 calorieën te eten. Zorg wel dat het aantal calorieën per week hetzelfde blijft. Wanneer je een nogal eenzijdige dieet volgt kan het ook helpen om bepaalde voedingsmiddelen uit het dieet te vervangen door andere voedingsmiddelen.

Motivatieproblemen

Wanneer je wat langer op dieet bent, is het moeilijk om gemotiveerd te blijven. Waarschijnlijk smokkel je wel eens. Soms ben je ongemerkt meer gaan smokkelen dan goed is en is er van een dieet eigenlijk geen sprake meer. Misschien helpt het om weer een tijdje goed bij te houden wat je eet en hoeveel calorieën je dagelijks binnen krijgt.
© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voldoende bewegen om te kunnen afvallenVoldoende bewegen om te kunnen afvallenOm uw gewichtsverlies te versnellen is het belangrijk om voldoende te sporten. Afhankelijk van ieder zijn tijd dient hie…
Waarom u niet blijvend zult afvallen met een crashdieetWaarom u niet blijvend zult afvallen met een crashdieetEr wordt de laatste tijd veel geschreven over het zogenaamde succes van een crashdieet. Dit is absolute onzin. Een jojo-…
Afvallen met een crashdieetAfvallen met een crashdieetVeel mensen die bezig zijn met afvallen, willen zo snel mogelijk resultaat zien. Het is motiverend om te zien hoe de kil…

Het repareren van de schade van een eetbuiHet repareren van de schade van een eetbuiBijna iedereen heeft wel eens een (vr)eetbui gehad. Speciale gelegenheden - verjaardagen, feestdagen, (all inclusive) va…
Cotton ball dieet: gevaarlijk voor de gezondheidCotton ball dieet: gevaarlijk voor de gezondheidJaarlijks komen er vele honderden diëten bij, maar sommige pogingen tot afvallen om een slanker lichaam te bereiken zijn…
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 10-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.