Herken de eetstoornis Boulimia Nervosa
Boulimie, ook wel Boulimia Nervosa genoemd, is net zoals anorexia nervosa, een gevaarlijke eetstoornis. Hierbij zijn de patiënten geobsedeerd door het gewicht en ze vinden zichzelf veel te dik. Ook zijn ze geobsedeerd door eten en hebben ze vaak eetbuien die ze niet onder controle hebben. Na de eetbui wil de patiënt de calorieën zo snel mogelijk kwijtraken en dat kan door middel van braken, extreem sporten of laxeermiddelen gebruiken. Hoe herken je deze eetstoornis?
Wat boulimie is
Net zoals anorexia nervosa, is boulimie, ook wel boulimia nervosa genoemd, een eetstoornis waarbij patiënten een obsessie hebben voor hun gewicht. In tegenstelling tot anorexia nervosa, zal een boulimie-patiënt last hebben onbeheersbare vreetbuien waarbij er in een korte tijd enorm veel calorierijk voedsel naar binnen wordt gewerkt. Het is een eetverslaving en er is meestal geen sprake van honger of zin hebben in iets lekkers. Omdat gewicht ook een obsessie is, zal de patiënt er alles aan doen om de calorieën weer te verbranden. Meestal heeft de patiënt een normaal gewicht, waardoor deze ziekte minder opvalt dan anorexia nervosa.
Het gedrag van een boulimie-patiënt
Vaak zal de patiënt een vreetbui hebben zonder dat ze het aan iemand anders laten merken. Soms komt het af en toe voor, maar het kan ook meerdere malen op een dag voorkomen. Omdat ze bang zijn om te dik te worden, zal iemand met boulimie er alles aan doen om de calorieën weer kwijt te raken. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld: braken, vasten na een vreetbui, laxeermiddelen gebruiken en overmatig sporten. Omdat de patiënt zich schaamt, zal hij proberen het gedrag zoveel mogelijk te verbergen. Het is te herkennen als iemand na het eten direct naar het toilet gaat, zich steeds meer isoleert of dwangmatig gaat sporten.
Symptomen
Meestal gaan periodes van vasten gepaard met onbeheersbare vreetbuien waarbij er in korte tijd zoveel mogelijk eten naar binnen wordt gewerkt. Dit wordt gevolgd door compensatiegedrag. Boulimie is een variant van anorexia nervosa. Tijdens de perioden van vasten kan boulimia nervosa overgaan in anorexia nervosa, waarbij iemand helemaal niet meer wil eten. Mensen met nervosa lopen weer een verhoogd risico om boulimia te krijgen. Door de extreme honger kunnen er weer vreetbuien ontstaan.
Kenmerken die horen bij anorexia boulimia zijn:
- Vreetbuien
- Verslaaf aan eten
- Onbeheersbare drang naar calorierijk eten
- Extreem veel eten in een korte tijd
- Periodes van vasten
- Braken of gebruik laxeermiddelen na het eten
- Lage bloeddruk
- Hartritmestoornissen
- Perfectionistisch van aard
- Last hebben van depressieve, eenzame of schuldgevoelens
- Negatief zelfbeeld
Gevolgen
Als de patiënt een normaal gewicht heeft, kan deze ziekte soms nog een lange tijd verborgen worden gehouden. Er zijn ook patiënten met een overgewicht of die mager zijn. Ook al is het aan de buitenkant niet altijd goed te zien, het kan het lichaam wel flink beschadigen. Zo kan de slokdarm door het vele braken onherstelbaar worden beschadigd. Door het braken en veelvuldig gebruiken van laxeermiddelen kan er een tekort ontstaan aan belangrijke vitaminen en mineralen. De bloeddruk kan omlaag gaan, waardoor er hartritmestoornissen kunnen ontstaan. Door de schaamte die bij sommige boulimie-patiënten ontstaat, kan de patiënt zich gaan afzonderen, waardoor de problemen alleen maar erger worden.
Het ontstaan van boulimie
Ongeveer 1 op de 1.500 vrouwen lijdt aan deze ziekte. Het komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit heeft waarschijnlijk te maken dat vrouwen meer willen voldoen aan het slankheidsideaal. Er zijn verschillende factoren die een oorzaak kunnen zijn van het ontstaan hiervan. Op de tv en in de bladen staan extreem magere modellen. Medisch gezien hebben velen hiervan een ondergewicht. Vaak zijn boulimie-patiënten perfectionistisch en onzeker. Ze kunnen moeilijk hun emoties tonen en verliezen de controle over dingen. Hun eetgedrag is iets waar ze wel de controle over hebben. Ook hebben veel patiënten iets traumatisch meegemaakt, met name in de puberteit.
Behandeling
Overgewicht is tegenwoordig een groot probleem binnen onze samenleving. Voor een goede gezondheid is het belangrijk het gewicht in de gaten te houden, maar het mag geen obsessie worden. Als je je realiseert dat je een eetstoornis hebt, zoek dan hulp omdat je het meestal niet alleen kunt oplossen. Ga naar een arts of naar een ander vertrouwenspersoon. Deze zal je doorverwijzen naar de juiste persoon om je te behandelen. Over het algemeen neemt een behandeling geruime tijd in beslag en is de therapie vrij intensief. Het is moeilijk deze obsessie voor eten te doorbreken. Ongeveer de helft van de patiënten zal genezen, een kwart zal zijn ziekte verbeteren en een kwart zal blijven strijden met het eetprobleem. Hoe langer je aan boulimia nervosa lijdt, hoe moeilijker het te genezen is. Daarom kun je beter maar zo snel mogelijk hulp zoeken als je een eetstoornis hebt.
Lees verder