Boulimia nervosa: oorzaken, symptomen, behandeling, prognose
Boulimia nervosa of boulimie is een eetstoornis. Iemand met boulimia nervosa heeft, in tegenstelling tot iemand die lijdt aan anorexia nervosa, meestal een gewoon gewicht. Waarom krijgt iemand last van vreetbuien en wat zijn de symptomen. Wat zijn de mogelijkheden om de ziekte te behandelen en kun je genezen van boulimia nervosa?
Inhoud artikel
Boulimia nervosa of boulimie
Iemand met boulimia nervosa heeft
vreetbuien, gevolgd door allerlei manieren om toename van gewicht te verhinderen (braken, laxeermiddelen). Er is een
obsessie voor eten, binnen korte tijd werkt iemand een zeer grote hoeveelheid eten naar binnen. De vreetbuien kunnen af en toe voorkomen maar ook enkele keren per dag. Het is niet dat iemand trek heeft, maar het moet gewoon, men is verslaafd aan eten. Een goed gewicht houden blijft echter ook belangrijk, zodat iemand manieren zal zoeken om de calorieën die binnengekomen zijn weer uit het lichaam te krijgen. De leeftijd waarop boulimia nervosa ontstaat is meestal bij jongvolwassenen en de ziekte komt veel
vaker voor bij vrouwen. Een op de vijftienhonderd vrouwen lijdt aan boulimia nervosa. Risicofactor is stress. Erfelijkheid is geen element van betekenis.
Oorzaken boulimia nervosa of boulimie
- Veel vrouwen zijn met hun lijn bezig en willen net zo slank worden als vrouwen uit de mode- of glamourwereld. Men kan een obsessie ontwikkelen voor voeding. De honger die ontstaat door het afvallen kan leiden tot vreetbuien.
- Boulimia nervosa kan ook voortkomen uit onzekerheid en faalangst. In periodes waarin iemand kwetsbaar is, zoals de puberteit of een ingrijpende gebeurtenis zal boulimia nervosa eerder optreden.
Symptomen boulimia nervosa of boulimie
Meestal merken anderen niets van de vreetbuien en de acties die daarop kunnen volgen zoals braken of het gebruik van laxeermiddelen. Maar op een gegeven moment zijn er wel verschijnselen waar te nemen op psychisch en lichamelijk vlak.
Psychische en lichamelijke symptomen
- Steeds trek hebben in eten;
- Het alleen en stiekem eten geeft een gevoel van eenzaamheid;
- Vaak een onprettig gevoel na een vreetbui: schuldgevoel en weerzin;
- Pijn in de maag;
- Een opgeblazen gevoel na een vreetbui;
- Om het braken op te wekken zal iemand zijn of haar vingers in de keel steken, dit kan wondjes veroorzaken op de knokkels;
- Invloed op de conditie van het gebit: het glazuur van de tanden zal slechter worden door het maagzuur uit het braaksel;
- Verlies van tanden en kiezen;
- Lichamelijk wordt iemand zwakker;
- Door het regelmatig braken kunnen er wondjes ontstaan in de slokdarm, dit leidt tot bloedingen.
Nog meer gevolgen bij boulimia nervosa of boulimie
- Vaak braken kan ervoor zorgen dat iemand uitgedroogd raakt;
- Een afwijkend bloedbeeld;
- Stoornissen in het ritme van het hart kunnen optreden;
- Iemand kan somber worden of zich angstig voelen.
Behandeling boulimia nervosa of boulimie
Iemand met boulimie kan zelf hulp zoeken als hij of zij wil afkomen van de vreetbuien, maar het kunnen ook mensen in de omgeving zijn die aan de bel trekken. Een arts zal de ernst van de boulimia inschatten door met iemand in gesprek te gaan en het bloed zal worden nagekeken. Psychotherapie kan ingezet worden bij een therapeut die zich heeft toegelegd op eetstoornissen. Antidepressiva kunnen ook worden gegeven. Het doel is dat iemand zich weer prettiger gaat voelen, zelfverzekerder, een goede benadering van eten wordt geleerd en ook is het erg belangrijk dat het patroon van eten regelmatig wordt.
Prognose boulimia nervosa of boulimie
Voor behandeling moet lange tijd worden uitgetrokken. Boulimia nervosa verdwijnt bijna nooit vanzelf. Terugval kan nog optreden in de weken of maanden nadat iemand behandeld is. Bij circa tachtig procent van de mensen met boulimia nervosa wordt de veelvuldigheid van de vreetbuien teruggebracht door therapie.
Lees verder