Afvallen en alcohol

Afvallen en alcohol Mensen die willen afvallen krijgen altijd te horen dat ze beter geen alcohol kunnen drinken. Hoe zit dit nu eigenlijk? Is alcohol werkelijk zo slecht en kun je inderdaad beter afvallen als je geen alcohol drinkt? Hoeveel calorieën zitten er in een glas alcohol en wat gebeurt er nou eigenlijk met je lichaam nadat je gedronken hebt?

Calorieën in alcohol

Alcohol zit vol met calorieën. Gemiddeld zitten er zon 9 calorieën in een gram alcohol. Dit is meer dan in vet: in een gram vet zitten namelijk doorgaans 7 calorieën. In glazen komt bij alcohol uit op ongeveer 100 tot 200 calorieën per glas, afhankelijk van het drankje dat je wilt. Bier zit doorgaans tussen de 75 en de 130 calorieën per glas, afhankelijk van het soort bier. Een glas gin is al rond de 150 calorieën en een flesje Breezer bevat zelfs 194 calorieën. En het zijn ook nog eens nutteloze calorieën. Er zitten geen belangrijke voedingsstoffen is zoals calorieën en koolhydraten. Ook stilt het geen honger.

Rekensom met calorieën

Stel je gaat een avond stappen en je drinkt tien biertjes die ieder 100 calorieën bevatten. In een avond heb je dan al 1000 calorieën ingenomen. Afhankelijk van je geslacht en leeftijd heb je ook calorieën op een dag nodig. Dit is doorgaans tussen de 1500 en 3000 per dag. Met andere woorden: door een avondje te stappen zit je gemiddeld al op de helft van het aantal calorieën dat je nodig hebt. Tel daar al het eten bij op dat je ook hebt gehad en je hebt al snel teveel calorieën binnengekregen.

Alcohol en honger

Het is algemeen bekend dat alcohol ervoor zorgt dat je trek krijgt. Je ziet immers geregeld dat mensen naar de snackbar of de shoarmazaak gaan nadat ze flink gedronken hebben. Veel horecagelegenheden die s nachts vette hapjes verkopen maken veel winst op de echte uitgaansdagen. Behalve dat je dus de calorieën binnenkrijgt van de drank, krijg je ook nog eens de calorieën binnen van de vette snack.

Vetverbranding werkt niet goed met alcohol

Als je alcohol hebt gedronken zal je lichaam eerst de alcohol afbreken voordat het de calorieën kan afbreken. Ook is het lichaam daarna bezig met andere zaken. Zo heb je bijvoorbeeld last van een kater en dit kost het lichaam veel energie. Dit betekent dat het lijf in veel gevallen niet toekomt aan het verbranden van de calorieën, waardoor je al snel behoorlijk kunt aankomen. Zeker als je met grote regelmaat drinkt, zul je dit hoogstwaarschijnlijk in je gewicht merken. Wil je afvallen? Dan kun je dus beter niet drinken, want het heeft geen goed effect op je vetverbranding. Zonde!

Alcohol kan ook goed zijn

Alcohol staat er echter ook om bekend dat het ook gezond kan zijn. Zo kan wijn de kans op hart- en vaatziektes. Ook kan alcohol op andere gebieden goed zijn voor het lichaam. Wel geldt: overdaad schaadt. Drink niet meer dan één á twee glazen per dag. Dit past prima in een dieet. Je kunt rekening houden met je gewicht en ook nog eens wat lekkers drinken. Het is dus vooral belangrijk dat je niet gaat overdrijven met de hoeveelheid alcohol die je binnen krijgt.
© 2010 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel calorieën zitten er in bier, wijn en sterke drank?Hoeveel calorieën zitten er in bier, wijn en sterke drank?Een lekker glaasje wijn of een borreltje op zijn tijd past in een gezonde levensstijl, zolang er maar met mate wordt ged…
Diëten met alcoholische drankenDiëten met alcoholische drankenAls je probeert om gewicht te verliezen hou je waarschijnlijk de voedingswaarden bij van alles wat je eet. Maar besteed…
Afvallen in een week: Zonder dieet snel 5 kilo kwijtAfvallen in een week: Zonder dieet snel 5 kilo kwijtSnel afvallen in een week? Zonder dieet en gratis? Hoewel het onmogelijk lijkt, is het dat zeker niet. Sommige van de ti…
Aantal calorieen in likeuren en sterke drankenAantal calorieen in likeuren en sterke drankenSterke drank bevat doorgaans veel calorieën doordat er veel alcohol en suiker in zit. Vooral drankjes met een hoog alcoh…

Afvallen met beleidAfvallen met beleidAls je het plan op hebt geval om af te willen vallen, bedenk dan dat radicaal lijnen misschien op de korte termijn wel k…
Afvallen met afslanktheeAfslankthee: je hoort er geregeld over en verschillende merken hebben al een thee op de markt gebracht waarmee je kunt a…
Bronnen en referenties
  • Gezonder-afvallen.nl
  • Hoeafvallen.nl
  • Sochicken.nl
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 26-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.