InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Dieet > Afvallen met beleid

Afvallen met beleid

Afvallen met beleid Als je het plan op hebt geval om af te willen vallen, bedenk dan dat radicaal lijnen misschien op de korte termijn wel kan werken, maar geen goed resultaat zal bieden op de lange termijn. Zie daar het jojo-effect.

Opletten

Er zijn veel mannen en vooral vrouwen die, als ze hun gewicht zo’n beetje zat zijn, radicaal gaan lijnen. Dat wil in de praktijk veelal zeggen aan het konijnenvoer, de nootjes en frituur het huis uit verbannen en alleen maar “gezonde” voeding in huis halen.
Hoewel je daar ongetwijfeld van af valt, levert dit op de langere termijn alleen maar gedoe op. Gedoe in de zin van terugvallen in oude eetgewoonten, want behalve jezelf uithongeren, is er niets wezenlijks gebeurd.

Wat moet er gebeuren?

Als je besluit af te vallen dan kan het niet anders dan dat je bedoeling is dit voor langere tijd zo te houden. Dat kan alleen maar door of jezelf uit te blijven hongeren, maar dan ontwikkel je anorexia of een variant hierop, je gaat ziek worden want je ontbeerd essentiële voedingstoffen (vitaminen en mineralen) en je kunt op den duur zelfs uitvalsverschijnselen krijgen en je hart kan het zelfs begeven.

Hoewel er ongetwijfeld mensen zijn die hiervoor kiezen, weten we allemaal dat dit eigenlijk geen optie is. Je eetgewoonten veranderen is wel een optie, maar hoe gaat dat in zijn werk?

Andere eetgewoontes

Het maakt niet uit wat je gewend bent en terugkijken op wat je allemaal naar binnen hebt gewerkt is niet relevant. Vooruit kijken en met een andere manier naar eten kijken, is wat je moet gaan doen. Dat zal in het begin heel geforceerd gaan, maar enig moment gaat het vanzelf.

Want wat heeft je lichaam nodig om te kunnen functioneren? De schijf van 5, dat weten we, maar waar halen we al die voedingstoffen vandaan? Uit normale voeding, zoals we dat noemen.
De volkoren boterham of variant, niet te vet beleg en een dun laagje boter. Zuivelproducten in de vorm van yoghurt, melk en kwark (denk vooral aan de magere variant). Fruit en verse groenten en enkele keren per week een stukje vette vis. Zorg dat je niet te vet vlees eet en beperk je koolhydraten in de vorm van brood, rijst en pasta.

Veel mensen hebben nl. een overschot aan koolhydraten en door bijvoorbeeld een maaltijd zonder koolhydraten te nuttigen, kan je de balans in je lichaam terugbrengen. Je krijgt dan nog meer dan voldoende koolhydraten binnen voor het goed laten functioneren van je lichaam.

Geen “slechte” dingen meer?

Veel mensen denken dat wanneer ze gaan lijnen ze nooit meer een koekje mogen nemen, een stukje gebak of wat chips. Strikt genomen is dit niet goed, maar natuurlijk mag je af en toe wel iets van de “slechte” dingen. Pure chocolade (minimaal 70% cacao) is – mits binnen de perken – niet eens slecht. Natuurlijk zijn alle kunstmatige suikers en het zout een overdaad waar je lichaam niet op zit te wachten, maar wil je je vernieuwde eetgewoontes tot iets alledaags maken, moet je af en toe ook uit de band kunnen springen. Als je echt zin hebt in een patatje, dan moet je het nemen.

Maar balans is het toverwoord, alles binnen de perken en bedenk wat er door je mond gaat. Als je altijd netjes eet en je vitamines binnen krijgt (en daarmee zal je niet boven de 2000 calorieën uitkomen) slaat je lichaam zeker niet op hol als je dat patatje een keer neemt.

Afvallen, het vervolg

Als je nieuwe of hernieuwde manier van eten in je systeem zit, ga je absoluut afvallen. Maar wat er wel kan gebeuren is dat wanneer je een flink overgewicht weg wilt werken, je over plateaus gaat. Gewichtplateaus waar je tijdens het afvallen naar toe gaat met je gewicht. Als je lichaam aan een bepaalde hoeveelheid gewend is, kan je lichaamsgewicht zich stabiliseren, terwijl je nog wat gewicht kwijt moet en je netjes aan de voorschriften houdt.
Pak dan een willekeurige dag en eet allerlei dingen die je voorheen echt lekker vond (en misschien nog wel een beetje). Ongetwijfeld van die zoetigheden, chips of frituur die normaal niet meer tot je dagelijkse voedingspatroon behoren. Strikt genomen ga je op dat moment buiten je boekje en is het maar de vraag of je er nog zoveel van geniet. Echter, het geeft je lichaam wel die boost die het nodig heeft om weer door zo’n plateau te dringen en een volgend aantal kilo’s kwijt te raken. Beperk het tot een dag en ben niet bang dat je van aan zult komen.

Ook bewegen?

In combinatie met meer bewegen dan de norm (> 30 minuten per dag) zal het proces natuurlijk sneller gaan. Goed voor je stofwisseling, de conditieopbouw en je spierontwikkeling. Maar krijg je dit niet in je systeem, vergeet dan de dagelijkse norm (die voor iedereen geldt) zeker niet. Succes!

Lees verder

© 2010 - 2019 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Afvallen, Eten en HongerAfvallen en eten zijn uiteraard zeer nauw met elkaar verbonden. Dat afvallen niet altijd meevalt blijkt wel uit de aanda…
Meer Vet Verbranden met Gezonde VoedingMeer Vet Verbranden met Gezonde VoedingDoor gezonde voeding te gebruiken kun je gemakkelijk meer vet verbranden. Gezond eten is een kwestie van langzamerhand a…
Afvallen: Hoe en Wat?Afvallen: Hoe en Wat?Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van overgewicht. Deels wordt overgewicht veroorzaakt door een aanleg in onze…
Welke voeding vergroot je verzadigingsgevoel?Als je snel gewicht wilt verliezen, moet je in de eerste plaats minder eten en meer bewegen. Minder eten kan je vooral d…
Afvallen zonder hongerAfvallen zonder hongerAfvallen gaat vaak gepaard met honger, maar dit hoeft niet. Je kunt heel goed afvallen zonder dat je regelmatig met een…

Reageer op het artikel "Afvallen met beleid"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 10-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Special: Afvallen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!