Afvallen met eieren

Afvallen met eieren Mag je nou wel of geen eieren eten als je wilt afvallen? Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat eieren je zeker kunnen helpen bij het afvallen. Maar hoe werkt dit nou precies? Hoe kun je gemakkelijk afvallen in combinatie met het eten van eieren? Zijn eieren werkelijk gezond? Hoe zit het met eiwitten en cholesterol?

Afvallen met eieren

Het Internationale Obesitas Rapport publiceerde een onderzoek. Hieruit bleek dat mensen die een caloriearm dieet nemen en tijdens het ontbijt twee eieren eten, veel meer afvallen dan mensen die geen eieren eten tijdens het ontbijt met een caloriearm dieet. In vergelijking tot de mensen die twee boterhammen aten tijdens het ontbijt vielen de mensen die twee eieren aten 65% minder af. Ook daalde het BMI gemiddeld met 61%. Beide ontbijten hadden verder hetzelfde gewicht en aantal calorieën. Uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat eieren een vol gevoel geven en dat mensen die met eieren ontbijten doorgaans gedurende de dag zon 400 calorieën minder eten dan mensen die geen ei als ontbijt hebben gehad.

Goede voedingsstoffen in eieren

Eieren hebben aardig wat goede voedingstoffen. Zo zitten er sowieso eiwitten in en deze heb je iedere dag nodig. Ook zit er ijzer in en vind je de voedingsstof foliumzuur en vitamines B2, B12, D en E in eieren. Daarnaast zitten er ongeveer 70 calorieën in een ei. Dit zijn er vrij weinig, maar je krijgt er toch een vol gevoel van. Een boterham met pindakaas bevat dezelfde voedingsstoffen als een ei, maar heeft ook meteen dubbel zo veel calorieën.

Tekort aan eiwitten is trouwens erg slecht. Mensen die niet genoeg eiwitten binnenkrijgen lopen een verhoogd risico op hartziekten. Ook kunnen je botten en spieren slecht reageren bij een tekort aan eiwitten.

Eieren en cholesterol

Er wordt geregeld gezegd dat eieren slecht zijn voor je cholesterol. Dit klopt wel enigszins. Als je één á twee eieren per dag eet heb je nergens last van. Bij eieren geldt net als bij andere voedingsmiddelen dat je ze met mate moet eten. Eet dus niet teveel eieren op een dag. Houd het op maximaal één à twee eieren per dag. Er zijn diëten waarbij wordt gesuggereerd dat je erg veel eieren op een dag moet eten. Dit is niet verstandig voor je lichaam. Daarnaast mis je vaak andere belangrijke voedingsstoffen bij dergelijke diëten, zoals bijvoorbeeld koolhydraten.

Een hoog cholesterol krijg je overigens niet alleen van eieren, maar eerder van vet vlees en vette snacks. Als je deze vette snacks (die toch boordevol nutteloze calorieën zitten) laat staan, kan een ei per dag absoluut geen kwaad.

Hoe maak je eieren klaar?

Hoe je de eieren eet maakt doorgaans weinig uit. Verstandig is echter wel om enigszins af te wisselen. Kook niet elke dag een zachtgekookt ei, maar bak ook eens of kook hem hardgekookt. Je lichaam heeft de nodige afwisseling nodig en met ei kun je werkelijk alle kanten uit. Als je kiest om je eieren te bakken, doe dit dan bij voorkeur zonder boter of olie in een anti-aanbak laag, of kies voor olie die niet al te vet is. Het is ook aan te raden om niet teveel zout - of bij voorkeur zelfs helemaal geen zout - op je eieren te doen. Zout is een echte dikmaker, dus je kunt het beter niet op je ei doen. Om extra gezond te eten kun je kiezen voor een groente-omelet bij het ontbijt, met bijvoorbeeld een vers geperst vruchtensapje.

Blijf gezond eten en bewegen

Eieren bij het ontbijt kunnen zeker bijdragen aan je gewicht, maar zie het niet als wondermiddel. Het is altijd van belang om gezond te eten en voldoende te bewegen. Juist die combinatie werkt heel goed met een ei in de ochtend. Zie de eieren voornamelijk als hulpmiddel tijdens het afvallen.
© 2010 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je afvallen met eieren?Hoe kun je afvallen met eieren?Kun je afvallen met eieren? Uit onderzoek is gebleken dat dit inderdaad heel goed kan! Hoe moet je eieren eten om af te…
Het Eierendieet: afvallen in 7 dagen is een eitjeHet Eierendieet: afvallen in 7 dagen is een eitjeHet Eierendieet, dat ook bekend staat als het Eidieet of het Eierdieet, is een crashdieet. Dit crashdieet is niet heel b…
Dieet en eieren, eieren zijn gezond en helpen afvallenDieet en eieren, eieren zijn gezond en helpen afvallenNederland is een echt land waar veel eieren worden geconsumeerd. Eieren hebben in het verleden ten onrechte een slechte…
Het eierendieetHet eierendieetWe willen afvallen en zoeken alle mogelijke methodes hiervoor. Een van deze methodes is het eierendieet. Hoewel bij eier…

Het brood/wissel-dieet werkt echt!Het brood/wissel-dieet werkt echt!De meeste dieeten zijn vaak lastig vol te houden en bevatten meestal te weinig voedingswaarden, vitamines en mineralen.…
Afvallen met beleidAfvallen met beleidAls je het plan op hebt geval om af te willen vallen, bedenk dan dat radicaal lijnen misschien op de korte termijn wel k…
Bronnen en referenties
  • Afvallen-weblog.nl
  • Fitness.blog.nl
  • Afvallen.be
  • Valtaf.nl
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 13-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.