Dieet en eieren, eieren zijn gezond en helpen afvallen
Nederland is een echt land waar veel eieren worden geconsumeerd. Eieren hebben in het verleden ten onrechte een slechte reputatie gehad en nog steeds zijn er heel veel fabels over het eten van eieren. Zo zouden eieren ongezonde dikmakers zijn en daarnaast zou het eten van eieren bijdragen aan een te hoog cholesterol gehalte. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter uitgewezen dat het eten van eieren veel positieve effecten op de gezondheid kan hebben. Zo verlaagt het eten van eieren de kans op borstkanker en helpen eieren eveneens het afvalproces te versnellen.
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek dat in 2009 gehouden is door het Internationale Obesitas Rapport, heeft aangetoond dat afvallen met behulp van eieren zeer effectief is. Tijdens het onderzoek hanteerden onderzoeksgroepen een caloriearm dieet. Naast dit caloriearm dieet aten de deelnemers van de ene onderzoeksgroep gedurende het onderzoek iedere ochtend twee eieren als ontbijt. De deelnemers van de tweede onderzoeksgroep nuttigden tijdens het ontbijt evenveel calorieën, maar aten in plaats van twee eieren een bagel. Dit is een broodje met een gat erin. Een bagel lijkt dus qua vorm erg op een donut. De groep deelnemers, die naast dit dieet iedere ochtend bij het ontbijt twee eieren aten, verloren gemiddeld gezien maar liefst 65 % meer aan lichaamsgewicht dan de deelnemers van de onderzoeksgroep die ’s ochtends geen eieren aten. Vooral bij de onderzochte vrouwen bleek het eten van eieren procentueel gezien het effectiefst.
Cholesterol
Tijdens het onderzoek werd ook het cholesterol gehalte gecontroleerd. Dit onderzoek, maar ook meerdere andere wetenschappelijke onderzoeken over het eten van eieren, toonde aan dat het cholesterolgehalte, door het dagelijks eten van eieren, niet significant stijgt. Het iedere dag eten van een ei blijkt dus geen duidelijke gezondheidsrisico’s met zich mee te brengen. Dit ondanks de vele fabels, die aangeven dat het eten van eieren ongezond zou zijn.
Calorieën en eieren
Het aantal calorieën dat een ei bevat is sterk afhankelijk van de bereiding. Een gekookt ei blijkt de minste calorieën te bevatten en ook de minste vetten. Dit komt hoofdzakelijk, doordat we tijdens de bereiding geen extra vetten hoeven toe te voegen. Wanneer er gekeken wordt naar het aantal calorieën, in onderstaande tabel, dan lijkt opeens een omelet "gezonder" te zijn. Dit is echter een misvatting. Er wordt immers in de onderstaande tabel gekeken naar de voedingswaarden per 100 gram.
Gerecht | Aantal calorieën per 100 gram | hoeveelheid vet per 100 gram |
Gekookt ei | 154 | 11,2 |
Omelet | 144 | 11,1 |
Is de eierdooier gezond of ongezond?
Wanneer er uitgegaan wordt van een gekookt ei, dan bevat een ei gemiddeld 82 calorieën. Van een ei bevat de eidooier echter de meeste calorieën en vet. Diverse fabels en adviezen van dieetgoeroes willen doen geloven dat men daarom beter alleen het eiwit kan eten. De eierdooier, die juist vol belangrijke voedingstoffen zit, zou men volgens deze dieetgoeroes dan moeten weggooien.
De eierdooier
Zo bevat de eierdooier:
- een hoog gehalte aan kalk,
- ijzer,
- fosfor,
- vitamine B6 en B12,
- de vetoplosbare vitamines A, E en K
- een natuurlijke vorm van vitamine D.
Het eiwit daarentegen bevat maar weinig gezonde voedingstoffen. Daardoor is het dus eerder nutteloos dan verstandig, om alleen het eiwit te gaan eten. Ook alleen het eten van de eierdooier is niet verstandig. De voedingstoffen in het eiwit en de eierdooier versterken juist elkaar. Dus door alleen het eten van het hele ei blijven de voedingswaarden, voor de eter van een ei, met elkaar in balans.
Eieren en borstkanker
Daar eieren vaak in verband zijn gebracht met een verhoogde kans op kanker, blijken eieren juist ook hun bijdrage te leveren ter voorkoming van kanker. Volgens wetenschappelijk onderzoek zou de B vitamine choline, die in eieren wordt aangetroffen, stimulerend werken ter preventie van borstkanker. Een vrouw zou per dag minimaal 425 mg choline moeten binnenkrijgen. Een gemiddeld ei bevat al 30% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid en levert daardoor voor de mens een belangrijke bijdrage aan de gezondheidspreventie.