Dieet en eieren, eieren zijn gezond en helpen afvallen

Dieet en eieren, eieren zijn gezond en helpen afvallen Nederland is een echt land waar veel eieren worden geconsumeerd. Eieren hebben in het verleden ten onrechte een slechte reputatie gehad en nog steeds zijn er heel veel fabels over het eten van eieren. Zo zouden eieren ongezonde dikmakers zijn en daarnaast zou het eten van eieren bijdragen aan een te hoog cholesterol gehalte. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter uitgewezen dat het eten van eieren veel positieve effecten op de gezondheid kan hebben. Zo verlaagt het eten van eieren de kans op borstkanker en helpen eieren eveneens het afvalproces te versnellen.

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek dat in 2009 gehouden is door het Internationale Obesitas Rapport, heeft aangetoond dat afvallen met behulp van eieren zeer effectief is. Tijdens het onderzoek hanteerden onderzoeksgroepen een caloriearm dieet. Naast dit caloriearm dieet aten de deelnemers van de ene onderzoeksgroep gedurende het onderzoek iedere ochtend twee eieren als ontbijt. De deelnemers van de tweede onderzoeksgroep nuttigden tijdens het ontbijt evenveel calorieën, maar aten in plaats van twee eieren een bagel. Dit is een broodje met een gat erin. Een bagel lijkt dus qua vorm erg op een donut. De groep deelnemers, die naast dit dieet iedere ochtend bij het ontbijt twee eieren aten, verloren gemiddeld gezien maar liefst 65 % meer aan lichaamsgewicht dan de deelnemers van de onderzoeksgroep die ’s ochtends geen eieren aten. Vooral bij de onderzochte vrouwen bleek het eten van eieren procentueel gezien het effectiefst.

Cholesterol

Tijdens het onderzoek werd ook het cholesterol gehalte gecontroleerd. Dit onderzoek, maar ook meerdere andere wetenschappelijke onderzoeken over het eten van eieren, toonde aan dat het cholesterolgehalte, door het dagelijks eten van eieren, niet significant stijgt. Het iedere dag eten van een ei blijkt dus geen duidelijke gezondheidsrisico’s met zich mee te brengen. Dit ondanks de vele fabels, die aangeven dat het eten van eieren ongezond zou zijn.

Calorieën en eieren

Het aantal calorieën dat een ei bevat is sterk afhankelijk van de bereiding. Een gekookt ei blijkt de minste calorieën te bevatten en ook de minste vetten. Dit komt hoofdzakelijk, doordat we tijdens de bereiding geen extra vetten hoeven toe te voegen. Wanneer er gekeken wordt naar het aantal calorieën, in onderstaande tabel, dan lijkt opeens een omelet "gezonder" te zijn. Dit is echter een misvatting. Er wordt immers in de onderstaande tabel gekeken naar de voedingswaarden per 100 gram.

GerechtAantal calorieën per 100 gramhoeveelheid vet per 100 gram
Gekookt ei15411,2
Omelet14411,1

Is de eierdooier gezond of ongezond?

Wanneer er uitgegaan wordt van een gekookt ei, dan bevat een ei gemiddeld 82 calorieën. Van een ei bevat de eidooier echter de meeste calorieën en vet. Diverse fabels en adviezen van dieetgoeroes willen doen geloven dat men daarom beter alleen het eiwit kan eten. De eierdooier, die juist vol belangrijke voedingstoffen zit, zou men volgens deze dieetgoeroes dan moeten weggooien.

De eierdooier

Zo bevat de eierdooier:
  • een hoog gehalte aan kalk,
  • ijzer,
  • fosfor,
  • vitamine B6 en B12,
  • de vetoplosbare vitamines A, E en K
  • een natuurlijke vorm van vitamine D.

Het eiwit daarentegen bevat maar weinig gezonde voedingstoffen. Daardoor is het dus eerder nutteloos dan verstandig, om alleen het eiwit te gaan eten. Ook alleen het eten van de eierdooier is niet verstandig. De voedingstoffen in het eiwit en de eierdooier versterken juist elkaar. Dus door alleen het eten van het hele ei blijven de voedingswaarden, voor de eter van een ei, met elkaar in balans.

Eieren en borstkanker

Daar eieren vaak in verband zijn gebracht met een verhoogde kans op kanker, blijken eieren juist ook hun bijdrage te leveren ter voorkoming van kanker. Volgens wetenschappelijk onderzoek zou de B vitamine choline, die in eieren wordt aangetroffen, stimulerend werken ter preventie van borstkanker. Een vrouw zou per dag minimaal 425 mg choline moeten binnenkrijgen. Een gemiddeld ei bevat al 30% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid en levert daardoor voor de mens een belangrijke bijdrage aan de gezondheidspreventie.
© 2013 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je afvallen met eieren?Hoe kun je afvallen met eieren?Kun je afvallen met eieren? Uit onderzoek is gebleken dat dit inderdaad heel goed kan! Hoe moet je eieren eten om af te…
Afvallen met eierenAfvallen met eierenMag je nou wel of geen eieren eten als je wilt afvallen? Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat eieren je zeker k…
Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen met een dieet en daarna slank blijven, dat kan. Om snel enkele kilo’s af te vallen kunt u het beste een ei…
Het Eierendieet: afvallen in 7 dagen is een eitjeHet Eierendieet: afvallen in 7 dagen is een eitjeHet Eierendieet, dat ook bekend staat als het Eidieet of het Eierdieet, is een crashdieet. Dit crashdieet is niet heel b…

Dieet en frisdrank, light varianten zijn boosdoener obesitasDieet en frisdrank, light varianten zijn boosdoener obesitasOm het drinken van de verplichte hoeveelheid vocht voor de mens aantrekkelijker te maken zijn er frisdranken op de markt…
Voldoende bewegen om te kunnen afvallenVoldoende bewegen om te kunnen afvallenOm uw gewichtsverlies te versnellen is het belangrijk om voldoende te sporten. Afhankelijk van ieder zijn tijd dient hie…
Bronnen en referenties
  • www.voedingswaardentabel.nl
  • http://snel-afslanken.blogspot.de/2010/01/afvallen-met-eieren.html
  • https://www.wur.nl/upload_mm/5/1/2/66a302df-fbe7-4f40-9bf9-94157c324ffd_fnd_rapport_oeno_22apr09.pdf
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 27-06-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.