Aantal calorieen in likeuren en sterke dranken

Aantal calorieen in likeuren en sterke dranken Sterke drank bevat doorgaans veel calorieën doordat er veel alcohol en suiker in zit. Vooral drankjes met een hoog alcoholpercentage kunnen veel calorieën bevatten. Zo heb je na het drinken van vijf borrelglaasjes stroh rum al evenveel calorieën binnen als wanneer je een hele pizza eet. Als je niet teveel calorieën binnen wilt krijgen is het verstandig om te kiezen voor de minder sterke drankjes met een lager alcoholpercentage.

Sterke drank

Een sterke drank heeft volgens de Nederlandse wetgeving een alcoholpercentage van minimaal vijftien procent. De drank is meestal verkregen door te destilleren of door het toevoegen van extra alcohol. Vergiste dranken, zoals bier en wijn, vallen niet onder de sterke drank en hebben doorgaans een lager alcoholgehalte dan vijftien procent. Sterke drank mag in Nederland niet verkocht worden aan jongeren onder de leeftijd van achttien jaar.

Gedestilleerd

Gedestilleerde dranken hebben een hoger alcoholpercentage gekregen door destillatie. Bij destilleren wordt vloeistof en alcohol gescheiden door de drank tot een bepaalde temperatuur te brengen waarbij de alcohol verdampt. Deze alcohol kan vervolgens opgevangen worden. Zo wordt bijvoorbeeld cognac verkregen door witte wijn te destilleren. Andere voorbeelden van gedestilleerde dranken zijn whisky, wodka, rum, jenever en gin.

Likeur

Een likeur is een sterke drank die vaak rond de twintig procent alcohol bevat. Een likeur is zoet en bevat altijd suiker. Likeuren worden gemaakt van een gedestilleerde drank of van neutrale alcohol gemengd met suiker en smaakstoffen. Voorbeelden van likeuren zijn Grand Marnier, Limoncello, Passoa en Tia Maria.

Borrelglaasje

Sterke drank wordt normaliter geserveerd in een borrelglaasje van ongeveer 35 ml. Het uitgangspunt is dat een glas sterke drank dan ongeveer evenveel alcohol bevat als een glas wijn van 100 ml of een glas bier van 250 ml. Als er sterke drank in een mixdrankje of cocktail gebruikt wordt gaat men ook meestal uit van een borrelglaasje van 35 ml. Maar pas op, in een cocktail kunnen meerdere borrelglaasjes verwerkt zitten, waardoor een cocktail erg veel alcohol kan bevatten.

Calorieën

Sterke drank en likeuren bevatten doorgaans veel calorieën. Dit komt doordat ze voornamelijk uit alcohol en suiker bestaan. Alcohol bevat zeven calorieën per gram en suiker bevat vier calorieën per gram. Een likeur met twintig procent alcohol en 25 procent suiker bevat per 100 gram dus 240 calorieën. Dit is ongeveer drie keer zoveel als een fles wijn. Gedestilleerde dranken bevatten vaak wat minder suiker, maar weer meer alcohol, waardoor ze totaal ongeveer evenveel calorieën bevatten. Het aantal calorieën bij gedistilleerde dranken met een heel hoog alcoholpercentage kan hoog oplopen. Zo zit er in stroh rum met tachtig procent alcohol maar liefst 480 calorieën per 100 ml, terwijl rum met veertig procent alcohol maar 231 calorieën bevat. Likeuren op basis van room, zoals Bailey's en Amarula, bevatten ook wat meer calorieën, doordat deze dranken ook vet bevatten dat negen calorieën per gram levert.

Alcoholopname

De opname van alcohol in de maag is afhankelijk van de inhoud van de maag. Een goed gevulde maag zal veel minder alcohol opnemen dan een lege maag. Maar ook als alcohol met veel vocht gemengd wordt, zal de opname in de maag minder zijn. Hierdoor wordt alcohol uit dranken met een laag alcoholpercentage, zoals bier, minder snel opgenomen dan de alcohol uit dranken met een alcoholpercentage tussen de tien en veertig procent, zoals bijvoorbeeld wijn, likeur of sterke drank. Dit komt doordat dranken met een laag alcoholpercentage veel vocht bevatten wat de opname in de maag minder snel maakt. Bij sterke drank met een alcoholgehalte van meer dan veertig procent is de alcohol zo geconcentreerd dat het het slijmvlies irriteert, waardoor er meer nieuw slijmvlies wordt aangemaakt. Het nieuwe slijmvlies zorgt voor een vertraagde alcoholopname, waardoor de alcohol in sterke dranken met een alcoholpercentage van meer dan veertig procent, ook langzamer opgenomen.

Energie van alcohol

Alcohol wordt na de opname in de maag of de darmen afgebroken door de lever. Bij de afbraak van alcohol ontstaat er energie. Als deze energie niet direct wordt gebruikt, wordt deze energie omgezet in vet wat in het lichaam opgeslagen wordt. Hierdoor kan elke avond een glaasje sterke drank op ten duur leiden tot overgewicht. Bij het langdurig drinken van grote hoeveelheden alcohol geldt een ander verhaal. Als je elke avond meer dan vier glazen alcohol drinkt wordt het microsomal ethanol oxidizing system in werking gezet. Dit afbraakproces kost energie en er komt warmte vrij. Hierdoor levert het drinken van grote hoeveelheden alcohol geen energie, maar kost dit juist energie. Het drinken van grote hoeveelheden alcohol is echter niet aan te raden vanwege de slechte invloed op de gezondheid.

Aantal calorieën

In de onderstaande tabel staan het aantal calorieën van verschillende soorten sterke drank. Omdat er per soort vaak meerdere merken bestaan welke kunnen verschillen in alcoholpercentage en suikergehaltes, kunnen de calorieën per merk afwijken. Onderstaande tabel geeft daarom ook een indicatie van het aantal calorieën per honderd milliliter en per borrelglaasje van 35 milliliter.
Drank Calorieën per 100 mlCalorieën per 35 ml
Absinth 358125
Advocaat23883
Amaretto388136
Amarula 360126
Apfelkorn 18665
Bacardi Superior 300105
Bailey's334117
Bailey's crème caramel 327114
Berenburg18765
Bessenjenever18465
Blue curaçao24385
Cachaca Braziliaanse rum22378
Campari18063
Citroenjenever18063
Cointreau330116
Cognac22880
Crème de Cacao348122
Crème de Cassis27897
Drambuie27295
Gin26091
Goldstrike 493173
Grand manier26492
Jagermeister299105
Jonge jenever19468
Kahlua300105
Licor 43 300105
Limoncello19769
Malibu19368
Maraschino kersenlikeur25489
obstler Schnapps25690
Oude jenever20070
Passoa 24686
Peachtree perzik likeur25088
Pisang Ambon349122
Rum23181
Safari senza 20873
Sambuca333117
Sheridans315110
Southern comfort Whisky 295103
Stroh rum 80% 480168
Tequila19267
Tia Maria 15554
Triple Sec 358125
Vermouth15253
Vieux20070
Whiskey 40%25088
Wodka24385

Sterke drank drinken als je wilt afvallen

Als je wilt afvallen kun je beter niet teveel sterke drank drinken. Over het algemeen geldt, hoe meer alcohol de drank bevat, hoe meer calorieën het oplevert. Daarnaast zijn de hele zoete likeurtjes of de likeuren op basis van room, zoals Bailey's en Kahlua, ook echte caloriebommen. Het is beter om een glas wijn of een glas bier te drinken, deze bevatten vaak rond de 70 of 80 calorieën. Het allerbeste is natuurlijk een glas water, thee of een light-drankje zonder alcohol. Als je tijdens het afvallen toch sterke drank wilt drinken, kies dan voor een soort met niet teveel alcohol en suiker. Goede keuzes zijn bijvoorbeeld Apfelkorn, jenever, Campari, Limoncello of Tia Maria. De stroh rum, Goldstrike, Amaretto, Pisang Ambon, Triple Sec, Amarula, Absinth en Crème de Cacao kun je beter laten staan.

Lees verder

© 2016 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel calorieën zitten er in bier, wijn en sterke drank?Hoeveel calorieën zitten er in bier, wijn en sterke drank?Een lekker glaasje wijn of een borreltje op zijn tijd past in een gezonde levensstijl, zolang er maar met mate wordt ged…
Afvallen en alcoholAfvallen en alcoholMensen die willen afvallen krijgen altijd te horen dat ze beter geen alcohol kunnen drinken. Hoe zit dit nu eigenlijk? I…
Lichamelijke gevolgen van alcoholgebruikLichamelijke gevolgen van alcoholgebruikDe lichamelijke gevolgen van alcoholgebruik zijn zeer divers. Zo kan alcoholgebruik een positieve invloed hebben op je s…

Hoe verstandig is het eten van een sinaasappelschil?Hoe verstandig is het eten van een sinaasappelschil?Sinaasappelschillen zijn gezond. Ze zitten boordevol vitamines en ze worden geprezen als zijnde goed voor de gezondheid…
Vitaminerijke en caloriearme groentenVitaminerijke en caloriearme groentenIedereen weet inmiddels wel dat de groenten die we als het goed is dagelijks nuttigen, erg belangrijk zijn voor onze…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Luctheo, Pixabay
  • http://wijvallenaf.nl/calorieen-bier-wijn-en-andere-dranken
  • http://www.calorielijst.nl/
  • http://www.zowerkthetlichaam.nl/4200/hoe-wordt-alcohol-afgebroken/
  • http://www.kennisinstituutbier.nl/gezondheid/gezondheid/metabolisme
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Likeur
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sterkedrank
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Destillatie
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Microsomal_ethanol_oxidizing_system
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 29-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.